Časoris
Vlogerka. Vir: Adobe Stock
Vir: Adobe Stock

Kako pri vloganju poskrbim za svojo varnost?

Želiš snemati svoje vloge ali pa jih že objavljaš na portalih, kot je YouTube, ali družbenih omrežjih?

Če je tvoj odgovor »ja«, je dobro, da se vprašaš še: »Kako pri objavljanju vlogov poskrbim za svojo varnost?«

Cool fotr, Cool mamacita, Komotar minuta, Lepa afna – vsa ta imena verjetno poznaš. Gre namreč za slovenske vlogerje, ki na spletu objavljajo različno dolge videoposnetke, v katerih delijo svoje izkušnje, predstavljajo sebe, izdelke ali dajejo nasvete. Uspešni vlogerji lahko živijo od oglaševalskih dohodkov, ki jih dosežejo z rednim objavljanjem videoposnetkov. Imenujemo jih tudi »influencerji« ali vplivneži.

Vlogi so marsikomu zelo všeč, saj jih lahko hitro in preprosto posnamemodajejo prostor za ustvarjalnost in obetajo tudi slavo. Pomembno je, da pri njihovem ustvarjanju poskrbimo tudi za svojo zaščito.

Pri tem si lahko pomagaš z naslednjimi nasveti:

Vir: ISA institut
Vir: ISA institut
  • V posnetkih ne kaži svojega doma ali okolice.

Verjetno veš, kako hitro lahko nek kraj poiščeš na aplikacijah, kot je Google Maps. Pri ustvarjanju vloga pazi, da ne kažeš zunanjosti svojega doma, zato se izogibaj snemanju vlogov, kjer se lahko katerikoli del tvoje hiše/stanovanjskega bloka prepozna. 

Prav tako je priporočljivo, da se izogibaš snemanju kjerkoli v svoji soseski, kjer bi drugi lahko po uličnih znakih ali drugih značilnostih prepoznali tvojo lokacijo bivanja.

Morda pri tem pomisliš, »koga sploh zanima, kje živim?«. Ko svoje vloge objaviš na spletu, postaneš javna oseba, kar pomeni, da lahko z vsakim dnem tvoje osebno življenje zanima več ljudi. Dobro je, da se že na začetku zavaruješ.

  • Uporabi izmišljeno ime.

Dandanes lahko hitro pridobimo informacije o ljudeh, zato je z vidika varnosti bolje, če si vlogerje javnost zapomni po izmišljenem imenu. Svojo vlogersko ime si lahko povsem izmisliš ali pa spremeniš samo svoj priimek in se tako dodatno zaščitiš.

  • Ne razkrivaj svojih načrtov za potovanje.

Skoraj vsakega od nas pogovor o prihodnjih potovanjih veseli, zato si našo izkušnjo želimo deliti z drugimi. Pri tem moramo biti posebej previdni, če smo zaradi vlogov izpostavljeni večjemu številu ljudi. Dobra rešitev za deljenje izkušnje potovanja na varen način je, da vlog objaviš po vrnitvi. 

  • Ne prikazuj izsledljivih informacij.

To so lahko e-poštni naslov, telefonske številke, rojstni dnevi, registrske številke avtomobilov in podobno. Tudi če se taka ali podobna informacija znajde v tvojem posnetku, jo lahko med urejanjem zamegliš

Izsledljive informacije lahko pogosto razkrijemo nehote, zato je pomembno, da smo vedno pozorni pri ustvarjanju vsebin, še posebej če objavljamo v živo, saj potem ne moremo naknadno urediti morebitnih razkritih podatkov.

  • Dobro preberi standarde skupnosti in nastavitve zasebnosti.

Preden se odločiš, da postaneš vloger, preberi smernice in pravila objavljanja vsebin in vedenja na določenem portalu ali družbenem omrežju. V sklopu teh so pogosto tudi napisani predlogi za večjo varnost pri objavljanju vsebin na posameznem spletnem mestu.

Predloge lahko prebereš za YouTubeInstagramFacebook ipd.

Ker s svojimi vlogi lahko vplivaš na druge ljudi, je pomembno, da so tvoje objave do drugih spoštljive, da ne širiš laži in izzivov, ki bi lahko na kakršen koli način škodovali drugim, ter ne snemaš ljudi brez njihovega dovoljenja.

Kako se spoprijeti z negativnimi komentarji?

Načini za spoprijemanje z negativnimi komentarji so lahko nekoliko različni glede na omrežje, ki ga uporabljaš za objavo vlogov. 

Vir: ISA institut
Vir: ISA institut

Viri

Safe.si. Vlogi in vloganje.

Vlogtribe.com. Is it safe to have a vlog? What are the dangers of vlogging?

Videocreators.com. How to protect your info and be safe as a YouTuber.

Youtube help. Staying safe on Youtube.  

About.instagram.com. Keeping Instagram a safe and supportive place.

***

Psihologinja Katarina Sinja Miloševič je študentka magistrskega študija psihologije.

Neon - Reci ne nasilju. Logo. Vir: ISA insititut

ISA Institut

Vsebine pripravljajo psihologinje dr. Tina Pirc, mag. Mateja Štirn, Mateja Dolinar, Katarina Kocbek in Anja Marinšek, pa tudi številne strokovne sodelavke in sodelavci različnih projektov.

Prispevki nastajajo v okviru programa NEON – Varni brez nasilja, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, ali v okviru projekta »Izzivi medkulturnega sobivanja«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.