fbpx
Časoris
34. Slovenski knjižni sejem: Knjige lahko spremenijo življenje. Vir. Pixabay
34. Slovenski knjižni sejem: Knjige lahko spremenijo življenje. Vir. Pixabay

Kdaj vzameš knjigo v roke?

Knjiga je kot magnet. Ko enkrat začneš, ne odnehaš.

Branje ima pozitiven vpliv na možgane, um in spomin; s knjigo lahko odpotuješ v najrazličnejše kraje, v najrazličnejše zgodbe, kar je naravnost čudovito, pred 34. Slovenskim knjižnim sejmom razmišlja Maša Tukarić, ki obiskuje sedmi razred OŠ Vižmarje Brod.

Knjige so darila človeku. A le nekateri se jih odločijo odpreti.

Ljudje imamo mnogo različnih knjig, ki jih lahko prebiramo.

Toda – ali si vzamemo čas zanje? Nas sploh zanimajo? Za mnoge niti ne vemo, pa bi lahko postale ene najboljših, ki smo jih kadarkoli prebrali!

Nam je čas, v katerem živimo, knjige res popolnoma odtujil? In kaj knjige pomenijo mladim?

To sem pred 34. Slovenskim knjižnim sejmom povprašala knjižničarko Osnovne šole Vižmarje Brod Nives Butaro Kovač.

»Da, odnos mladih do knjig se je zagotovo spremenil, saj včasih ni bilo Googla, zato je bilo treba informacije iskati v knjigah. Mnogo več kot sedaj so jih brali tudi za zabavo. Potem so se pojavile številne novosti: mobilni telefoni, računalniki in splet. Na sploh imamo sedaj več dejavnosti za kratkočasenje. Danes veliko mladih, morda celo večina, knjigo vzame v roke le, ko to zares mora storiti. Še vedno pa je veliko dobrih bralcev, ki hodijo v knjižnice in knjige obravnavajo kot nekaj, kar jih veseli,« je povedala knjižničarka.

Res je, na elektronskih napravah in na spletu smo si ustvarili prijatelje, všečke, sledilce in vso ostalo šaro, ki nam »zaseda« življenje. Virtualne zabave ne gre povsem zavreči, toda knjige so dragocenejše: imajo moč, da spremenijo življenje. Največje ideje svoje mesto najdejo prav na knjižnih straneh.

Knjiga je kot magnet. Ko enkrat začneš, ne odnehaš. Branje ima pozitiven vpliv na možgane, um in spomin; s knjigo lahko odpotuješ v najrazličnejše kraje, v najrazličnejše zgodbe, kar je naravnost čudovito. In če za nič drugega, je branje koristno za zabavo in preganjanje dolgčasa, pa tudi pomirja.

Kaj nas torej odbija od branja? Morda vemo za veliko zabavnejših stvari, ki bi jih lahko počeli, ali pa nas knjige nikoli niso zanimale. Vendar moramo nekje začeti.

Vzemi knjigo v roke in začni brati. Morda ti ta knjiga ne bo všeč, a lahko da te bo pripeljala do naslednje in tista še do naslednje, dokler ne boš tudi ti še eden od tistih, ki jim prav knjige lepšajo življenje.

Daj sebi in knjigi priložnost. Veliko knjig te bo navdušilo, nekatere te ne bodo. Ko enkrat začneš, ti ne bo žal.

Beri zaradi sebe. Branje človeku pomaga do znanja, do razgledanosti; z njim razvija govor in komunikacijske sposobnosti, krepi domišljijo in besedni zaklad. Obstaja pregovor, ki pravi, da se pot proti znanju začne z obračanjem strani. Zato hitro obrni naslednjo stran, ne bo škodilo!

Maša Tukarić, 7. b, OŠ Vižmarje Brod

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
15°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa