Časoris
Slovenski mladi so v povprečju manj zaskrbljeni zaradi podnebnih sprememb kakor njihovi evropski vrstniki. Foto: Grejak/Dreamstime
Slovenski mladi so v povprečju manj zaskrbljeni zaradi podnebnih sprememb kakor njihovi evropski vrstniki. Foto: Grejak/Dreamstime

Kako slovenska mladina razume podnebne spremembe in migracije?

Kako zaskrbljeni so slovenski mladi zaradi podnebnih sprememb?

Bistveno manj kot njihovi evropski sovrstniki! Medtem ko jih je med njimi zelo ali izjemno zaskrbljenih 46 odstotkov, jih je pri nas le 36 odstotkov.

Za mlade Evropejce so prav te najresnejša težava, s katero se spopada svet. Pri nas so pristale na tretjem mestu: za degradacijo okolja ter revščino in lakoto. Manj kot petina (18 odstotkov) med resne težave uvršča obsežne migracije.

Podnebne spremembe bodo najbolj prizadele otroke v državah, ki se že zdaj soočajo z revščino in neenakostjo. Vir: Freepik
Podnebne spremembe bodo najbolj prizadele otroke v državah, ki se že zdaj soočajo z revščino in neenakostjo. Vir: Freepik

Hkrati so bolj ozaveščeni o trajnostnem načinu življenja. Kar 83 odstotkov jih meni, da potrošništvo ni trajnostno, 74 odstotkov pa jih ugotavlja, da slovensko gospodarstvo najbolj koristi vplivnim in bogatim.

Polovica slovenske mladine ocenjuje, da bi morale tako bogate kot tudi revne države zmanjševati posledice podnebnih sprememb. Da bi morale to breme prevzeti samo bogate države, jih je prepričanih 37 odstotkov.

Bistveno manjša je njihova ozaveščenost o podnebnih migracijah: kar tri četrtine jih o tem izrazu ne ve skoraj nič (med mladimi Evropejci je takšnih 68 odstotkov).

Več kot polovica se jih sicer strinja, da bi morali podnebni migranti imeti enake pravice kot begunci. Podoben delež jih je prepričanih, da so vzrok migracij v Slovenijo vojne in vojaški spopadi.

Medtem ko jih 14 odstotkov misli, da so med razlogi zanje tudi podnebne spremembe.

S protesti mladi opozarjajo, da je treba podnebno krizo vzeti resno. Foto: Nika Erjavec/arhiv MZPP
Foto: Nika Erjavec/arhiv MZPP

Koliko slovenskih mladih je pripravljenih ukrepati?

Več kot polovica (55 odstotkov) jih pravi, da so za ukrepanje proti podnebnim spremembam najbolj odgovorna podjetja, industrija in Evropska unija. Tretjina jih razmišlja, da so za to odgovorni zlasti sami. Ta delež je skoraj enak kot pri evropskih sovrstnikih.

Do večje razlike prihaja pri pripravljenosti živeti trajnostno: zelo zavzetih je 13 odstotkov Slovencev in 19 odstotkov Evropejcev.

71 odstotkov mladih so ali bi volili politike, ki se osredotočajo na podnebne spremembe in (podnebne) migracije.

Več kot tri četrtine slovenske mladine (76 odstotkov) je podpisalo ali bi podpisalo peticijo za ukrepanje na področju podnebnih sprememb. Več kot polovica (55 odstotkov) se je udeležila ali se je pripravljena udeležiti podnebnih protestov.

Večina mladih v Sloveniji dobi informacije o podnebnih spremembah in migracijah na televiziji.

Kar 27 odstotkov jih deli vsebine o podnebnih spremembah, 20 odstotkov o migracijah in 13 odstotkov o podnebnih migracijah.

Raziskavo med mladimi od 15. do 35. leta je v 23 evropskih državah izvedla agencija Ipsos. V Sloveniji so jeseni leta 2020 anketirali 1017 mladih.

***

Izvedbo aktivnosti omogoča projekt Climate Of Change, ki ga sooblikuje in izvaja 16 evropskih organizacij, v Sloveniji Platforma SLOGA. Projekt sofinancirata Razvojni program Evropske komisije za izobraževanje in ozaveščanje (DEAR) ter Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Evropske unije in/ali Vlade Republike Slovenije.

Climate of Change logotip. Vir: Sloga

Sloga

Sloga je platforma nevladnih, neprofitnih organizacij, ki delujejo na področju razvoja, globalnega učenja in humanitarne pomoči.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.