Časoris

Ljubezen gre skozi želodec

Kako lepo mi zašumijo,
kako lepo mi zadišijo,
a v srcu mi spomin,
na mlade dni budijo.
Čebelice, čebelice,
saj moje ste prijateljice,
pozabi vas nikdar,
ta stari čebelar.

Tako je odmevalo po prostorih naše šole. Peli smo vsi učenci od 1. do 9. razreda. Praznovali smo dan slovenske hrane. Izvedli smo Tradicionalni slovenski zajtrk, ob njem pa naravoslovni dan Ljubezen gre skozi želodec.

Slovenski tradicionalni zajtrk je sestavljen iz kruha, mleka, masla, medu in jabolka, vsa hrana pa mora biti slovenskega porekla.

Tay Leo Kralj iz 9. razreda pravi, da mu dan veliko pomeni. Zajtrk mu predstavlja slovensko kulturo in še zelo dobro in zdravo je.

Vsak razred je lepo pripravil mize, pogrinjke, mize smo okrasili z rožami, poseben čar pa so dodale svečke.

Katarini Ihan in Marisi Razgoršek iz 4. a je bil dan zelo všeč, vsak je prinesel nekaj, s čimer so lepše pogrnili mize. Zajtrk jima pomeni tradicijo, ki jo ohranjamo skozi leta.

Po zajtrku smo nadaljevali z različnimi predavanji in delavnicami. Naučili smo se veliko o zdravem načinu prehranjevanja, pridobivanju mleka, zdravju.

Dan smo si popestrili tudi z degustacijo slovenske hrane v jedilnici, ustvarjanjem po razredih, še posebej glasno pa je bilo zadnjo šolsko uro, ko smo se vsi učenci zbrali v telovadnici in skupaj zapeli dve čudoviti pesmi o čebelah.

Sedmošolci smo dan začeli s predavanjem o čustvih in motnjah hranjenja. Predavanje je bilo zelo zanimivo in zelo koristno. Dan je bil napolnjen s prijetnimi čustvi.

Učenka Maša Žgank iz 9. razreda je poudarila, da je bilo njihovo predavanje o spolni vzgoji zelo zanimivo. Kot razred so se povezali in pogovarjali o temah, o katerih se ne bi med poukom nikoli pogovarjali.

Viti Fortuna in Emi Teržan iz 4. b razreda je bilo še posebej všeč ustvarjanje kravic iz embalaže od mleka in lončkov za božično žito. Na degustaciji hrane pa sta spoznali veliko novih okusov.

Tradicionalni slovenski praznik na OŠ Polzela. Foto: OŠ Polzela
Tradicionalni slovenski praznik na OŠ Polzela. Foto: OŠ Polzela

Šolski dopisnici Ajdi Čremožnik pa je četrtošolka Sofija Veber zaupala svoj potek dneva: »Danes mi je bil najbolj všeč obisk čebelarja, saj sem se tam naučila, da lahko čebela matica izvali jajčeca in se tako rodi nova čebela in da ta bitja lahko živijo dlje pozimi kot poleti. To se mi je zdelo zelo zanimivo. Pogovarjali smo se tudi o tradicionalnem slovenskem zajtrku, ki smo ga zajtrkovali tudi danes, o kravah in tem, kako je pomembna lokalno pridelana hrana. Zelo rada jem maslo, med in kruh, zato mi je današnja malica bila zelo všeč. Danes sem se imela super.«

Dan je minil hitro, poln emocij, novih spoznanj, smeha in dobre volje. Čebelice so nam še po končanem dnevu odmevale v ušesih.

Celotno dogajanje bi lahko strnila v verzih:

Zdravo smo obedovali,

se veliko nasmejali,

na učenje nismo pozabili,

se v okusih izostrili.

Še posebej bilo je lepo,

ko skupaj smo zapeli,

si srca ogreli 

in se skupaj odlično imeli.

Loriana Turnšek, OŠ Polzela

***

Želiš deliti svojo zgodbo z nami? Piši nam na urednistvo@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili.         

Podprite Časoris - poljubno

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.