Časoris
Sanje. Vir: Pixabay
Sanje. Vir: Pixabay

Majhna dežela v glavi, v kateri je vse mogoče

Prosti šolski dan v Tednu možganov je kot nalašč za sanje. In za razmišljanje, kaj te sploh so. Šestošolka Taja Zidanšek si jih predstavlja kot majhno deželo v glavi, v kateri je vse mogoče. Kako si jih predstavljaš ti?

Življenje kot sanje, sanje kot življenje

Vsi se verjetno sprašujemo, kaj so pravzaprav sanje … in tega v bistvu verjetno nihče čisto dobro ne ve, no, vsaj jaz ne. A sanje si lahko vsak predstavlja po svoje in drugače.

Jaz si sanje predstavljam kot majhno deželo v glavi, v kateri je mogoče vse. Lahko sanjamo o pozitivnih in negativnih stvareh.

Si mogoče kdaj sanjala, kaj se ti je dogajalo čez dan? Meni se je to že zgodilo. Ko je umrl moj najboljši prijatelj – kunec –, sem dan po tistem sanjala, kako sva preživela skupaj še tiste zadnje dni.

Naše sanje so želje, ki jih morda ne moremo deliti s starši, prijatelji, sorodniki, morda celo ne z najboljšim prijateljem.

Mogoče sanjaš o stvareh, ki si jih želiš uresničiti. In sanje ti verjetno dajejo še dodatno moč, da želje uresničiš.

Ali večkrat sanjaš o eni in isti stvari? Mogoče sanje hočejo, da te priložnosti ne izpustiš tako zlahka.

Meni se zelo pogosto dogaja, da sanjam stvari, ki se bodo zgodile v prihodnosti. Enkrat sem na primer sanjala, kaj se bo zgodilo v filmu, znala sem ga na pamet, čeprav ga še nikoli prej nisem videla. Mogoče te prijatelji in starši sprva ne bodo jemali resno, če jim boš to razkrila (to se je zgodilo tudi meni), a brez skrbi; vztrajaj, in mogoče ti bodo začeli verjeti (meni je to uspelo).

Se ti je že kdaj zgodilo, da si pozabila sanje, ki si jih zjutraj v postelji še vedela? Meni se to dogaja večkrat … spomnim se jih tako, da grem tja, kjer sem še vedela, kaj sem sanjala.

Življenje doživljam kot sanje, saj je moje življenje odlično. Imam odlične starše in prijatelje … zato sem hvaležna za življenje, ki je kot SANJE.

Nisem ne vedeževalka ne »čarovnica«, sem le otrok, ki doživi, pove in napiše, kar misli in čuti … Ne pozabi: sanje so tvoje življenje. Kakršne sanje si boš ustvaril, takšno bo tudi tvoje življenje.

P. S.: Sanjaj, upaj in živi, saj imaš le eno in edino življenje!

Taja Zidanšek, 6. b., OŠ Hinka Smrekarja, Ljubljana

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.