Časoris
Zmenkanje v času epidemije novega koronavirusa. Vir: Pixabay
Zmenkanje v času epidemije novega koronavirusa. Vir: Pixabay

Kako lahko zmenkaš v času, ko moraš biti samo doma?

S fantom ali punco sta postala par, zdaj pa se zaradi novega koronavirusa ne moreta dobiti v živo. Morda si ti tega ni potrebno predstavljati, ker se ti točno to prav zdaj dogaja. Ja, ni fer, je zoprno …

Morda pomisliš, da bi se še naprej dobivala v živo, saj se počutita dobro, videti sta zdrava in en virus vaju že ne bo oviral. Ker sta do sedaj veliko časa preživela skupaj, je skoraj tako, kot bi res živela v istem stanovanju …

Ampak novi koronavirus je precej zahrbten. Nekoga lahko okužimo, še preden se začnemo počutiti slabo in ugotovimo, da smo tudi mi okuženi. Prav zato se tako hitro širi. Sicer mladi po navadi nimamo hujših posledic, če zbolimo (razen, če imamo šibek imunski sistem), a smo prenašalci virusa. Zato je zelo pomembno, da se vsi držimo pravil in se izogibamo stikom v živo z ljudmi, s katerimi ne živimo skupaj. Tudi fizičnim stikom s fantom ali punco.

Če ravnaš odgovorno in paziš, da se ne okužiš, lahko nekomu dobesedno rešiš življenje. Ta oseba je lahko tvoja babica ali pa sosed, ki je hudo bolan.

Če imaš nekoga rad in ga ne moreš objeti, poljubiti, je lahko zelo težko. Kaj lahko narediš? Kako lahko zmenkaš v času epidemije novega koronavirusa?

Pri zmenkanju nam v teh časih zelo pomagajo pametni telefoni ter splet

Vidita in slišita se lahko prek videoklica, npr. s pomočjo Messengerja, Skypa, Viberja … Te nenavadne razmere so lahko priložnost, da se več pogovarjata, se še bolje spoznata in povežeta. Tu je nekaj idej, kaj lahko počneta.

 • Lahko gresta na pijačo in klepet prek videoklica.
 • Vsak pripravi nekaj komadov in organizirata »danceparty« ali pa karaoke, na katerih plešeta, pojeta, se pogovarjata in se imata fajn. V teh dneh nekateri glasbeniki (npr. DJ Umek) svoje koncerte predvajajo na spletu. Morda se katerega udeležita.
 • Na spletu si lahko skupaj ogledata film ali serijo.
 • Igrata lahko družabne igre, kot sta šah in monopoly.
 • Skupaj lahko igrata spletne videoigre.
 • Pošiljata si lahko slike in posnetke zanimivih stvari, ki so se vama zgodile čez dan.
 • Če poznata kakšno dobro šalo, ali pa sta jo opazila na spletu, si jo lahko delita in se tako razvedrita.
 • Skupaj lahko gresta na virtualni izlet v katero od držav, ki si jo želita obiskati.
 • Izredne razmere bodo zagotovo minile. Do takrat pa lahko naredita načrt, kaj bosta skupaj počela potem, ko bo ta kriza minila.

In še nekaj nasvetov, da bi bile tvoje izkušnje pri zmenkanju na spletu pozitivne

Pošiljaj samo fotografije in posnetke, za katere bi ti bilo OK, če jih vidi kdorkoli

Tudi tvoji starši, učitelji, bodoči delodajalci. Ker zares nikoli ne veš, kdo bo videl sliko ali posnetek. Obstajajo primeri, ko so se pari razšli in so slike, na katerih so bili njihovi partnerji denimo goli, v jezi poslali naprej. Pa tudi primeri, ko so se slike razširile zaradi kraje telefona in virusov, zaradi katerih so lahko neznanci ukradli podatke.

Pazi tudi, da iz fotografij in posnetkov ne bo mogoče razbrati tvojega naslova oz. drugih podatkov, s pomočjo katerih bi te nekdo s slabimi nameni lahko našel v resničnem svetu.

Tudi na spletu postavi meje

Imaš vso pravico, da rečeš NE, če nečesa ne želiš storiti, in druga oseba mora to upoštevati. Če fantu ali punci npr. ne želiš poslati gole fotke, to ne pomeni, da si reva, ampak ravno nasprotno, da odločno postavljaš meje. Ne odzovi se na čustvene manipulacije, kot so npr.: »Če me imaš zares rada, boš …« Oseba, ki te spoštuje in te ima zares rada, bo spoštovala tvoje meje.

Kaj pa, če te partner začne zasliševati, s kom se pogovarjaš in kaj objavljaš na spletu, ali pa ti ukrade geslo in pregleduje profile? 

(Vem, da gre za »črni scenarij«, ampak te stvari je zagotovo dobro vedeti in pridejo prav tudi, če si priča spletnemu nasilju nad kom drugim.)

Gre za spletno nasilje in za nadlegovanje. Tega ne počno samo neznanci, ampak včasih tudi osebe, ki jih poznamo, celo naši partnerji. Lahko nam ukazujejo, s kom se smemo pogovarjati, pregledujejo naše e-naprave brez našega dovoljenja, nas snemajo brez dovoljenja, grozijo in izsiljujejo … To NI OK. Če se ti zgodi kaj takšnega, osebi povej, naj takoj preneha, in posodobi gesla za e-naprave, tako da do njih ne bo imela dostopa. Če ti partnerski odnos ne ustreza, ga imaš pravico kadar koli prekiniti. Če oseba ne neha, povej o tem nekomu, ki mu zaupaš (npr. staršem, učiteljici, prijatelju …).

 • Če ti na spletu kdo grozi ali naredi kaj drugega, da se počutiš neprijetno, takoj PRENEHAJ POGOVOR z njim.
 • Naredi POSNETEK ZASLONA (screenshot) in ga SHRANI za dokaz.
 • Osebo PRIJAVI in BLOKIRAJ.
 • POVEJ o tem osebi, ki ji zaupaš. Najbolje, da poveš odraslim (staršem, učiteljem, zaposlenim v svetovalni službi …).

Enako naredi, če vidiš, da na spletu nekdo poskuša škodovati komu drugemu.

Predstavljam si, da vama je v tem obdobju včasih težko, ker se ne moreta objeti in družiti v živo. Ampak v teh razmerah ne gre drugače. Kljub vsemu pa bosta morda ugotovila, da je zmenkanje na daljavo lahko zabavno, prijetno in nepozabno (v dobrem smislu), in bo to priložnost, da se še bolj povežeta. Upam, da bodo zmenki tekli po načrtih.

Želim, da ti in vsi tvoji ostanete zdravi ter da se imate super. 😊

Viri

FDV (2019). Odklikni! Ustavimo spletno nasilje nad ženskami in dekleti. Priročnik za strokovnjake in strokovnjakinje, ki delajo z mladimi. Ljubljana: Založba FDV.

Štirn, M. in Šibilja, J. (ur.) (2018). Program NEON – varni brez vrstniškega nasilja. Priročnik za izvajanje programa v osnovni šoli. Ljubljana: ISA institut.

***

Psihologinja Mateja Dolinar je zaposlena na ISA institutu.

Reci ne nasilju. Logo. Vir: ISA insititut

ISA Institut

Vsebine pripravljajo psihologinje dr. Tina Pirc, mag. Mateja Štirn, Mateja Dolinar, Katarina Kocbek in Anja Marinšek, pa tudi številne strokovne sodelavke in sodelavci različnih projektov.

Prispevki nastajajo v okviru programa NEON – Varni brez nasilja, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, ali v okviru projekta »Izzivi medkulturnega sobivanja«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly sunny
25°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa