fbpx
Časoris
Aneja Kavalar bi bila novinarka in fotografinja. Vir: Pixabay
Poklica novinarja in fotografa sta mi že od nekdaj pri srcu, zato se je na mojem urniku v 8. razredu pojavil nov obvezni izbirni predmet, vzgoja za medije - tisk, pravi Aneja Kavalar. Fotografija je simbolična. Vir: Pixabay

Mediji in jaz ali zakaj bi Aneja postala novinarka in fotografinja

Vsak dan, vsako uro, vsako minuto in sekundo se po svetu pojavljajo različne informacije, ki s pomočjo medijev pritegnejo in seznanijo gledalce, poslušalce ter bralce.

Medijev je po svetu ogromno, zato so lahko ljudje mirni glede pridobivanja informacij in novic. Te med ljudmi predstavljajo tako svetlo kot temno stran.

Katero stran predstavljajo zame?

Mediji so zame, sploh zdaj, v obdobju odraščanja, zelo pomembni, saj lahko z njihovo pomočjo sledim vsemu, kar se dogaja po svetu, se seznanim s čim novim, razmislim o neki stvari, preden se je lotim itd.

Aneja Kavalar prek medijev spoznava, kaj se dogaja po svetu. Vir: Pixabay
Aneja Kavalar prek medijev spoznava, kaj se dogaja po svetu. Vir: Pixabay

Spremljam vse slovenske televizijske programe in različne spletne portale. Zame mediji zato predstavljajo svetlo stran.

Moram reči, da sta mi poklica novinarja in fotografa že od nekdaj pri srcu, zato se je na mojem urniku v 8. razredu pojavil nov obvezni izbirni predmet, vzgoja za medije – tisk. Ta predmet mi je dal veliko. Naučila sem se ogromno stvari, pa ne samo vsebine znotraj predmeta, temveč tudi, kako biti odgovoren. Vsak petek po končanem predmetu sem iz šole odhajala srečna in polna energije. Škoda, da ga zadnje tedne pouka ni več na urniku.

Moje zanimanje za medije ni bil edini razlog, da sem izbrala ta predmet. Navdih sem našla tudi pri svojem pokojnem dediju, ki je bil novinar in pisatelj. Pisal je članke, kot ga v tem trenutku tudi jaz. Odkar vem zase, pišem daljša besedila in spise ter se ob tem zelo sprostim, uživam in zabavam. V prostem času se ukvarjam tudi s fotografiranjem. Takrat razmišljam samo o tem, da bi rada to počela do svoje upokojitve. Mislim, da sem si z vpisom v program medijski tehnik izbrala idealno srednjo šolo, ki me bo še za eno stopnico približala mojemu sanjskemu poklicu.

Zakaj berem, poslušam in spremljam medije? Ko zaslišim, vidim ali preberem naslov, me začnejo srbeti prsti od zanimanja. Vzamem si čas, pogledam, preberem ali poslušam tisto, kar me zanima, in se skušam vživeti v dogajanje.

Aneja Kavalar. Vir: Osebni arhiv
Aneja Kavalar. Vir: Osebni arhiv

Mediji ponujajo veliko. Nudijo hitre in natančne informacije, novice in zgodbe. Na mnoge zelo dobro vplivajo, brez njih si nekateri ne predstavljajo življenja; ena izmed njih sem tudi jaz.

Včasih me članki, ki jih preberem, presunejo; srhljive zgodbe me spametujejo.

Med branjem besedil se naučim veliko novih slogovnih in pravopisnih pravil, ki mi pridejo prav pri pisanju.

Če na svetu ne bi obstajali mediji in medijske hiše, bi svet ponorel, saj ljudje ne bi vedeli, kaj lahko pričakujejo in česa še ne vedo.

Zato ceni vsako službo, ker vsak delček tvoje pomoči pri opravljanju poklica pripomore k normalnemu življenju ljudi. 

Aneja Kavalar, 9. a, I. osnovna šola Celje

***

Prispevek smo objavili v okviru projekta »Iskanje resnice v svetu lažnih novic«, ki ga sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru aktivnosti, namenjenih krepitvi medijske pismenosti.

Logo Ukom. Vir: Ukom

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly sunny
32°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa