Časoris
Je tvoja jed nekoliko postana, prismojena ali preveč začinjena? Preden jo zavržeš, preizkusi katerega od naših nasvetov. Vir: Adobe Stock
Je tvoja jed nekoliko postana, prismojena ali preveč začinjena? Preden jo zavržeš, preizkusi katerega od naših nasvetov. Vir: Adobe Stock

Kako hraniti živila in skuhati pravilno količino hrane?

Lidl_Ustvarimo

Večkrat se nam zgodi, da hrano zavržemo, še preden jo uporabimo.

Temu se lahko izognemo z njenim pravilnim shranjevanjem.

Kako shranjujemo najbolj pogosta živila?

Sadje in zelenjava

  • Operi ju šele pred uporabo in ne takoj po nakupu.
  • Zelenolistno zelenjavo, na primer solato, zelje in motovilec, pred shranjevanjem v hladilniku ovij v papirnato brisačo.
  • Jabolka, banane, paradižnike, nektarine, breskve in marelice hrani posebej, saj vplivajo na prehitro zorenje drugih.
  • Banane, brusnice, agrume, nektarine, hruške, breskve, čebulo, paradižnik in krompir lahko hraniš na sobni temperaturi ali v shrambi.
  • Stebelna zelenjava, kot so brokoli, mlada čebula in šparglji, ostane sveža dlje časa, če jo hraniš kot šopek. Malo jo obreži in položi v kozarec z vodo.
  • Prezrelega sadja ne zavrzi, ampak operi, olupi in nareži na koščke ter daj v zamrzovalnik. Uporabiš ga lahko za smutije, napitke ali kolače.

Mlečni izdelki

Če želiš, da mleko ali jogurt v hladilniku zdržita dlje časa, ju premakni v zadnji del, kjer je najnižja temperatura.

Kako preprečiš, da bi se sir na mestu rezanja strdil?

Po rezanju ga lahko namastiš z maslom, da ostane svež.

Suhi izdelki

Moka, riž, kosmiči in testenine bodo zdržali dlje časa, če jih po odprtju hraniš v neprodušnih posodah. Nadležno nabiranje žuželk v moki ali rižu preprečiš z lovorovim listom.

Če se sladkor strdi, vanj za nekaj dni položi svež kruh, ki bo vpil vlago.

Meso, ribe in jajca

Meso se v hladilniku najbolje počuti na spodnji polici. Če ga ne nameravaš pojesti v dnevu ali dveh, ga zapakiraj v plastično folijo ali neprodušno vrečko in daj v zamrzovalnik.

Če nameravaš v kratkem pojesti ribo, jo v hladilniku hrani neprodušno zapakirano in položeno v posodo z ledom.

Jajca shranjuj v originalnem kartonu. Če so še sveža, ugotoviš tako, da jih položiš v kozarec z vodo. Sveže se potopi, staro pa bo plavalo na vodi.

Zavržena hrana. Foto: Aleksandr Volkov/Dreamstime
Foto: Aleksandr Volkov/Dreamstime

Kako preprečiš, da hrana pristane v smeteh?

Je tvoja jed nekoliko postana, prismojena ali preveč začinjena? Preden jo zavržeš, preizkusi katerega od naših nasvetov.

Je zelenjava uvela?

Desetminutna kopel v ledeni vodi je dovolj, da uvela zelenjava oživi. Če še vedno ne bo primerna za surovo uživanje, jo lahko skuhaš – pripraviš zelenjavno juho ali rižoto.

Se je zelenjava razkuhala?

Naredi pire! Razkuhano zelenjavo lahko spremeniš v juho ali omako. Daj jo v mešalnik, dodaj jušno osnovo, mleko ali smetano in zmešaj.

Podaljšaj življenjsko dobo banan!

Banane med zorenjem oddajajo plin etilen. Zorenje upočasniš, če jih med seboj ločiš. Peclje ovij s folijo. Če imaš preveč banan, lahko pripraviš sladoled, bananin kruh ali mafine.

Imaš preveč sadja?

