Tudi jaz se to sprašujem, čeprav živim na podeželju.
Veliko ljudi misli, da imamo vsi, ki živimo v okolici narave, doma kmetijo. A to ni nujno.
Da bi izvedela več o tem, kaj vse tam počnejo, sem konec poletnih počitnic obiskala kmetijo moje učiteljice Vesne Kores z osnovne šole.
Ko sem prispela, so bili ravno sredi dela. Čistili so cisterno. V hišo sem odnesla svoje stvari, potem pa sta mi njena otroka, David in Damjan, razkazala kmetijo.
Njihova osnovna dejavnost je pridelava mleka.
Imajo 56 krav, od katerih pridobijo približno 450 litrov mleka na dan. Molža poteka dvakrat na dan, zjutraj in zvečer.
Vsak drugi delovni dan dopoldne k njim pride cisterna in ga odpelje v mlekarno. Preden jih pomolzejo, jim počistijo iztrebke in nastiljajo.
Na kmetijah imajo ponavadi veliko sadja, hruške, jabolka, češnje ter mnogo več. Ker pa vsega ne pojedo, iz njih večkrat pridelajo žganje.

Zato smo z Damjanom in Davidom nabrali cel zaboj jabolk, saj imajo teh letos največ.
Otroci poleti veliko časa preživijo na travnikih, saj je veliko dela s košnjo. Pomagajo še pri spravilu krme za živali, grabljenju mrve, pobiranju sadja, kidanju živalskih iztrebkov ter molži krav.
Če so pogoji za košnjo trave primerni, jo kosijo vsaj trikrat na leto.
Trava prve košnje se imenuje seno, druge otava in zadnje otavič.

Vse je odvisno od vremena in nadmorske višine, kjer kmetija leži.
Izraz mrva pa se uporablja za posušeno travo katere koli košnje oziroma za krmo živali.
Slovarček
Cisterna je vozilo s posodo za shranjevanje tekočin.
Nastiljati je s polaganjem, trosenjem stelje pripravljati ležišče domačim živalim.
Žganje je žgana alkoholna pijača, zlasti iz sadja.
