Časoris
Paziti moramo na vse mlade, predvsem tiste, ki se ne izobražujejo in niso zaposleni: pomagali jim bomo s programom Alma. V tujini bodo lahko izpilili svoje veščine po vzoru programa Erasmus, je napovedala Ursula von der Leyen. Prav tako bo treba vlagati v tehnologijo 5g in digitalne veščine. Vir: Adobe Stock
Paziti moramo na vse mlade, predvsem tiste, ki se ne izobražujejo in niso zaposleni: pomagali jim bomo s programom Alma. V tujini bodo lahko izpilili svoje veščine po vzoru programa Erasmus, je napovedala Ursula von der Leyen. Prav tako bo treba vlagati v tehnologijo 5G in digitalne veščine. Vir: Adobe Stock

Leto 2022 bodo predlagali za leto evropske mladine

Kaj je Evropsko unijo zaznamovalo v zadnjem letu in kaj jo bo v prihodnjem?

To vsako leto izvemo na tradicionalnem septembrskem govoru o stanju v EU, ki se odvije v Evropskem parlamentu v Strasbourgu.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je povedala, da smo doživeli največjo mednarodno krizo v stoletju, tudi gospodarsko in podnebno.

To je čas, ki ga ne bomo nikoli mogli vrniti mladim, je poudarila.

Prihodnje leto bo nov preizkus za EU. Navdih lahko iščemo pri evropskih mladih, ki dajejo pomen sočutju in solidarnosti. Verjamejo, da imajo odgovornost do našega planeta. Zaskrbljeni so zaradi prihodnosti, a odločeni, da jo bodo naredili boljšo. So odločni, pogumni in kažejo skrb za druge – to mora biti tudi naš duh v prihodnjem letu.

Ursula von der Leyen, predsednica EK

Veliko je bilo težav, a tudi en uspeh: EU je zagotovila 700 milijonov odmerkov cepiva zase in še enkrat toliko za preostali svet.

Zdaj moramo pospešiti cepljenje, saj je v najrevnejše države prišel manj kot odstotek cepiv, je povedala.

Treba je storiti vse, da se ne bomo soočili s pandemijo necepljenih.

Mladi morajo sodelovati tudi na konferenci o prihodnosti Evrope. Evropska komisija je pripravljena sprejeti cilje, ki jih bo ta sprejela.

Njeno prvo zasedanje bo potekalo od jutri do nedelje. Tema bo močnejše gospodarstvo, socialna pravičnost, zaposlovanje, izobraževanje, mladina, kultura, šport in digitalna preobrazba. Temeljilo bo na mnenjih evropskih državljanov z večjezikovne digitalne platforme.

Mladi med 16. in 25. letom bodo predstavljali tretjino sodelujočih.

Za razmislek

  1. Kaj te čaka v prihodnjem letu?
  2. Ali evropska politika dovolj upošteva mlade?
  3. Kateremu mladinskemu področju bi se morala posvetiti?

***

Prispevek je del Časorisovega projekta Moja globalna prijateljstva, ki ga sofinancira Platforma Sloga v okviru projekta »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022«. Tega sofinancirajo Evropska unija, Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za zunanje zadeve. Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališč ali mnenj financerjev. 

Logotip Platforma Sloga, projekt Predsedovanje

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.