Časoris
Moč skupine. Vir: Arhiv OŠ Hruševec
Moč skupine. Vir: Arhiv OŠ Hruševec

Ko šport ni samo tekmovanje, temveč precej več

Grški rek zdrav duh v zdravem telesu nas že stoletja opominja, da je telesna aktivnost pomembna.

Na OŠ Hruševec v Šentjurju zdrav duh učencev krepijo tudi tako, da otrokom pokažejo, kako je športne uspehe mogoče doseči s sodelovanjem.

Šola je dobila tudi zlato priznanje za najbolj športno šolo.

Spust v prisrčen nasmeh. Vir: Arhiv OŠ Hruševec

Športna aktivnost izjemno dobro vpliva na človekovo počutje.

Šport je način druženja, sredstvo socializacije in tudi način za odvračanje mladih od različnih oblik zasvojenosti.

»Športni klubi individualno delajo z najboljšimi, v osnovni šoli pa šport ponujamo vsakemu otroku,« pravi profesorica športne vzgoje Claudia Rabuza.

Tudi njej šport prinaša veselje in sprostitev. Svojo energijo in znanje je želela prenesti še na sodelavce in učence.

Tako je na šentjurski šoli začela širiti športni duh.

Učencev sedaj ne pripravljajo le za najpomembnejše športne uspehe, ampak možnost, da se preizkusijo v različnih športnih aktivnostih, ponujajo vsem učencem.

Osredotočenost na cilj. Vir: Arhiv OŠ Hruševec

V zadnjih petnajstih letih so tako dosegli visoke uvrstitve na državnih tekmovanjih v kegljanju, v družabnih plesih, smučanju, posamičnem šahu, ekipnem šahu, športnem plezanju, t-ballu, med dvema ognjema in judu.

V vitrinah se svetijo tudi zlata priznanja natečajev ministrstva za izobraževanje za najbolj športno osnovno šolo. Zadnjega so prejeli lani.

»Ob športnih uspehih je veselje veliko. Moje veselje se lahko kosa z otroškim, a še mnogo več mi pomeni, da se učenci ukvarjajo s športom zaradi veselja do športa in ne samo zaradi zmag,« poudarja Claudia Rabuza.

Učenci se s športom ukvarjajo tudi v prostem času. 

»Tako skrbim za zdravje, ohranjam dobro telesno pripravljenost, po napornem dnevu v šoli se sprostim, obenem pa se zabavam in spoznavam nove prijatelje,« dodaja učenka 7. razreda Zala Plevnik, ki šestkrat na teden trenira v plesni šoli.

***

Ideje za šolsko ustvarjanje in primere dobre prakse pripravljamo v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. 

Če imate tudi na vaši šoli dejavnost, na katero ste ponosni, ki izstopa, navdihuje ali navdušuje, nam pišite na urednik@casoris.si in z veseljem jo bomo predstavili.

Barbara

Gradič Oset obožuje knjige in rada zapisuje zgodbe ljudi. Je neverjetno svetlogleda oseba, tudi ko je črna noč. Posebej je navdušena, kadar lahko svet gleda z visokih hribov.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.