Časoris
Najšola. Vir: Adobe Stock
Vir: Adobe Stock

Mladi si želite spremembe v šoli

Hej, Časorisovke in Časorisovci!

Če smo prav prešteli, je do poletnih počitnic samo še šest tednov.

Zato so ti oblačni in deževni dnevi kot nalašč za učenje in utrjevanje snovi pred zaključevanjem ocen.

Zdržite še malo, da bodo potem počitnice lahko brezskrbne. 

Kakšna je #NajŠola v očeh osnovnošolk in osnovnošolcev?

Minister dr. Jernej Pikalo se pogosto odpravi na teren, v šole, med učiteljice in učitelje, med učenke in učence ali med dijakinje in dijake.

Pred kratkim se je v Kopru pogovarjal z učenkami in učenci devetih osnovnih šol.

Povedali so mu, da si mladi želite sprememb v šoli.

Radi bi imeli več pouka izven učilnic, več pogovorov o življenjskih temah, želite si več utrjevanja znanja in manj ocen.

Poleg tega si želite, da bi se šport, glasba in likovna umetnost ocenjevali opisno in ne več s številčnimi ocenami. Podobno menijo tudi učiteljice in učitelji ter vodstva šol. 

Dr. Jernej Pikalo na OŠ Koper. Vir: MIZŠ/Facebook
Dr. Jernej Pikalo na OŠ Koper. Vir: MIZŠ/Facebook

Zakaj se pogovarjamo o prihodnosti vzgoje in izobraževanja?

Ker bomo letos začrtali smernice tega področja za naslednje desetletje. Zato je pomembno, da se poslušamo, izmenjamo mnenja in se slišimo. V obstoječem je marsikaj dobrega, le ponovni premislek in posodobitev potrebuje.

Konec maja se bo minister srečal z mladimi in učitelji v Novem mestu, sredi junija pa bo takšno srečanje na Ptuju.

Razprave #NajŠola lahko spremljate tudi preko video prenosa.

Kako in kdaj, boste lahko prebrali na spletni in FB strani ministrstva.

NPZ in matura

Učenke in učenci šestih in devetih razredov osnovnih šol ste v preteklih dneh opravljali nacionalno preverjanje znanja iz slovenščine, matematike, tujega jezika (angleščine, nemščine) oziroma izbirnega predmeta.

Dijakinje in dijaki zaključnih letnikov pa so začeli z maturo, in sicer je bil najprej na vrsti maturitetni esej pri slovenščini, konec maja bo sledil drugi del pisnega izpita iz maternega jezika, junija pa še vsi ostali izpiti (tuji jeziki, matematika, izbirni predmeti).

Mi smo tako pri NPZ kot tudi pri maturi za vse vas držali pesti in jih še bomo. Prepričani smo, da ste oziroma še boste dobro opravili.

Čebelice, čebelice … 

Brez čebel ne bi imeli toliko različnih vrst sadja in zelenjave, pa tudi ne medu.

Veste, da je kranjska čebela po razširjenosti druga na svetu in vodilna v Evropi? S polno medno golšo lahko čebela v 15 minutah preleti razdaljo 6 do 7 kilometrov.

Ena medonosna čebela lahko v svojem življenju nabere eno dvanajstino žličke medu. Za kilogram medu pa morajo čebele obleteti štiri milijone cvetov in preleteti štiri dolžine ekvatorja. 

O vsem tem in še marsičem zanimivem o življenju čebel in čebelarjenju se učijo tudi otroci v šoli.

V letošnjem šolskem letu so učenke in učenci na 10 slovenskih osnovnih šolah za izbirni predmet lahko izbrali čebelarstvo; morda se bo v prihodnjem šolskem letu to razširilo tudi na druge šole.

Evropska vas

V Celju so že štirinajsto leto zapored pripravili projekt Evropska vas, v okviru katerega celjske in okoliške šole in vrtci spoznavajo države članice Evropske unije ter na kreativen in inovativen način širijo idejo združene Evrope.

Minister dr. Pikalo se je udeležil zaključne prireditve na Glavnem trgu knežjega mesta in se zahvalil vsem sodelujočim. Po njegovih besedah je lepo videti zanos mladih pri spoznavanju Evrope in njenih raznolikosti, ki nas medsebojno plemenitijo in bogatijo.

Namen projekta Evropska vas, ki ga koordinira III. osnovna šola Celje, je spodbujati idejo skupne Evrope, sožitja in bratstva med narodi. Otroci v vrtcu, učenke in učenci v osnovnih šolah ter dijakinje in dijaki v srednjih šolah v okviru tega projekta na inovativen način spoznavajo evropske države. Iskrene čestitke vsem sodelujočim, mi smo bili nad videnim navdušeni!

Želimo vam lep maj. Naj vam dež ne pokvari razpoloženja. Saj veste: za vsakim dežjem posije sonce. 🙂

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
2°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.