Časoris
Tako je bilo na 1. Kinotripu. Foto: Domen Pal
Tako je bilo na 1. Kinotripu. Foto: Domen Pal

Luke je v Vojni zvezd izgubil roko, a vseeno je rešil galaksijo

Neža Vadnjal obiskuje 1. letnik Gimnazije Poljane. Ko je začela obiskovati novo šolo, je slišala sošolko govoriti o Kinotripu. Ta naj bi bil menda nekaj zelo super. Pa se je še sama pridružila ekipi. Kakšna je njena izkušnja?

Neža Vadnjal. Foto: Osebni arhiv
Neža Vadnjal. Foto: Osebni arhiv
Vir moralnih naukov, pa tudi sprostitev in odmik od realnosti

Leta 2017 sem začela obiskovati novo šolo.

Med novimi sošolci je bilo tudi dekle, ki je, čim je tema nanesla na film, začela govoriti o nekem Kinotripu in kako da je super, eden od sošolcev pa je vsaki njeni povedi pritrdil.

Zato sem si rekla: »Če je res tako fantastično, se pa splača poskusiti.«

Film me zanima že od nekdaj, z njim sem odraščala. Poleg tega je za Kinodvor znano, da ne predvaja toliko hollywoodskih filmov kot recimo Kolosej, temveč filme, ki prihajajo z vsega sveta. Takšnih filmov v splošnem vidimo manj.

In tako sem se kmalu znašla v majhni dvorani Kinodvora. Sodelovanje pri Kinotripu je pomenilo gledanje filmov med tednom, česar starši načeloma ne pustijo, in potem razglabljanje o njihovih motivih in temah.

Tako je bilo na začetku. Sčasoma smo se lotili še drugih stvari. Izdelovali smo filmske plakate, okraševali Kinodvor, lepili nalepke na lizike, kar sploh ni bilo tako lahko. Kmalu bomo na festivalu Kinotrip vodili pogovore z režiserji in igralci.

Kot sem omenila, sem s filmom odraščala. Določene scene iz njih so moji prvi spomini (na primer pajek iz Gospodarja prstanov; grozno me ga je bilo strah).

Toda težko rečem, kaj mi film pomeni. Vsak od njih mi da nekaj novega, zato ima vsak svoj pomen. Na splošno bi lahko rekla, da je film zame, duhamorno rečeno, vir moralnih naukov, izzivalec mojih stališč in odsev družbe, pa tudi sprostitev in odmik od realnosti.

To se nekako povezuje tudi s pomenom filma v svetu.

Ne dolgo nazaj sem zasledila intervju s filmskim igralcem Markom Hamillom (Luke Skywalker v Vojni zvezd), v katerem je pripovedoval, da je srečal dečka, ki je izgubil roko. Ko sta se pogovarjala, je deček rekel, da ga izguba uda ne skrbi, saj tudi Luke v Vojni zvezd izgubi roko, a vseeno reši galaksijo.

Kaj je torej vloga filma?

V mnogih filmih se karakterji znajdejo v težkih situacijah. Potem nam postrežejo z govorom, ki se skoraj vsakič vrti okoli vztrajnosti, tega, da smo skupaj močnejši in podobno.

In to je res.

Celo filmi, kjer svet rešujejo superjunaki, nam sporočajo moralne nauke.

Seveda pa se filmi ne ukvarjajo samo s tovrstnimi vsebinami, ampak tudi odražajo in kritizirajo družbo, pokažejo nam zgodbe z žalostnim koncem ali pa so izključno izobraževalni.

In to naredi film izjemen.

Neža Vadnjal, 1. letnik, Gimnazija Poljane, Ljubljana

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.