Časoris
Vsak od nas si lahko prizadeva za boljšo prihodnost, pri čemer lahko s svojimi dejanji pokaže večjo odgovornost in zavest. Vir: Adobe Stock
Vsak od nas si lahko prizadeva za boljšo prihodnost, pri čemer lahko s svojimi dejanji pokaže večjo odgovornost in zavest. Vir: Adobe Stock

Kako zmanjšati količino zavržene hrane?

Lidl_Ustvarimo

Problematika zavržene hrane je letos postala tako pomembna, da jo je »posvojila« tudi vlada.

Današnji dan je razglasila za slovenski dan brez zavržene hrane.

To se je zgodilo na pobudo Lidla Slovenija in Ekošole, kjer smo takšen dan sicer praznovali že dvakrat.

Zavržena hrana. Vir: Ekošola
Vir: Ekošola

Verjetno veš, da metanje hrane stran slabo vpliva na okolje, družbo in gospodarstvo. V njeni proizvodnji uporabljamo zemljo, vodo in energijo. Ko jo zavržemo, zavržemo tudi vse te uporabljene vire.

Zavržena hrana lahko negativno vpliva na varnost preskrbe s hrano, njeno razpoložljivost ter prispeva k povečanju njenih stroškov.

To vpliva še na podnebne spremembe. Toplogredni plini nastajajo že med njeno proizvodnjo, a tudi kasneje.

Med osem in deset odstotkov emisij toplogrednih plinov je povezanih prav s hrano, ki je ne zaužijemo.

Zavržena hrana. Vir: Adobe Stock
Vir: Adobe Stock

Ko ta gnije na odlagališčih, nastaja toplogredni plin metan, ki ima kar 84-krat večjo moč segrevanja kot ogljikov dioksid.

Približno 17 odstotkov proizvedene hrane na svetu preprosto zavržemo. Največji delež k temu prispevajo prav gospodinjstva.

Zavržena hrana v Sloveniji. Vir: Ekošola
Vir: Ekošola

Vsak član gospodinjstva na svetu v povprečju na leto zavrže 74 kilogramov hrane. V Sloveniji je vsakdo zavrže 68 kilogramov.

Povprečna slovenska štiričlanska družina tako letno v smeti vrže 240 evrov, če upoštevamo samo hrano, ki jo zavržemo v gospodinjstvih.

Kako to zmanjšati? In kako čim bolje izkoristiti pridelano hrano?

Zapomnimo si: hrana ni nikoli odpadek.

Če pa jo že zavržemo, jo lahko vsaj pretvorimo v kompost.

Hrana. Vir: Adobe Stock
Vir: Adobe Stock

Treba je vedeti, da smo za zmanjšanje hrane v smeteh odgovorni vsi! Vsi imamo pomembno vlogo pri uresničevanju vizije sveta brez lakote in podhranjenosti.

V Sloveniji si za manjše količine zavržene hrane prizadevamo prav s slovenskim dnem brez zavržene hrane ter z aktivnostmi, ki potekajo pod njegovim okriljem.

Zato:

  • preprečujmo nastanek zavržene hrane,
  • uporabimo hrano, ki smo jo morda želeli zavreči in
  • načrtujmo svoje nakupe v trgovini.

Za začetek lahko podpišeš našo pobudo, s katero se zavezuješ, da boš preudarno ravnal s hrano.

Lidl Slovenija

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.