Časoris
Kako je danes biti dekle? Vir: Adobe Stock
Kako je danes biti dekle? Vir: Adobe Stock

Kako je danes biti dekle?

V današnjih časih prav gotovo ni enostavno biti predstavnica »nežnejšega« spola. 

Nekateri bi mi to trditev sicer očitali, a dejstvo je, da se dekleta kljub enakovrednosti in enakopravnosti v današnjem času še prevečkrat počutimo odrinjene, podrejene in v nekaterih družbah celo neenakopravne. 

Prav zato je vztrajno uveljavljanje pravic in opozarjanje na krivice še kako pomembno. 

Socialna omrežja so po mojem mnenju lahko dobro orodje za ozaveščanje in izobraževanje o pravicah deklet in žena, lahko pa na drugi strani predstavljajo tudi past samozadostnosti in samovšečnosti, ki ju opažamo pri današnjih dekletih.  

Okolje, v katerem posamezno dekle odrašča, ima gotovo velik vpliv. Današnja doba je zelo razvita in tudi tehnologija hitro napreduje. Vse bolj nas »zastrupljajo« socialna omrežja, ki nadomeščajo realne okoliščine in doživetja. Na različnih omrežjih (Instagram, Twitter, Facebook in Snapchat) velikokrat vidimo podobo »popolnega dekleta«. V želji, da bi se približale temu idealu, dekleta objavljajo le vesele fotografije oziroma sebe v najboljši možni vizualni podobi. 

Socialna omrežja imajo prav gotovo zelo velik ali celo prevelik vpliv na samopodobo deklet. Prevelika obsedenost s samopodobo pogostokrat privede do bolezenskih stanj, kot sta bulimija in anoreksija, pa tudi do različnih psihičnih motenj, kot sta depresija in anksioznost. Vpliva pa tudi na stil oblačenja in modo, ki se tako vse hitreje spreminja, dekleta pa posledično v obupu zapravljajo veliko denarja. Vse to gotovo vodi v različne stiske, ki na nek način opredeljujejo mojo generacijo. 

Na drugi strani pa je mogoče opaziti, da se položaj in vpliv žensk v svetu zvišuje. Vedno več imamo žensk v politiki, na vodilnih položajih v velikih gospodarskih družbah, znanstvenic, raziskovalk, inženirk ter drugih strokovnjakinj.  

Vsekakor je to zelo pozitivno, saj na ta način izkazujemo in potrjujemo vlogo enakopravnih članic na vseh področjih v družbi. Postajamo bolj cenjene in tudi države, ki še vedno kršijo pravice žensk (svoboda, izobraževanje, delo, vozniško dovoljenje …), sicer prepočasi, pa vendarle podlegajo pritiskom svetovne javnosti.

Moje življenje se gotovo razlikuje od življenja mnogih vrstnic po svetu, a kljub mnogim razlikam so nam na drugi strani skupne tudi moč, želja ter volja za izboljšanje položaja deklet in žena v svetu danes in v prihodnosti.

Ula Kostić, 9. a, OŠ Franceta Bevka Ljubljana

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.