Časoris
Tutorka pomaga učencu. Vir: Adobe Stock
Tutorka pomaga učencu. Vir: Adobe Stock

Kdo je tutor in zakaj je njegovo delo tako pomembno?

Vsi smo se že velikokrat srečali z besedo tutor. Vemo, da osebe, ki so v vlogi tutorja, srečamo v vrtcu, osnovni šoli, srednji šoli in na fakulteti. Pa pravzaprav vemo, kaj beseda sploh pomeni?

Preden začnemo govoriti o pomenu tutorstva, moramo torej razjasniti, kaj se skriva za besedo tutor. V SSKJ je termin razložen tako: »varuh, skrbnik: postaviti mladoletniku tutorja; pren. tutor življenja«.

Glede na zgornjo razlago je tutor oseba, ki pomaga svojemu »varovancu«. Pomoč mu lahko nudi pri učenju in premagovanju najrazličnejših ovir v vsakdanjem življenju. Tutorstvo je torej druženje in pomoč hkrati.

Čeprav velja prepričanje, da je med tutorjem in tistim, ki potrebuje pomoč, starostna razlika, ni nujno tako. Ena od vrst tutorstva je namreč tudi medvrstniško tutorstvo. Najizraziteje se izvaja v osnovni šoli. Tukaj delo usmerja učitelj tutor, učenci pa nastopajo v vlogi tutorja na eni in »varovanca« na drugi strani. Ravno podobnost pogledov na svet, iste izkušnje in podobna zrelost so tiste, ki medvrstniško tutorstvo delajo tako posebno.

Učenec tutor namreč ve, kako lahko pomaga svojemu sošolcu, ga motivira in nenazadnje doseže, da njegov prijatelj snov razume. Seveda pa pomoč pri obravnavi snovi ni edina prednost izvajanja tutorstva na šoli.

Med tovrstnim druženjem se učencu, ki potrebuje pomoč, poveča samozavest, nauči se zaupati, hkrati pa spozna novega prijatelja, na katerega se lahko obrne v stiski. Zapisano je odlična popotnica za prihodnost.

Ves čas se osredotočamo na učenca, ki mu tutor pomaga. Kaj pa tutor? Ali tudi on med svojim delom kaj pridobi?

Na prvi pogled je tutorstvo obveznost, saj mora učenec po pouku ostati v šoli in pomagati drugemu. Če pa pomislimo malo bolje, hitro vidimo, da se za tem skriva veliko več. Res je, da mora učenec tutor dejavnosti nameniti čas, vendar se v tem času uči, utrjuje in nadgrajuje svoje znanje, razvija nove vrednote ter odnos do dela in učenja, hkrati pa poveča svojo samozavest in zaupanje vase.

Kot smo zapisali na začetku, pa obstaja še tutorstvo, kjer odrasla oseba nudi pomoč otroku oziroma učencu. Tudi tukaj poleg pomoči pri učenju obstajajo koristi za obe strani.

Učenec lahko v tutorju najde zaupnika, ni ga strah pokazati svojega neznanja, obenem pa je delo običajno individualno ali v parih, zato se lahko tutor popolnoma posveti otroku, njegovim zanimanjem in potrebam.

Ob tem tutor pridobi neprecenljivo izkušnjo, saj začne na svet gledati z drugimi očmi. Spozna namreč drugačen način dela, ki ga obogati profesionalno in osebnostno.

Ali te je začelo tutorstvo zanimati? Če je tvoj odgovor pritrdilen in bi se rad preizkusil v tej vlogi, svojo učiteljico povprašaj o možnosti tutorstva na vaši šoli.

In zapomni si misel Soerena Kierkegaarda, ki enako kot za učitelje velja tudi za tutorje: »Biti učitelj v pravem pomenu besede pomeni biti učenec. Poučevanje se začne takrat, ko se učitelji učite od učencev, se postavite na njihovo mesto in razumete, kaj razumejo in kako.«

Viri

ABC VIZ (2007). Misli o učiteljih. Pridobljeno 29. 10. 2019 s http://www.ipsos.si/web-content/VIZ-portal/ogled/citati%204%20-%20u%20uciteljih.html.

SSKJ (b. d.). Tutor. Pridobljeno 29. 10. 2019 s https://fran.si/iskanje?FilteredDictionaryIds=130&View=1&Query=*tutor.

Medgeneracijsko tutorstvo (2017). Pridobljeno 29. 10. 2019 s https://www.sbs.com.au/topics/life/culture/article/2017/10/27/why-am-i-allowed-tutor-your-children.

Medvrstniško tutorstvo (2017). Pridobljeno 29. 10. 2019 s https://www.schoolplanner.co.uk/blog/pupil-premium-strategies-5-peer-tutoring/.

***

Kaja Hercog je multiplikatorka Programa SIMS na Osnovni šoli Maksa Durjave Maribor.

Prispevek je nastal v okviru projekta »Izzivi medkulturnega sobivanja«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Izzivi medkulturnega sobivanja

ISA Institut

Vsebine pripravljajo psihologinje dr. Tina Pirc, mag. Mateja Štirn, Mateja Dolinar, Katarina Kocbek in Anja Marinšek, pa tudi številne strokovne sodelavke in sodelavci različnih projektov.

Prispevki nastajajo v okviru programa NEON – Varni brez nasilja, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, ali v okviru projekta »Izzivi medkulturnega sobivanja«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
-6°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.