Časoris
Razreševanje sporov se  začne s pogovorom. Vir: Adobe Stock
Razreševanje sporov se  začne s pogovorom. Vir: Adobe Stock

Mediacija, reševanje sporov na miren način

Veš, kaj je mediacija? To je reševanje sporov s pogovorom – na miren način. Jaz se učim mediacije prek interesne dejavnosti na naši šoli OŠ Polzela.

Konflikti so bili in bodo del našega življenja. Moja učiteljica mediatorka Karmen Zupanc pojasnjuje, da so pri mladostnikih ti pogosto povezani z verbalnim nasiljem (zbadanjem, žaljenjem), vselej pa krhajo medsebojne odnose.

Razreševanje konfliktov se začne s pogovorom. Ker pa učenci tega pogosto ne zmorejo sami, pomagamo šolski mediatorji.

Mediatorja sta nevtralni osebi, ki mediantom pomagata rešiti problem. Medianta sta osebi, ki sta v sporu.

Kako poteka mediacija?

Preden se mediatorja lotita reševanja problema mediantov, jima predstavita pravila.

Spor rešimo s pogovorom, ki je zaupen in ostane med mediatorjema ter mediantoma. Med mediacijo se medianta ne smeta žaliti, prekinjati ali na kakršenkoli način fizično poseči med sabo. Govoriti morata po resnici ter poslušati drug drugega.

Naloga šolskega mediatorja je, da učencem, ki pridejo na mediacijo, prisluhne, jim pomaga razumeti konflikt, v katerem so se znašli, nato pa jih s pomočjo različnih mediacijskih tehnik vodi do spoznanja, kako lahko rešijo zapleteno situacijo. 

Karmen Zupanc

Vsaka oseba pove, kaj se je zgodilo. Mediator medianta posluša ter povzame dogajanje. Enako stori še drugi mediator z drugim mediantom.

Ker medianta na dogodek gledata z različnih strani, lahko med razlaganjem med mediantoma pride do nestrinjanja in prekinjanja. Naloga medianta je, da to ustavi in tistemu, ki govori, da besedo.

Problem se poskuša definirati oziroma najti njegovo bistvo ter ga opisati z nekaj besedami. Definicijo problema eden izmed mediatorjev zapiše v mediatorsko pogodbo. V pogodbi so tudi vsi ostali podatki (kdo je mediant, kdo mediator, pravila mediacije, ki jih podpišeta medianta itd.).

Sledi raziskovanje problema. Če imata mediatorja občutek, da se še vedno ne bližajo k resnici in da se »vrtijo v krogu«, se lahko odločita za posvet. To povesta mediantoma.

Med posvetom mediatorja ne smeta zapustiti prostora, da ne bi medianta morebiti fizično posegla med sabo.

Šolski mediator poskrbi, da udeleženca mediacije drug drugega poslušata in slišita. Pomaga jima poiskati skupne interese, ki ju vodijo do rešitve problema.

Karmen Zupanc

Eden izmed načinov, kako lažje priti do rešitve, je ta, da mediatorja medianta usmerita v razmišljanje o njuni skupni preteklosti ali prihodnosti. Na primer: Kako si predstavljata vajin odnos v prihodnosti? Ali pa: Se spomniš, kako sta se v preteklosti dobro razumela?

Rešitve ter »obljube« med mediantoma se zapišejo v pogodbo. Na primer: Od zdaj naprej bova imela nevtralen odnos.

Časorisovi mladi novinarji. Ilustracija: Nina Semolič
Časorisovi mladi novinarji. Ilustracija: Nina Semolič

Mediacija je vedno uporabna v vsakdanjem življenju.

In kako lahko koristi tebi? Naslednjič, ko boš razburjen, povej, kako se počutiš, razlog za to ter kaj si želiš.

Če boš govoril o svojih občutkih, ti bo lažje!

Podprite Časoris - poljubno

Nuša

Bohak je članica ekipe Časorisovih mladih novinarjev. Z novinarstvom se ukvarja že nekaj let, najraje pa piše intervjuje. Obožuje vse, kar je na kakršen koli način povezano z Evrovizijo. V prostem času piše tudi pesmi, se druži s prijatelji in obožuje spoznavanje novih ljudi.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.