Časoris
Povedati nekomu, da doživljaš vrstniško nasilje, je pomembno tako zate, kot za osebo, ki izvaja nasilje in tudi za vse ostale. Vir: Unsplash
Povedati nekomu, da doživljaš vrstniško nasilje, je pomembno tako zate kot za osebo, ki izvaja nasilje, in tudi za vse ostale. Vir: Unsplash

Kako nekomu povedati, da doživljaš vrstniško nasilje?

Vir: ISA institut
Vir: ISA institut

Morda ti bo izziv nekomu povedati, da doživljaš vrstniško nasilje. To je povsem normalno. Včasih nam je težko govoriti o tem, da ga doživljamo. Morda nas skrbi, da se bo oseba, ki izvaja nasilje, še bolj znašala nad nami, če bomo o tem povedali odraslim.

Mogoče nas skrbi, da bomo izpadli šibki, če o tem nekomu povemo, ali pa ne želimo izpasti kot »tožibabe«. A če povemo, da doživljamo vrstniško nasilje, ne tožarimo.

Za tožarjenje gre, kadar je naš glavni namen nekoga spraviti v težave, nimamo pa problema. Vrstniško nasilje pa je problem in pomembno je, da se čim prej preneha. Zato je nujno, da nekomu zaupamo, kaj se nam dogaja, in dobimo pomoč, ki jo potrebujemo. Poiskati pomoč zagotovo ni znak šibkosti. Je znak moči.

Povedati nekomu, da doživljaš vrstniško nasilje, je pomembno tako zate kot za osebo, ki izvaja nasilje, in tudi za vse ostale. Morda se sprašuješ, kako nekomu povedati? V nadaljevanju najdeš nekaj predlogov.

Vir: ISA institut
Vir: ISA institut

Pomembno je, da si poiščeš zaupanja vredno odraslo osebo (npr. učitelja, starša ali drugega družinskega člana). Vprašaj jo, ali se lahko pogovorita, in ji zaupaj, kaj se ti dogaja. 

Če se odrasli, ki mu zaupaš o izkušnji nasilja, ne odzove in ti ne pomaga, ne obupaj. Pogovori se z drugo odraslo osebo, ki ji zaupaš in ti bo pripravljena pomagati.

***

Prispevek je pripravila Lucia Rojs, diplomirana psihologinja.

MZ in Neon

ISA Institut

Vsebine pripravljajo psihologinje dr. Tina Pirc, mag. Mateja Štirn, Mateja Dolinar, Katarina Kocbek in Anja Marinšek, pa tudi številne strokovne sodelavke in sodelavci različnih projektov.

Prispevki nastajajo v okviru programa NEON – Varni brez nasilja, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, ali v okviru projekta »Izzivi medkulturnega sobivanja«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.