Časoris
Kuhanje z dedki in babicami je lahko poučno in zabavno. Vir. Adobe Stock
Kuhanje z dedki in babicami je lahko poučno in zabavno. Vir. Adobe Stock

Kuhajmo skupaj s starimi starši

Mnogi otroci se počitnic pri dedkih in babicah med drugim veselite, ker v njihovi kuhinji običajno omamno diši.

V Slovenski karitas so pomislili, da bi se jim pri kuhanju lahko pridružili tudi otroci.

Zasnovali so projekt Kuhajmo skupaj v želji, da bi mladi in starejši skupaj kakovostno preživeli nekaj časa, se ob tem učili sodelovanja in solidarnosti, si pomagali pri vsakodnevnih opravilih in skupaj gradili most medsebojne povezanosti.

Že julija so izpeljali prvo veliko druženje – kuharski vikend na Rakitni.

Do konca avgusta pa vabijo vse, ki vas mika, da bi med počitnicami skuhali kaj dobrega z dedki in babicami, da recept končne jedi in fotografije kuharskega podviga pošljete na njihov natečaj.

Vabilo k sodelovanju. Vir: arhiv Slovenske karitas
Vabilo k sodelovanju. Vir: arhiv Slovenske karitas

Projekt Kuhajmo skupaj so si zamislile prostovoljke Marta, Katarina, Bernarda in Veronika.

»Že sedaj aktivno sodelujemo pri prostovoljskih aktivnostih v različnih organizacijah in Mladi karitas. Čeprav smo si precej različne, nas druži to, da rade kuhamo in pečemo različne slastne jedi,« pripoveduje Katarina Maček.

»Starejši imajo veliko izkušenj in modrosti, mladi pa veliko energije in idej. S skupnim sodelovanjem in grajenjem mostov lahko drug drugega bogatimo in učimo.«

Štiri prostovoljke. Vir: arhiv Slovenske karitas
Štiri prostovoljke. Vir: arhiv Slovenske karitas

Projekt so zasnovale že leta 2019. »Takrat nismo pričakovale, da bo prišlo do epidemije in da bodo prav starejši tako ranljivi ter da bomo do njih tako težko dostopali. Zastavljene aktivnosti smo morale zaradi omejevanja stikov spremeniti. Preigrale smo veliko scenarijev – od tistih najbolj optimističnih do tistih malo manj.«

Razmere so se sčasoma izboljšale in prve aktivnosti so lahko izpeljale. Najprej so poiskale najboljšo kuharsko ekipo parov otrok in njihovih starih staršev.

Nato so julija pripravile kuharski vikend v koči na Rakitni. Tam so tri starejše gospe dvanajst otrok učile kuhati njihove najljubše jedi. Pokazale so jim nekaj starinskih kuharskih pripomočkov in pripovedovale, kako so nekoč živele brez telefonov in avtomobilov.

Udeleženci kuharskega vikendar. Vir: arhiv Slovenske karitas
Udeleženci kuharskega vikenda. Vir: arhiv Slovenske karitas

Dvanajstletni Jakob se ga je udeležil, ker zelo rad kuha. »Z babicami mi je bilo zelo lepo, užival sem v njihovi družbi. Upam, da bom še kdaj lahko sodeloval na kuharskem vikendu na Rakitni. Najbolj mi je bilo všeč, ko smo pekli hrenovke in palačinke.«

Devetletni Asti pa je bilo najbolj všeč, da se je naučila nekaj novega in se pri tem še zabavala. »Recimo, kako skuhati zelo dobro rižoto. Na kuharskem vikendu je bilo tako super, da mi je bilo kar malo žal, da ni vse skupaj trajalo dlje časa. Drugim otrokom lahko sedaj svetujem, da prisluhnejo starejšim in se od njih naučijo skrivnosti izkušenih kuharskih mojstrov in da kuhajo vedno z dobro voljo.«

Starejši kuharsko modrost z veseljem prenašajo na mlajše. Vir: arhiv Slovenske karitas
Starejši kuharsko modrost z veseljem prenašajo na mlajše. Vir: arhiv Slovenske karitas

Desetletni Anji je za kuharski vikend povedala sošolkina mama. Ideja ji je bila takoj všeč, saj česa podobnega še ni doživela.

»S seboj sem povabila še sestrično in komaj čakala, da gremo. Poleg kuhanja in kopanja v jezeru sem si najbolj zapomnila zanimivega lova na zaklad, saj smo s pomočjo namigov iskali skrite sestavine za pripravo kosila. Res je bilo zabavno! V družbi starejših sem se počutila sproščeno in vesela sem, da so z nami delili svoje bogate kuharsko znanje in izkušnje. Na zanimiv način so nam pripovedovali tudi o življenju v starih časih, pripomočkih, kuhanju in igrah. Vsi so bili zelo prijazni in potrpežljivi. Starejši imajo veliko znanja in izkušenj, zato vsem priporočam, da se od njih učimo.«

Kaj pa desetletna Vita?

Kuharskega vikenda se je udeležila, ker med počitnicami rada kuha. »Poleg kuhanja, druženja z babicami in iskanja skritih sestavin mi je bil najbolj všeč večerni taborni ogenj. Kuhanje s starejšimi se mi tudi sicer zdi zanimivo in poučno. Doma pogosto pečem s svojo babico, na primer za Miklavža parkeljne in različne sladice. Drugim otrokom svetujem, naj poskusijo kuhati s svojimi babicami, saj so zakladnice kuharskega znanja.«

Kuharski vikend je naletel na res dober odziv staršev in otrok, pravi Katarina Maček. »Tudi v prihodnje želimo organizirati še kakšnega,« pravi Katarina.

Otroci in stari starši so se družili na kuharskem vikendu na Rakitni. Vir: arhiv Slovenske karitas
Kuhanje so dopolnjevale številne zanimive naloge. Vir: arhiv Slovenske karitas

Da čakanje na tako dogodivščino ne bo preveč dolgotrajno, se lahko v kuharski ustvarjalnosti preskusiš že to poletje – seveda prav s pomočjo dedka ali babice.

Pripraviš lahko nekaj omamno dišečega in fotografijo ter recept pošlješ do konca avgusta na naslov kuhajmo.skupaj@karitas.si.

Z nagradnim natečajem namreč v Slovenski karitas skupno kuhanje starejših in mlajših spodbujajo vse poletje.

Že sedaj je na njihov naslov prišlo kar nekaj zanimivih receptov, ki jih bodo zbrale v elektronsko knjižico receptov.

***

Prispevek smo pripravili v sodelovanju s Slovensko karitas

Časorisov pokrovitelj

V Časorisu s svojimi sporočili gostujejo tudi podjetja in ustanove.
S tem nam pomagajo, da ustvarjamo vsebine za otroke.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
3°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.