Časoris
Kaj lahko storiš, če si žrtev vrstniškega nasilja? Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Ko se vrstniško nasilje dogaja izven šole. Kje in kako lahko poiščem pomoč?

Se ti je že kdaj zgodilo, da je bil kdo od vrstnikov do tebe žaljiv, te prizadel z nesramnimi komentarji, te poniževal ali je o tebi širil govorice, te izločal iz družbe? Morda je bil fizično nasilen, ali pa je poškodoval npr. tvoja oblačila ali druge stvari. Morda poznaš koga, ki se mu je to zgodilo ali se mu še vedno dogaja? To je vrstniško nasilje in zgodi se lahko komur koli.

Žal se običajno ne zgodi samo enkrat, ampak se lahko ponavlja in postaja vse hujše. Dogaja se lahko v šoli, lahko pa tudi izven nje, npr. na busu, v parku, na igrišču, na treningu … Ni pa nujno, da se dogaja samo »v živo«, dogaja se tudi na daljavo, na spletu, preko mobilnih naprav. Umik pred nasiljem na spletu je lahko še težji kot umik pred nasiljem, ki se dogaja »v živo«. Zaradi nasilja se lahko počutiš nemočno in imaš različne težave.

Pa vendar obstajajo načini, kako lahko sebi ali drugim poiščeš pomoč in poskrbiš, da se nasilje ustavi. S tabo delimo nekaj informacij, kaj lahko narediš.

Kaj lahko storiš, če doživljaš vrstniško nasilje »v živo«?

 • Globoko vdihni in poskušaj ostati miren/mirna.
 • Odzovi se samozavestno. Vzravnaj se, govori mirno (ne kriči) in osebi, ki izvaja nasilje, odločno reci, naj neha.
 • Ne odzovi se z nasiljem in osebi ne vrni na enak način, saj je ponavadi potem še slabše, ker se nasilje stopnjuje, poleg tega pa s tem tudi ti kršiš pravice drugega.
 • Če imaš možnost, se iz situacije, v kateri se ne počutiš varno, umakni.
 • Zelo pomembno je, da POVEŠ nekomu, ki mu zaupaš (prijateljem, bratu, sestri …). Razmisli, komu od odraslih, ki jim zaupaš, bi lahko povedal/a o čem takšnem (morda staršem, učiteljici, svetovalni delavki …). Tudi če se nasilje ni zgodilo v šoli ali v okolici šole in tudi če ni vpleten nihče iz vaše šole, lahko o tem poveš odraslim v šoli, ki jim zaupaš.

Kaj pa, če opaziš, da se nasilje dogaja vrstniku?

 • Pomagaj, da se nasilje čim prej konča. Ne ostani tiho. Povej osebi, ki izvaja nasilje, naj neha.
 • Osebo, ki doživlja nasilje, lahko spodbudiš, da o nasilju pove odrasli osebi, ki ji zaupa, in ji poveš, kam se še lahko obrne po pomoč.

Kaj lahko narediš, če doživljaš ali opaziš spletno nasilje?

 • Ustavi se in se ne odzivaj na žaljive komentarje (ne deli, ne komentiraj in ne označuj z emojiji).
 • Objave shrani za dokaz (naredi posnetek zaslona oz. print screen) in jih NE briši.
 • Osebo, ki je to objavljala, blokiraj, objave pa prijavi administratorjem strani.
 • POVEJ odraslim, ki jim zaupaš.

Kam se lahko obrneš po pomoč?

 • TOM telefon: svetovalni telefon za otroke in mladostnike. Na brezplačni telefonski številki 116 111 lahko svetovalcem in svetovalkam zaupaš svoje težave ali jih prosiš za nasvet, dodatne informacije.
 • Društvo SOS telefon: tel. 080 11 55. Telefon je namenjen vsem, ki potrebujejo pomoč, podporo, informacije o katerikoli vrsti in obliki nasilja, oblikah pomoči.
 • Društvo za nenasilno komunikacijo: tel. 01 34 44 822; e-pošta: info@drustvo-dnk.si. Je organizacija, ki se ukvarja s preprečevanjem nasilja v družbi. Sodelavke in sodelavci organizacije ti bodo pomagali in nudili pomoč ob soočanju z nasiljem.
 • #to sem jaz je skupnost za mlade z vprašanji, o katerih je lažje pisati kot govoriti.
 • Varne točke  so različni prostori, v katerih ti lahko ljudje nudijo zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski.
 • Če sta ogrožena življenje ali varnost katere koli osebe, pa pokliči policijo na 113.

***

Prispevek je pripravila Lucia Rojs, študentka magistrskega študija psihologije.

Neon - Reci ne nasilju. Logo. Vir: ISA insititut

ISA Institut

Vsebine pripravljajo psihologinje dr. Tina Pirc, mag. Mateja Štirn, Mateja Dolinar, Katarina Kocbek in Anja Marinšek, pa tudi številne strokovne sodelavke in sodelavci različnih projektov.

Prispevki nastajajo v okviru programa NEON – Varni brez nasilja, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, ali v okviru projekta »Izzivi medkulturnega sobivanja«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.