Časoris
Foto: Maks Žnidaršič.
Foto: Maks Žnidaršič.

Mestno igrišče sredi Ljubljane

Ali ste že slišali za Malo ulico?

To je hiša sredi Ljubljane, v kateri se otroci lahko ves dan igrajo.

Mala ulica je tudi skupnost ljudi, ki imajo voljo, da zabavajo otroke in da poskrbijo, da jim ni dolgčas, pojasnjuje eden od članov te skupnosti natakar Luka.

Foto: Kaja Bernot.
Foto: Kaja Bernot.

Direktorica Družinskega centra Mala ulica je Eva Strmljan Kreslin. V njem dela že od njegove ustanovitve leta 2013.

Zamisel za Malo ulico se ji je porodila, ko je iskala prostor za igro s svojim prvim otrokom. Želela je prostor, ki ne bi bil njen dom in v katerega bi se lahko zatekla med dežjem ali pozimi; torej nekaj, kar bi bilo podobno pokritemu igrišču. Sčasoma se je iz te ideje porodilo tudi njeno diplomsko delo.

Tako je nastalo Mestno igrišče Ljubljana.

Foto: Kaja Bernot.
Foto: Kaja Bernot.

Namenjeno je igri, pridobivanju novih izkušenj in druženju otrok s starši. V Malo ulico pride približno 30 tisoč obiskovalcev na leto, nekateri celo iz drugih držav. Počitniške delavnice je uvedla, da otroci tudi poleti lahko počnejo kaj zabavnega, da imajo varstvo in da starši dobijo nove ideje za igro z njimi.

Vera obiskuje Malo ulico že tri leta. »Prihajava, ker je zunaj zelo vroče in ker so tukaj zelo zabavne igrače,« je povedala Evelin, ki ji družbo dela zadnje tri tedne. Bili sta že tudi na eni delavnici.

Triletna Salome in petleni Lassaro hodita s svojo babico v Malo ulico že od njenega začetka, torej štiri leta in pol. Aktivno sodelujejo v delavnicah, bili so recimo na kiparski delavnici med Malim festivalom, in so zelo zadovoljni. Radi smo tukaj,« je povedala babica.

Tudi mimoidoči poznajo Malo ulico. Marisa jo obiskuje s hčerko Zaro, Maša pa s svojima sinovoma.

Katarina, Aleksander, Evan Jaša, Maks, Kaja, Aljaž in mentorica Sonja.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.