Časoris
Svoje razmišljanje na temo podnebnih sprememb in človekovih pravic sem morala zapisati v 400 besedah. Foto: Skypixel/Dreamstime
Svoje razmišljanje na temo podnebnih sprememb in človekovih pravic sem morala zapisati v 400 besedah. Foto: Skypixel/Dreamstime

Nagradili so me za esej o človekovih pravicah

Zelo sem se razveselila, ko mi je Društvo za Združene narode za Slovenijo sporočilo, da je nagradilo moj esej!

Konec novembra sem ga napisala za mladinski natečaj ob mednarodnem dnevu človekovih pravic in 75. obletnici Splošne deklaracije človekovih pravic. Organizirala sta ga Društvo za Združene narode za Slovenijo in Platforma SLOGA.

V razpisu je pisalo, da se spominjamo sprejetja Splošne deklaracije človekovih pravic leta 1948.

Pisanje mi je hitro steklo, saj me tema zanima in je zelo aktualna. Naslov mojega eseja je bil Človekove pravice v primežu podnebnih sprememb.

Vsa prispela dela je pregledala žirija in podelila nagrade v dveh kategorijah: literarni in fotografski prispevki.

Sodelovali smo lahko mladi, stari od 12 do 29 let.

Za esej sem prejela nagrado v svoji starostni kategoriji in glavno nagrado med vsemi eseji.

Časorisova mlada novinarka Mia je napisala zmagovalni esej za Mladinski natečaja ob mednarodnem dnevu človekovih pravic in 75. obletnici Splošne deklaracije človekovih pravic. Vir: osebni arhiv
Časorisova mlada novinarka Mia je napisala zmagovalni esej. Vir: osebni arhiv

Povabljena sem bila na slavnostno proslavo ob dnevu človekovih pravic, ki je potekala 13. decembra v Veliki sejni sobi Mestne hiše občine Ljubljana.

Udeležila sem se je skupaj s staršema, ki me podpirata na vsakem koraku.

Časorisovi mladi novinarji. Ilustracija: Nina Semolič

Na proslavi je slavnostni govor imela veleposlanica mag. Blanka Jamnišek, spremni nagovor pa prof. dr. Bojko Bučar, predsednik Društva za Združene narode za Slovenijo.

Blanka Jamnišek je povedala, da na svetu divja okrog 55 oboroženih konfliktov, v katerih je prebivalstvo resno ogroženo in je tarča dejanj, ki vodijo v množična grozodejstva.

Po govorih sem bila povabljena pred govorniški pult, kjer mi je prof. dr. Bojko Bučar izročil priznanje in e-bralnik, glavno nagrado literarnega natečaja.

Vesela sem, da sem se udeležila natečaja, saj sem poglobila svoje znanje o Splošni deklaraciji človekovih pravic in vplivu podnebnih sprememb nanje.

Podprite Časoris ozka pasica Časko

Mia

Baškovič je članica ekipe Časorisovih mladih novinarjev. Zelo rada bere in piše. Želi si študirati v tujini in postati novinarka. V prostem času rada hodi na sprehode, teče, izvaja jogo, posluša glasbo in gleda serije.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.