Časoris
Podprite Časoris

Kaja in Neja odkrivata: kaj je deepfake?

Ali veš, da včasih tudi tisto, kar vidiš, ni res?

Če vidimo v filmu, da nekdo leti, seveda vsi vemo, da to ni resnično. Tudi pes, ki govori, je le zabavna pogruntavščina.

Toda nekomu lahko natakneš njegovo glavo na tuje telo ali pa »položiš v usta besede«, ki jih v resnici ni nikoli izrekel. S pomočjo umetne inteligence to lahko narediš tako spretno, da ni mogoče opaziti, da je posnetek lažen.

Nekateri to naredijo s slabim namenom. Zato da bi nekoga očrnili ali mu škodovali.

Takšne lažne posnetke, ki zelo prepričljivo posnemajo resničnost, v angleščini imenujemo deepfake. Slovenskega izraza zanje še nimamo. Morda imaš idejo, kako bi jih poimenovali? Bi to lahko bili globoki ponaredki?

Poglej si primere deepfake, ki sta jih odkrili Kaja in Neja. Če še ne veš, lahko v videu izveš, kaj je narobe z zgornjo fotografijo!

Lahko si pogledaš še videa:

Kaja in Neja odkrivata skrita oglasna sporočila.

Kaja in Neja odkrivata prave in lažne novice.

***

Imaš idejo, kako prijateljem povedati, naj bodo pozorni, ali so novice lažne ali resnične? Prosi starše, da izpolnijo soglasje, posnami video in nam ga pošlji na naslov urednik@casoris.si.*

Tri najbolj zabavne bomo nagradili!

In kakšne nagrade smo pripravili?

  1. nagrada: bralnik
  2. nagrada: majica in športna vreča Časoris
  3. nagrada: steklenica Časoris

Enega nagrajenca pa bomo izžrebali med tistimi, ki boste izpolnili anketo o lažnih novicah in nam v soglasju s starši posredovali e-naslov.*

*Tvoje podatke bomo hranili v skladu z našimi splošnimi pogoji in veljavno zakonodajo.

***

Serijo ozaveščevalnih videov na TikToku pripravljamo v sklopu projekta Lovci na lažne novice in druge zgodbe iz sveta dezinformacij, ki ga sofinancirata ameriška organizacija World Learning in ameriško ministrstvo za zunanje zadeve.

Ties logotipi

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.