Časoris

Kako sva s Frančkovo rapsodijo zmagala na natečaju?

Kako sva se z bratom znašla na natečaju za promocijo Frančka?

Šolsko leto se je končevalo in ravno se je naš razred odpravljal na šolsko igrišče, ko je prišla učiteljica Mojca Cestnik.

Franček ustvarjajo na Inštitutu Frana Ramovša, naša šola pa z njimi ves čas sodeluje pri njegovem ustvarjanju. Učenci slovar z veseljem in pogosto uporabljajo tako pri pouku kot pri domačem delu.

Mojca Cestnik, koordinatorica projekta Franček na OŠ Polzela

Sprva sem mislil, da sva z bratom Maticem kaj ušpičila, zato sem se nato od srca nasmejal, ko sem izvedel, da gre le za oglaševanje Frančka. V glavnem, ta ideja se mi je zdela odlična in z Maticem sva privolila v to. Tako smo imeli »5-dnevni kamp« v učilnici za slovenščino.

Vsi smo se zabavali, vsi smo bili uspešni, čeprav nam na začetku ni še dobro šlo.

Prvi posnetek je bil izdelan na Scratchu, portalu za programiranje. Govoril je o tem, kako je Odisej poučil kiklope s Frančkovo pomočjo (temu poskusu sva se bolj režala, kot pa bila ponosna).

Po končanem pouku sva s Filipom odšla domov. Za filmček seveda nisva imela nobene dobre ideje. Doma sva tuhtala, kaj bi lahko posnela, nakar so mi misli odplavale do Freddieja Mercuryja, tako smo dobili idejo za Franček rhapsody. Preoblekel sem se v Mercuryja in zaradi tega smo tudi odšli v Ljubljano.

Matic Runjak, 1. nagrada za filmček Frančkova rapsodija

Zadnji dan pa se je Maticu porodila zamisel, da bi združil Queene in besedilo o Frančku. In tako sva dobila prvo nagrado …

Poslušali smo predavanje, kdo in kaj je ZRC SAZU (bilo je malce dolgočasno), vendar kot vsak obisk Ljubljane se je tudi ta končal s šopingiranjem. Zato je bil dan zelo lep. 

Matic Runjak, 1. nagrada za filmček Frančkova rapsodija

Nagrade seveda ne bi bilo brez najinih staršev. Pri pripravi zmagovalnega videa sta nama pomagala in naju podpirala.

Nad odzivom na natečaj so bili na ZRC SAZU prijetno presenečeni. Tako nad številom filmčkom, ki so jih prejeli, kot nad njihovo visoko kakovostjo, uporabnostjo ter predvsem domiselnostjo in ustvarjalnostjo otrok, pa tudi nad njihovim poznavanjem portala Franček.

Video je bil prikazan na dnevu Frana Ramovša. Komisija nam je nato razkazala prostor ZRC SAZU (koliko slovarjev!).

Kozma Ahačič, na sredini brata Filip in Matic Runjak, zraven pa Manca Seražin in Manca Jazbec ter mentorica Mojca Cestnik. Vir: Inštituta Frana Ramovša
Kozma Ahačič, na sredini brata Filip in Matic Runjak, zraven pa Manca Seražin, Manca Jazbec ter mentorica Mojca Cestnik. Vir: Inštitut Frana Ramovša

Prvouvrščeni izdelek je žirijo navdušil zaradi svoje preproste ideje, ki se je izkazala kot zelo učinkovita: šolarja sta si priznanje prislužila z oponašanjem Freddyja Mercuryja v pesmi Bohemian Rhapsody, ki sta jo spremenila v hvalnico Frančku – odtod naslov Frančkova rapsodija.

ZRC SAZU

Nato sva z bratom odšla v očetovo pisarno, ki jo ima čisto blizu te ustanove, tam smo pojedli in šli naredit, kar je za narediti (oči za službo, midva za šolo). Nato smo šli nakupovat in naravnost domov.

Zelo sem bil zadovoljen. Še dolgo sem razmišljal o tem, preden sem zaspal. To je bilo nekaj posebnega, sem pomislil. 

Filip Runjak, 1. nagrada za filmček Frančkova rapsodija

To pa ni bila edina nagrada, ki smo jo dobili učenci OŠ Polzela. Klara Jug, Manca Seražin in Manca Jazbec so osvojile 4. nagrado s svojim repom o Frančku.

Filip in Matic Runjak, 5. razred, Osnovna šola Polzela

***

Želiš deliti svojo zgodbo z nami? Piši nam na urednistvo@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili.

Podprite Časoris - poljubno

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.