Časoris
Tršica Nina in Chatroulette

Kaj za vraga je Chatroulette?

 

Tršica Nina pametuje.

Juhuhuhu, v Časorisu smo prejeli čisto prvo pisemce za Tršico Nino.

 

Pozdravljeni!

Prebrala sem Vaš članek in iz njega odnesla nekaj koristnih nasvetov. Hvala.

Me pa zanima koliko so (ne)varne tako imenovane spletne video klepetalnice (Chat Roulette), kjer sodeluješ anonimno, pa tudi obraza ne pokažeš, če tega ne želiš.

Me lahko kdo izsiljuje, če posname video? Lahko ugotovi mojo identiteto?

Hvala za Odgovor. Lp Elena

 

Draga Elena,

tokrat si me pa spravila v zadrego, saj sem za Chatroulette slišala prvič. Prvič! Pa sem malo po ovinkih povprašala svoje najstniške pomagače. Po ovinkih zato, da ne bi slučajno ugotovili, da sem že grozno stara in nimam pojma o svetu! In čeprav po navadi VSE vedo (so vedno ful pametni!), so tudi oni samo čudno zazijali!

In da bom lahko važna pred njimi, sem se na zadevo prijavila in malo poklepetala (ne preveč, da se možu ne bi zdelo sumljivo). Komaj čakam, da jim zrecitiram, kar sem se naučila, in da bodo videli, kako kul sem.

Za tiste, ki ste taaaaaako za časom kot jaz, pa najprej nekaj podatkov:

 • Chatroulette je omrežje, kjer se z ljudmi, ki ti jih program ponudi po naključnem vrstnem redu, pogovarjaš preko kamere. Nekateri jo imate vgrajeno v računalnik, drugi pa ste si jo najbrž priskrbeli, ko ste odkrili Skype.
 • Prijaviš se anonimno, sam izbereš vzdevek in podatke, ki jih želiš prikazati (kakšno glasbo rad poslušaš, tvoje hobije …). Lahko tudi nič.
 • Komuniciranje poteka tako, da so v zgornjem okenčku prikazane osebe, s katerimi se pogovarjaš, v spodnjem pa je najlepši osebek na svetu – ti.  Sam si izbereš, koliko se te bo videlo. Tvoj obraz, mezinček na desni nogi. Namesto videa lahko naložiš fotografijo.
 • Ko si pripravljen, se povežeš in vuuoolaaa, lahko se začneš pogovarjati z neznanci.

Stran se menda širi s svetlobno hitrostjo in je zelo priljubljena med najstniki.

Zakaj?

 • Ker omogoča komuniciranje z ljudmi po ceeeeelem svetu. Si predstavljaš, da lahko ta trenutek govoriš z nekom iz Avstralije?
 • Ker omogoča komuniciranje z luštnimi tipčki in frajlami.
 • Ker si lahko na spletu bolj sproščen in malo drugačen kot v svojem resničnem življenju.
 • Ker si lahko kdorkoli: Lahko se zamaskiraš v Batmana, psa ali princesko.
 • Ker je zabavna.
 • Ker ni taka kot ostala družabna omrežja, ki shranjujejo tvoje podatke in jih šef lahko preveri.
 • Ker lahko takoj, ko se naveličaš z nekom govoriti, klikneš na gumb Next in že ga ni.

Vse to je res. A bodi previden!

 • Ker lahko takoj, ko se naveličaš z nekom govoriti, klikneš na gumb Next in že ga ni več. Najbrž pa ni ravno luštno, če si ti »nextan«.
 • Ker te lahko kdo posname ali »screenshota«.
 • Starši – pozor!!! Golota je prepovedana. A pri prvih desetih tipih, s katerimi me je Chatroulette povezal avtomatsko, videla vsaj štiri gole moške zadnjice. In še kaj drugega.
 • In čeprav naj bi bil uporabnik star 18 let, se lahko na stran prijavi čisto vsak. Potrebuješ samo e-naslov.
 • Na stran se prijavljajo otroci, pa tudi starejši odrasli moški, ki lahko nadlegujejo otroke.
 • Ker misliš, da si dopisuješ z najlepšim in najbolj simpatičnim mulcem ali mulko na svetu. V resnici pa se za fotografijo skriva ne tako zelo simpatična starejša oseba. Oseba, ki bi te mogoče rada izkoristila in te pripravila, da počneš čudne reči.
 • Ker lahko vidiš kaj, česar si ne želiš videti. In to potem ostane s tabo še dolgo zatem, ko ugasneš računalnik.

Kako pa je z varnostjo identitete?

Priznam, da nisem strokovnjak. In nikoli ne bom razumela, kako vsi ti spletni podatki letijo po zraku in pristanejo ravno v mojem telefonu. Zato sem povprašala prijatelja, ki so mu zadeve kristalno jasne. Pripravil mi je peturno predavanje o kodah, črvih, virusih, IP-jih … Nič nisem razumela.

Zato je povedal še enkrat  zelo počasi.

Tvoja identiteta je precej varna, če jo pametno varuješ!

 • Če ne izdajaš svojih osebnih podatkov in ne objavljaš svojih fotografij in videoposnetkov, te je resnično zelo težko najti. Lahko bi te poiskali po IP-ju. To je posebna številka, ki jo ima samo tvoj računalnik, vendar je to zelo zelo težko, skoraj nemogoče, saj je v isto omrežje povezanih več računalnikov. Če te torej skrbi, da te bo odkril sosedov Janezek, te najbrž ne bo.
 • Svojo identiteto lahko precej dobro skriješ, če za klepetalnice uporabljaš poseben elektronski naslov.
 • In če ne odpiraš in prenašaš kar vseh programov, ki ti jih splet ponudi. S tem lahko preneseš tudi kakšen virus, ki je bil mogoče narejen za to, da odkrije tvojo identiteto. Tak virus hrani na primer podatke, ki jih iščeš, in gesla, ki jih vpisuješ.
 • Bodi previdna pri tem, kar te lahko izda: tattooji, posebna znamenja, morda kakšna slika v ozadju.

Rada bi dodala še tole. Čisto po kurji logiki.

Draga mladina. Uporabljajte splet in družabna omrežja. Itak! Ampak pri tem uporalbjajte tudi svojo lepo glavo!

Sama si vedno rečem takole: Ali bi si upala sliko, ki jo bom zdajle naložila na Instagram, pokazati tudi moji ravnateljici?

Če se mi v mislih ravnateljica spodbudno nasmehne, potem jo brez skrbi objavim. In čakam na lajke. Včasih čakam zelo dolgo.

Če pa se mi zdi, da bi jo raje zakopala v svojo prepolno šolsko torbo (predvsem zaradi sladkarij), kot jo pokazala na sestanku, jo raje prihranim zase. In jo pošljem vsem domačim. In spet čakam na odgovore. Včasih zelo dolgo.

Simpl kot pasulj!

Zato surfaj in raziskuj! In res ni nobene potrebe, da si ob tem gol. Preprosto… Ne bodi »houdre« (kot je rekel moj prijatelj)!

Pa seveda surfaj in raziskuj tudi naravo zunaj. Ali kakšno igrišče. Zna biti precej zanimivo. In najbrž mi ni potrebno poudarjati, da ni treba biti gola, kajne?

 

Slovarček

Chatroulette je spletna videoklepetalnica, kjer klepetaš z neznanci. Ampak bodi pozorna. Lahko te vidijo, celo prepoznajo, če ne poskrbiš za svojo zasebnost, ti pa lahko vidiš kaj, česar si ne želiš.

 

Imaš vprašanje za Tršico Nino?

Kar piši ji na urednik@casoris.si. In z veseljem ti bo povedala kaj pametnega.

Nina

Jelen je Tršica Nina, učiteljica, ki je požrla vso pamet na svetu! Zakaj? Ker je že bila nesrečno zaljubljena. Ker se je sekirala zaradi krivega nosu. Ker so ji starši parali živce. Tršica Nina je doživela vse to in še stokrat več! In preživela! In teh trenutkov se zelo rada spominja! Zato vam, dragi mulci, z veseljem pametuje v Časorisu.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
15°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa