Časoris
Dežniki. Foto: Petar Vician/Dreamstime
Foto: Petar Vician/Dreamstime

Kranjski dijaki v projektu Dan ZaMe ozaveščali o stresu

Na Gimnaziji Kranj je prejšnji konec tedna ponovno potekal Dan ZaMe ali Dan za mentalno zdravje, projekt, s katerim želijo dijaki opozarjati in ozaveščati o pomenu duševnega zdravja mladostnikov.

Ta problem dobiva vse več pozornosti, a razen poudarjanja njegovega pomena mladi pravzaprav ne dobijo nobenih koristnih smernic, kako skrbeti za svoje psihično zdravje in kako ukrepati, ko se to zamaje.

Težav z njim je v tem klišejsko turbulentnem obdobju človekovega življenja vse več, pandemija in z njo povezani ukrepi pa so bili le še dodatno kurivo zanj.

Vir: osebni arhiv

Zato so kranjski gimnazijci januarja lani v srčiki večmesečnega zaprtja družbe ob pomoči profesoric in svetovalne službe sklenili organizirati dogodek, ki bi njim in njihovim vrstnikom pomagal prebroditi pandemijo in okrepiti svoje duševno zdravje.

Tako se je rodila pobuda za Dan zame, v sklopu katerega so ponudili barvito paleto predavanj in delavnic. Dijaki so bili nad njim navdušeni, dogodek je bil tudi medijsko zelo odmeven, predsednik republike Borut Pahor pa mu je podelil nagrado za najboljši mladinski projekt leta.

Med gimnazijci je zato zrasla želja, da ta postane eden izmed tradicionalnih projektov kranjske gimnazije. Ponovno je zaradi negotovosti žal potekal na daljavo, a dijaki so bili z vsebinami vseeno zelo zadovoljni.

Nik Škrlec. Vir: osebni arhiv

Tudi letos so lahko izbirali med šestimi predavanji in devetimi delavnicami, ki so jih pod krovno temo stresa pripravili gimnazijski profesorji in ugledni gostje, med njimi dr. Tristan Rigler, mag. Nastja Mulej, Nik Škrlec, Maruša Pfajfar, Lina Ogris in David Zupančič, dr. med.

Projektu sem se pridružila, ker v njem vidim neizmeren potencial. Mentalno zdravje, predvsem mladih, se je v zadnjem času namreč vidno poslabšalo, zato je bila motivacija za pomoč pri projektu še toliko večja.

Ana Gregorc, dijakinja drugega letnika

Večina dijakov je potarnala o težavah s stresom, zato so se z ekipo hitro odločili, da bo prav stres osrednja tema letošnjega projekta.

»Vrhunsko je, da smo k sodelovanju povabili priznane strokovnjake, ki so nam verodostojne vsebine predavali na zanimiv in poučen način. Dijaki smo od projekta tako lahko odnesli kar se da veliko,« je svoje misli strnila članica organizacijske ekipe Ana Gregorc.

Podprite Časoris 10 evrov

V imenu ekipe se zahvaljuje še pokroviteljem projekta, podjetjema SRC Infonet in Intelego ter gospodu Boštjanu Grošlju.

Čeprav se mentalnega zdravja mladostnikov ne da izboljšati z nekaj predavanji enkrat letno, je Dan zame korak v pravo smer.

Tovrstne vsebine nedvomno pripomorejo k razumevanju in odkrivanju samega sebe in tistih, ki nas obdajajo, o čemer pričata navdušenje in aktivno sodelovanje dijakov. Med drugim so se v anketi po dogodku odzvali s komentarji Fenomenalno!, Imeli smo se super! in Bilo je najbolje!.

Tak odziv je bil nenazadnje tudi cilj samega dogodka.

Vito Grilc, 3. letnik, Gimnazija Kranj

***

Želiš deliti svojo zgodbo z nami? Piši nam na urednistvo@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili.

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.