Vsak prebivalec Slovenije vsako leto zavrže približno 70 kilogramov hrane. To moramo spremeniti. Kako?
Ekologi brez meja predlagajo koristno uporabo neužitnih ostankov hrane.
Bananini olupki
So uporabni kot naravno gnojilo.
Olupek postaviš pod lonček z rastlino (še posebej bodo navdušene orhideje) in jo zalivaš kot običajno.
Lahko pa z njimi neguješ usnjene izdelke – čevlji bodo kot novi!
Olupke pomaranč, limon in mandarin
Uporabiš jih za pripravo domačega čistila.
Kako?
Za teden ali dva jih namočiš v alkoholni kis. Nato dodaš kisu enako količino vode. Na primer: litru kisa dodaš liter vode.
Kavna usedlina
Je odlična surovina za pripravo domačega gnojila. Dve skodelici usedlin zmešaš s petimi litri vode in pustiš stati.
Jajčne lupine
So odličen vir mineralov, ki jih rastline potrebujejo za rast. Zato jih čim bolj drobno zmelješ in zmešaš z zemljo.
Na vrtu jih lahko zmešaš z zemljo, da preženeš škodljivce, recimo polže.
In še tretja ideja: z njimi si pomagaš pri čiščenju težko dostopnih delov steklenic ali vaz.
Čajne vrečke
Če pa jih že imaš, jih ponovno uporabi.
Kako?
Pet do deset čajnih vrečk daš v tri litre vode in mešanico uporabiš za čiščenje temnejših lesenih površin in pohištva.
Uporabne so tudi kot loščilo za čevlje in odstranjevanje neprijetnega vonja z rok.
Olupki ostalih vrst sadja in zelenjave
Zelene odrezke zelenjave lahko uporabiš za pripravo domače jušne osnove.
Olupke čebule shraniš za barvanje pirhov.
Olupke jabolk in breskev lahko porabiš za marmelado.
Olupke jabolk in krompirja uporabiš za pripravo domačega, bolj zdravega čipsa.
Kako?
Daš jih v pečico in jih pri 200 stopinjah Celzija pečeš do zlatorjave barve.
***
Vsebine o projektu Hrana ni za tjavendan pripravljamo v sodelovanju z Lidlom Slovenija. Več informacij o projektu je na voljo na spletni strani Boljši svet.