Sadje, na primer jagode, se hitro pokvari. Občutljivo sadje očisti, nareži na koščke, po porcijah razdeli v vrečke in zamrzni. To je odlično za smuti.

Imaš preveč svežih zelišč?

Zelišča sesekljaj in jih daj v posodice za pripravo ledu. Dodaj jim oljčno olje in zamrzni. To lahko uporabiš pri pripravi obar, rižot in testenin.

Ne zavrzi zelenjavnih olupkov!

Olupke korenja, kumare, krompirja … lahko uporabiš. Operi jih, osuši, daj v vrečko in zamrzni. Ko bo polna, olupke uporabi za pripravo zelenjavne juhe. Prav v njih se skriva veliko zdravih hranilnih snovi.

So krekerji ali čips postani?

Da bi jim vrnil hrustljavost, jih za minuto ali dve postavi v pečico. Drobtine, ki ti ostanejo na dnu vrečke, lahko potreseš na solato in ji tako dodaš »hrustljavi element«. Uporabiš lahko tudi star kruh. Nareži ga na kocke, nakapaj z oljčnim oljem in posuj z začimbami ter šest do deset minut peci pri 200 stopinjah Celzija. Potreseš jih lahko po solatah in juhah.

Se ti je nekaj prismodilo?

Jed odstrani z ognja. Neprismojeni del daj v drugo posodo ter jo za deset minut pokrij z vlažno krpo. Tako se znebiš okusa po zažganem. Če okus še vedno ni v redu, dodaj ostre začimbe, kot je čili, ali pekočo omako.

Je zelenjavna juha preslana?

Dodaj kis, limonov sok ali rjavi sladkor. Lahko jo razredčiš z vodo, mletim paradižnikom ali nesoljeno juho. Pomagaš si lahko še s surovim krompirjem, ki ga položiš v lonec. Ta bo absorbiral odvečno sol. Pred serviranjem ga odstrani.

Riž, krompir, testenine, kruh. Foto: David Ribeiro/Dreamstime
Foto: David Ribeiro/Dreamstime

Kako skuhaš pravilno količino hrane?

Testenine, riž, krompir. Tri zelo okusne in preproste jedi, ki jih največkrat skuhamo preveč, jih razkuhamo ali narobe začinimo.

Krompir

Če ga uporabiš kot glavno jed, na osebo računaj 2–3 krompirje oziroma do 300 gramov. Za prilogo ga bo dovolj 200 gramov, za v juho ali omako pa 150.

Dobro opran krompir položi v posodo in zalij s toliko vode, da je prekrit. Dodaj ščepec soli, ki preprečuje pokanje lupine. Posodo daj na štedilnik in počakaj, da zavre. Nato zmanjšaj temperaturo in kuhaj še 30 minut. Če voda izhlapi, dolij vročo.

Če je kuhan, preveriš tako, da v najdebelejšega zapičiš vilice. Če lepo zdrsi z njih, je gotov.

Testenine

Če želiš skuhati špagete, jih za eno osebo odmeri s pomočjo plastenke. Iz embalaže vzemi nekaj špagetov in do polovice potisni v plastenko. Ko s špageti napolnimo vhod v plastenko, pomeni to eno porcijo.

Če želiš drugačno vrsto testenin, kot so metuljčki ali peresniki, jih za eno osebo lahko odmeriš s tehtnico. Pri tem odmeriš 100–130 gramov.

Če nimaš tehtnice, si lahko pomagaš s krožnikom, v katerem boš postregel testenine. Napolni ga malo pod mejo, za katero pričakuješ, da jo bodo dosegle kuhane testenine.

R

Preden se lotiš njegove priprave, ga odmeri in izperi, da odstraniš odvečen škrob. Za jed, kot je rižota, na eno osebo odmeri 80–100 gramov riža, če gre za prilogo, pa 50.

Če nimaš tehtnice, si lahko pomagaš s kavnimi skodelicami, s prostornino 200–240 mililitrov. Da bo riž kuhan popolno, mu dodaj vodo v razmerju 1 skodelica riža : 2–3 skodelici vode in ga med kuhanjem ne mešaj.

Lidl Slovenija

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.