Časoris
Minister dr. Jernej Pikalo na obisku na OŠ Drska v Novem mestu. Vir: Arhiv MIZŠ
Minister dr. Jernej Pikalo na obisku na OŠ Drska v Novem mestu. Vir: Arhiv MIZŠ

Kaj dela minister za šolo?

V šoli ste najbrž velikokrat slišali, da ministrstvo odloča o pomembnih stvareh, na primer o podaljšanem bivanju ali pa o tem, kdaj se začnejo počitnice.

Toda kaj počne minister? Otroci ste ministru dr. Jerneju Pikalu postavili nekaj vprašanj.

Kaj dela minister za šolo?  

Minister za šolstvo ali izobraževanje, kot mu trenutno rečemo, se ukvarja z vsemi zadevami, ki omogočajo, da pouk in vaše bivanje v šolah poteka normalno in brez zapletov ter da se lahko vi posvečate učenju in nabiranju znanja ter življenjskih izkušenj.

Poskrbi tudi, da so učiteljice in učitelji primerno plačani in pripravljeni (usposobljeni) za učenje, da je urejena šolska prehrana, da vaš urnik ni preobsežen, da so v šolskem koledarju tudi počitnice in pouka prosti dnevi, da nekateri med vami prejemate učbenike brezplačno, da so šole varne in obnovljene, da je zagotovljen prevoz v šolo, tam kjer je to potrebno.

Predvsem pa minister za šolo skrbi, da lahko prav vsak otrok hodi v šolo, ki je blizu njegovega doma, in se ne glede na to, kje šola je, nauči stvari, ki so nujne za nadaljnje šolanje, delo in življenje.  

Zakaj ste si izbrali to službo? 

Že pred to službo sem bil učitelj na fakulteti. Predajanja znanja in delo z otroki in mladino vseh starosti mi je bilo vedno blizu, zato ni bilo težko sprejeti izziva, da poskušam svoje znanje in izkušnje ponuditi tudi z namenom urejanja celotnega šolskega sistema. 

Ali hodite kaj na šole in kaj tam počnete? 

Pri svojem delu kar pogosto obiščem kakšno šolo, bodisi ob posebnih priložnostih, kot je prvi šolski dan, obeležitev tradicionalnega slovenskega zajtrka ali otvoritev novih prostorov šole, bodisi ob manj prijetnih situacijah, ko moram kot minister kakšno šolo obiskati zaradi slabega stanja prostorov ali težav, do katerih prihaja pri izvajanju izobraževalnega procesa.

Kadar obiščem kakšno šolo, pa najraje spregovorim z učenci in dijaki, saj je to edinstvena priložnost, da pri svojem delu slišim tudi njihov glas, njihovo mnenje in poglede na šolanje.

Prav otroci in mladi so po moji oceni tisti, ki jih pri oblikovanju novih rešitev prepogosto preslišimo, zato si sam prizadevam takšno prakso spremeniti.

Pogosto si na kakšni šoli ogledamo tudi šolsko predstavo ali nastop šolskega pevskega zbora.  

Posvet z dijaki na ministrstvu za izobraževanje. Vir: Arhiv MIZŠ
Posvet z dijaki na ministrstvu za izobraževanje. Vir: Arhiv MIZŠ

Ker se bližajo počitnice, nas zanima, kako ste preživljali novoletne počitnice, ko ste bili otrok? 

Kot otrok sem najraje preživljal novoletne počitnice v domačem kraju.

Takrat je bilo ob tem času navadno že veliko snega, zato smo veliko časa preživljali na prostem in uživali v različnih snežnih vragolijah.

Premočen in premražen sem se nato pogrel s kakšnim čajem in užival v branju knjig. 

Katere igre ste se igrali, ko ste bili otrok? Mi igramo fortnite in roblox, kaj pa vi? 

Takrat smo se večino iger s prijatelji spomnili kar sami in večino časa preživeli zunaj.

Zagotovo smo se igrali »zemljo krast«, skrivalnice in podobne igre.

Kratkočasili pa smo se tudi z igranjem kart, »človek ne jezi se«, monopoli, mikado in podobnih družabnih iger.

Takrat so računalniki šele počasi pričeli prihajati v splošno uporabo. Na voljo pa so bile že prve različice t. i. igralnih konzul oziroma njihovih predhodnic, kot je na primer 64-bitni (smeh 😀) Commodore.

Ob novem letu me navdaja optimizem, upanje, da bi z ustvarjalnim mirom, ki bi preveval vse pore slovenske družbe, lahko v novem letu delovali še bolje, kot smo v preteklosti. Veliko je bilo postorjenega, a pred nami so vedno, in prav je tako, nove naloge. Zato bi zaželel vsem delavkam in delavcem v vzgoji in izobraževanju, šolarkam in šolarjem, dijakinjam in dijakom, študentkam in študentom vse dobro v novem letu. Ostanite zdravi.

dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
-2°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.