Časoris
Kla kla klasika, Trkaj in Saksida. Vir: Mladinska knjiga
Kla kla klasika, Trkaj in Saksida. Vir: Mladinska knjiga

Kla kla klasika ali kako je Prešeren z literarno tovarišijo prepričal otroke

Da sta dr. Igor Saksida in Rok Terkaj – Trkaj s svojo knjigo Kla kla klasiki poskrbela za pravo uspešnico, dokazujejo mnenja otrok, ki jih objavljamo v Časorisu. Tokrat ga je prispevala petošolka Eva Maler.

Živi dolgčas, a ne v ritmu hiphopa

France Prešeren, Oton Župančič, Fran Levstik, Simon Gregorčič, Dragotin Kette, Simon Jenko, Anton Aškerc, Valentin Vodnik, slovenske ljudske pesmi … živi dolgčas za večino šolarjev … a tokrat povsem drugače, zelo zabavno, v sodobnem jeziku in v ritmu hiphopa.

Dr. Igor Saksida in Rok Terkaj – Trkaj sta združila moči in ustvarila mojstrovino. Slovenske klasike sta želela približati mladim v jeziku, ki ga najbolje razumemo. Ugotovila sta, da učenci poezije ne marajo, ker jim ni predstavljena na pravilen način. Dobra poezija je vendar nekaj najlepšega za dušo, marsikateri učitelj pa jo predstavi na najbolj nezanimiv način in v otroku vzbudi odpor za vse večne čase.

Kla kla klasika. Vir: Mladinska knjiga
Kla kla klasika. Vir: Mladinska knjiga

In Kla kla klasika ima to čarobno moč. Kogar ne prepriča zgolj branje, naj si zavrti priloženi cede, zvok privije do konca in se prepusti glasbenim užitkom.

Marko skače, Žebljarska, Ubežni kralj, Ptiček na veji, Dramilo, Nasprotni prošnji so moje najljubše rap priredbe. Prepričajo pa zagotovo tudi Dekletom, Moč ljubezni, Ljubezni slana, Lepa Vida

»Ta knjiga je nastala iz spoštovanja do starejšega in sodobnega pesnjenja. Rušenje tradicije ni namen te knjige in pika. Edino pravo nespoštovanje do knjig je, kadar ležijo, zaprašene in pozabljene na knjižni polici!« pravi dr. Igor Saksida.

Zame zdaj Marko skače zdej malo drugače, zdej ma široke hlače, skače po bitu od hiphopa … in ko sama delam priredbe in se »pohecam« iz avtorjev ali besedil, to delam iz ogromnega spoštovanja do njih. Žebljarska pa je zame, čeprav nespremenjena, s tako hudim ritmom zapisana v večnost. Top (s)hit!

 

Zanimivosti

Trkaj in Igor Saksida sta s Kla kla klasiko 3. decembra odprla tudi Ta veseli dan kulture. Prireditev je potekala v Narodni galeriji. To je bil uvod v Evropsko leto kulturne dediščine. Vsako prvo nedeljo v mesecu se  lahko v galeriji brezplačno udeležite delavnice, kjer se boste na zabaven način učili jezika in kulture izbrane evropske države.

Namig

Starše pa ta čas pošljite na voden ogled stalne zbirke Narodne galerije, da se tudi oni malo kulturno udejstvujejo. 🙂

Eva Maler, peti razred, OŠ Antona Tomaža Linharta Radovljica

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.