fbpx
Časoris
Preden fotografijo objavimo, pridobimo dovoljenje oseb na njej. Če objave ne želijo, to upoštevamo. Preprosto, ali ne? Vir: Pixabay
Preden fotografijo objavimo, pridobimo dovoljenje oseb na njej. Če objave ne želijo, to upoštevamo. Preprosto, ali ne? Vir: Pixabay

Katere fotografije so primerne za objavo na družbenih omrežjih?

Družbena omrežja so super, ker se na njih lahko povezujemo z drugimi, predvsem s tistimi, ki jih ne vidimo vsak dan. Omogočajo nam, da jim povemo in s fotografijami ter z videoposnetki pokažemo, kaj radi počnemo, kaj nam je všeč in kaj zanimivega se nam je v zadnjem času zgodilo.

Na družbenih omrežjih lahko objavljamo fotografije utrinkov naših prostočasnih aktivnosti. Fotografiji popoldanskega sprehoda s psom in okusnega kosila, ki smo ga pripravili, sta povsem primerni za objavo. Z njima sporočamo, kaj imamo radi, in se povezujemo s tistimi, ki imajo podobna zanimanja.

Vsaka objavljena fotografija ustvarja našo spletno podobo, ki jo lahko vidijo naši prijatelji, znanci in tudi neznanci, bodoči sodelavci in delodajalci ter učitelji. Zato je NUJNO, da imamo NADZOR nad svojimi profili in objavami.

Pri svojih profilih na družbenih omrežjih bodimo pozorni na nastavitve zasebnosti. Vabimo vas, da si ogledate knjižico Ključne informacije o varni rabi družbenih omrežij, v kateri lahko izveste več o tem.

Določene fotografije niso primerne za objavo na družbenih omrežjih. Zakaj?

Razlogi so zelo različni, a vsem je skupno, da lahko nekatere fotografije ustvarjajo slab vtis o osebi, ki je na njih.

Ko se odločamo, katere fotografije so primerne za objavo in katere niso, si lahko pomagamo s preprostim vprašanjem: »Ali bi to fotografijo pokazal/pokazala svoji babici, staršem ali bodočim delodajalcem?« Če je odgovor NE, potem te fotografije ne objavimo. Neprimerne objave imajo namreč lahko negativne posledice.

Vir: Isa Institut
Vir: Isa Institut

Še nekaj smernic:

  • PREDEN fotografijo OBJAVIMO, VPRAŠAJMO prijatelja, če se s tem strinja. Fotografije, pa četudi je bila objavljena samo za nekaj minut, ne moremo kar tako izbrisati. Nekdo je med tem lahko naredil posnetek zaslona in fotografijo že delil z drugimi ali pa jo shranil za pozneje.

Velja pa tudi to zlato pravilo: Preden nekoga fotografiramo, ga vprašamo, ali si to želi. Če je odgovor ne, potem osebe ne fotografiramo. Tudi preden fotografijo objavimo, pridobimo dovoljenje oseb na njej. Če objave ne želijo, to upoštevamo. Preprosto, ali ne?

Če na družbenem omrežju kroži neprimerna fotografija, na kateri smo mi ali pa nekdo drug:

  1. Objavo SHRANIMO (naredimo posnetek zaslona oz. »screenshot«), ampak je ne delimo, ne všečkamo in ne komentiramo.
  2. Objavo na družbenem omrežju PRIJAVIMO, BLOKIRAMO osebo, ki jo je objavila.
  3. O objavi obvestimo odraslo osebo, ki ji zaupamo.

Za več informacij o tem, kaj je primerno in kaj ni primerno za objavljanje na spletu in kaj storiti v primeru zlorabe fotografije, si lahko ogledamo spletne strani, kot so: Safe.si, Spletno oko in Program NEON.

***

Prispevek je pripravila Mateja Habjanič.

MZ in Neon

ISA Institut

Vsebine pripravljajo psihologinje dr. Tina Pirc, mag. Mateja Štirn, Mateja Dolinar, Katarina Kocbek in Anja Marinšek, pa tudi številne strokovne sodelavke in sodelavci različnih projektov.

Prispevki nastajajo v okviru programa NEON – Varni brez nasilja, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, ali v okviru projekta »Izzivi medkulturnega sobivanja«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly sunny
24°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa