Časoris

Ko Bolgari odkimavajo, v resnici pritrujejo

Ste že poskusili prikimavati in hkrati govoriti ne? Ali obratno, odkimavati in obenem govoriti da?

Slovenci to težko počnemo, Bolgari pa to počnejo z lahkoto.

Tadej Bricelj na razstavi o Bolgariji. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Tadej Bricelj. Foto: Sonja Merljak/Časoris

V Bolgariji je namreč ravno nasprotno kot pri nas. Kadar Bolgari odkimavajo, v bistvu pritrjujejo. In obratno.

Legenda pravi, da običaj izvira še iz turških časov, ko so sovražni vojaki domačinom nastavili rezilo pod vrat. Če bi takrat prikimali, ko so jih nekaj vprašali, bi se zbodli, zato so pritrdili tako, da so odkimali.

Nekateri Bolgari pa pravijo, da so odkimavanje prevzeli od Grkov.

Vse to in še več so lahko izvedeli obiskovalci prvega družabnega dogodka iz serije Odkrivaj EU. Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji je v Hiši EU skupaj z bolgarskim veleposlaništvom v Ljubljani pripravilo fotografsko razstavo in potopisno predavanje, ki so ga pospremili še s kulinaričnimi vtisi.

Bogato tradicijo Bolgarije je obiskovalcem predstavil Tadej Bricelj, ki se je med prvim obiskom te države vanjo zaljubil in nato kot turistični vodič tam preživel več kot štiri leta.

Bolgarija okusov. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Bolgarija okusov. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Danes zase pravi, da je tudi on Bolgar, čeprav nima nobenih bolgarskih korenin.

Na dogodku Odkrivaj EU: Predstavljamo Bolgarijo, ki so se ga udeležili tudi številni Bolgari, ki živijo v Sloveniji, je bil tudi dvanajstletni Filipo Franceschi z OŠ Komenda Moste.

»Otrokom, ki bodo obiskali Bolgarijo, bi svetoval, naj poskusijo šobsko solato in salamo lukanko ter rumeni sir kaškaval,« je dejal Filipo.

Po mami je Bolgar, po očetu Italijan. O Bolgariji ve veliko, kljub temu pa je med potopisnim predavanjem izvedel tudi marsikaj novega, predvsem o sloviti bolgarski Dolini vrtnic.

Odprtje razstave in potopisno odkrivanje države, ki je januarja prevzela predsedovanje Svetu EU,  je del nove serije evropsko obarvanih družabnih dogodkov, ki bodo v Hiši EU potekali vsak drugi četrtek v mesecu. Le julija in avgusta dogodkov ne bo.

Tematsko so jih razdelili v tri sklope. V Evropi vtisov, kjer so že izpostavili Bolgarijo, bodo obiskovalcem približali tudi Avstrijo. To sta dve državi članici EU, ki bosta v letu 2018 šest mesecev predsedovali Svetu Evropske unije.

V Evropi kulture bodo osvetlili izbrane dosežke evropske kinematografije, literature in arhitekture, v Zabavni Evropi pa bodo na igriv način pokazali razlike, posebnosti in podobnosti raznih vidikov življenja v EU.

Otvoritev razstave o Bolgariji. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Otvoritev razstave. Foto: Sonja Merljak/Časoris

V februarju načrtujejo arhitekturno druženje. Ste vedeli, da je stavba, v kateri domuje Hiša EU, zelo posebna? Vas zanima, zakaj? To vam bodo razložili 8. februarja – vabljeni!

In če boste kdaj odpotovali v Bolgarijo, kjer se boste otroci lahko zabavali v vodnih parkih, ki so po Tadejevih besedah med najboljšimi, kar jih je videl, boste videli, da so Bolgari zelo prijazni.

Če jim boste rekli dober večer, vam bodo odgovorili dober večer in vas vprašali, od kod ste.

In če boste naročili vodo ali sok, boste lahko to naredili kar v slovenščini, saj sta besedi v obeh jezikih enaki. In naj vas natakarjevo odkimavanje ne odvrne od naročila.

Toda bodite previdni, kaj boste rekli pred začetkom obeda. Bolgari namreč rečejo Dobar apetit.

Fotografija Doline vrtnic. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Fotografija Doline vrtnic. Foto: Sonja Merljak/Časoris

 

Slovarček

 

Dober dan: Dobr den

Hvala: Blagodarja (knjižno) in Mersi (v vsakdanjem govoru)

Nasvidenje:  Doviždane

Ime mi je: Kazvam se

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
21°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa