Časoris
Glas otrok moramo upoštevati. Foto: Talithait/Dreamstime
Glas otrok moramo upoštevati. Foto: Talithait/Dreamstime

Zavzemam se za boljši svet vseh otrok

Participacija otrok je ključ za sodelovanje med otroškim oziroma mladostniškim in odraslim svetom.

Vključevanje v odločitve, ki nas zadevajo, je izjemnega pomena. Mi, otroci in mladostniki, najbolje vemo, kaj bi pripomoglo k boljšemu sodelovanju in kako lahko uredimo sistem v prid vsem.

Odrasli si težko predstavljajo, kaj si želimo in kaj bi lahko izboljšali. Zato je možnost, da sodelujemo in izražamo svoja mnenja ter zastopamo vrstnike, ena ključnih.

V Sloveniji že poznamo dobre prakse vključevanja otrok, na primer Otroški parlament, dijaške skupnosti, različne nevladne organizacije, v katerih sodelujemo otroci …

Kot junior ambasadorka Unicefa sem imela tako možnost sodelovati v različnih projektih in vsakoletnem svetovnem dnevu otroka, kjer smo lahko poudarili pomembnost našega glasu, predvsem pa tega, da smo slišani in upoštevani.

Na primerih iz resničnega življenja se lahko najbolj naučimo, kaj pomenijo poštenost, iskrenost, odgovornost, pogum in vztrajnost – in vse to sestavlja integriteto, pravi predsednik protikorupcijske komisije dr. Robert Šumi. Vir: Adobe Stock
Vir: Adobe Stock

Dobrih in smiselnih idej za izboljšanje vključevanja otrok v odločitve, ki se nas tičejo, namreč ne podajamo zato, da bi ostale zapisane na papirju, temveč da se skušajo izvesti.

Prav naša participacija je bila tema spletne konference Participacija otrok – od pobud k sistemski ureditvi, ki sem se je udeležila.

Organizirali so jo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, inštitut za socialno varstvo in Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja. Izvedli so jo v sklopu projekta CP4Europe – Strengthening National Child Participation Frameworks and Action in Europe.

Na njej smo sodelovali mladostniki iz različnih organizacij in odrasli, ki so povezani s področjem participacije otrok. Vsak izmed otrok je dobil možnost spregovoriti o dobrih primerih participacije, v katerih je sodeloval, in nasploh izraziti mnenje, kaj bi lahko pri vključevanju otrok izboljšali.

Izpostavila sem model Barnahusa (varne hiše za otroke), ki so ga kot skupni projekt Evropske unije in Sveta Evrope vzpostavili tudi v Sloveniji.

Tu bodo v skladu z mednarodnimi smernicami in standardi obravnavali otroke, ki so žrtve kaznivih dejanj in spolnega nasilja.

Ob oblikovanju hiše smo dobili možnost sodelovati. Znotraj fokusne skupine smo povedali, kaj bi izboljšali v njej in kako bi jo naredili bolj prijetno.

Menili smo, da mora biti oblikovana tako, da se bodo otroci po različnih travmah počutili kar se da varno in domače.

Predlagali smo prebarvanje sten iz belih v prijetne, tople, pastelne barve, različne otroške dodatke, blazine, bombone. Všeč mi je bilo, da so naše predloge uresničili.

Hišo smo si lahko potem še enkrat ogledali in ocenili. To je bil primer dobre prakse vključevanja otrok, saj so bile naše ideje upoštevane, kar nam zelo veliko pomeni.

Izpostavila sem še projekt CP4Europe, kamor sem prek Unicefa vključena eno leto. Menim, da ta kaže, da se tudi odrasli trudijo, da bi povečali participacijo otrok v različnih organizacijah in zadevah, ki se nas tičejo.

                  Izabela Lara Gracer, junior ambasadorka Unicefa. Vir: osebi arhiv
Izabela Lara Gracer, junior ambasadorka Unicefa. Vir: osebni arhiv

Projekt je bil predvsem odlična praksa participacije mladih v različnih projektih. Otroci iz več držav smo lani na konferenci, ki je potekala v irskem Corku, dobili možnost spregovoriti o našem mišljenju in idejah za povečanje participacije.

Naši predlogi bodo odšli v nadaljnjo obravnavo, kar je za nas, otroke, izrednega pomena. Ne le, da imamo možnost spregovoriti, temveč da smo tudi slišani. Zato bi predvsem to rada izpostavila in pohvalila.

Cilj tega projekta je okrepitev možnosti sodelovanja otrok na temo odločanja sploh, ko gre za nas in naše pravice, kar je temelj za nadaljnje razvijanje v smeri večje participacije otrok.

Mnogi otroci niso PCT, zato marsičesa ne morejo početi. Vir: Freepik
Vir: Freepik

Z Jakobom, s katerim bova sodelovala v Svetu za otroke in družino, sva še dodala, da si želiva, da naju bodo odrasli jemali kot enakovredna govorca in skupaj s tem prav tako najine komentarje.

Tam bova namreč zastopala vse slovenske otroke in kot mladostnika lahko povedala več o nekaterih področjih oziroma pripomogla k razpravi z znanjem iz prve roke.

To je odličen način, da v delovanje vključimo otroke, in vsekakor korak proti nam, za boljšo prihodnost in sodelovanje otrok v zadevah, ki se nas tičejo. To je namreč prvič, ko v sistem uvrščamo predstavništvo otrok na takšen način.

Vsekakor je pozitivna in spodbujajoča novica, da so se sistemski mehanizmi, ki omogočajo participacijo otrok, začeli udejanjati v praksi.

Na konferenci smo govorili še o Otroškem parlamentu, Beli knjigi za otroke, Eurochild Children’s Council, o vprašalniku inštituta za socialno varstvo za raziskavo …

Na koncu smo podali svoje misli o vlogi in pomembnosti participacije. Kaj mislite vi? Je participacija otrok pomembna?

Kot junior ambasadorka Unicefa rada pomagam in se zavzemam za boljši svet vseh otrok. Zato menim, da moja participacija pomaga tudi ostalim otrokom.

Mi namreč pomagamo širiti glas tistih, ki so drugače ovirani oziroma se ne želijo izpostavljati. Vseeno pa je na tej točki pomembno, da poudarjamo pomembnost vključevanja tudi tistih, ki so po navadi bolj izključeni, in poskušamo ustvarjati svet, prijaznejši do vseh otrok.

S tem ko podajam ideje, ki so lahko ideje mojih sošolcev ali prijateljev, predstavljam njihov glas, zato delujem v dobro vsej skupnosti in za vse otroke.

Slovenija dobro napreduje v smislu vključevanja otrok. Zato bom še naprej z veseljem pomagala in sodelovala pri tem.

Izabela Lara Gracer, junior ambasadorka Unicefa, 1. letnik, Gimnazija Vič

***

Želiš deliti svojo zgodbo z nami? Piši nam na urednistvo@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili.

Podprite Časoris ozka pasica Časko

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.