fbpx
Časoris
Kaj je šola? Vir: Pixabay
Kaj je šola? Vir: Pixabay

Kaj vse je šola?

Devetošolka Kaja Trontelj z Osnovne šole Franceta Bevka v Ljubljani pravi, da današnji način življenja v ospredje postavlja uspeh, tekmovalnost in dosežke.

Nekateri zato začetek šolskega leta pričakajo s tesnobo. A šolanje, poudarja Kaja, ni le učenje podatkov.

To je obdobje odkrivanja in izpopolnjevanja svojih talentov ter doživljanja novih življenjskih izkušenj.

Šolanje ni le učenje, je tudi čas odraščanja

Začetek šolskega leta je čas, ko začenjamo znova. Iščemo svet brez mejnikov. Svet, v katerem bi bili sprejeti taki, kot smo. V katerem bi lahko pokazali in izpopolnili svoje talente in darove.

Toda vse poti niso lahke in novi začetki od nas zahtevajo vztrajnost, pogum in stremljenje k vedno boljšim rezultatom in dosežkom.

Vsako leto pride čas, ko lahko pozabimo na šolske skrbi, torbe postavimo v kot in odidemo na težko pričakovane poletne počitnice. Te so na srečo dolge, čeprav se nekaterim zdijo prekratke.

Ko se končajo, se zopet vrnemo v šolske klopi, kar nekateri učenci sprejemajo z vznemirjenostjo in veseljem, drugi pa s tesnobo in nelagodjem.

V vsakem šolskem letu se namreč – zlasti v zadnjem triletju – začne boj za čim boljše ocene in vsak učenec bi se rad dokazal ter pokazal, da zmore.

Šolsko leto je tako vedno znova leto zmag, porazov, vzponov in padcev.

Današnji tempo življenja v ospredje postavlja uspeh, tekmovalnost in dosežke. Od vsakega izmed nas pričakuje, da kar najbolje izkoristi svoje darove in izboljša svoje pomanjkljivosti. Veliko učencev v šoli vidi le domače naloge, učenje in trud.

Že prvošolci se morajo soočiti z obveznostmi in dolžnostmi in se učiti samostojnosti in odgovornosti za svoja dejanja.

Še več stresa predstavlja šola sedmošolcem, osmošolcem in devetošolcem, saj učenci takrat zbiramo točke za srednje šole. Vsi želimo priti na želeno šolo, da bi dosegli zastavljene cilje.

Za 9. razrede pa je to tudi zadnje leto pred srednjo šolo, zadnje leto pred začetkom nove pa tudi zahtevnejše poti.

Tako velikokrat pozabljamo, da je šola mnogo več kot celoletni trud in učenje. Šolanje ni le učenje podatkov. To je obdobje odkrivanja in izpopolnjevanja svojih talentov ter doživljanja novih življenjskih izkušenj.

V šoli se miselno, socialno in čustveno razvijamo. Naučimo se premagati ovire in vztrajati tudi pri stvareh, ki nam ne gredo tako dobro od rok. Spoznavamo sebe in svet okoli nas in se pripravljamo na nadaljnje življenje.

Šolanje je tudi druženje s sošolci in prijatelji, kajti z njimi lažje prebrodimo težave. Skozi leto nam nudijo podporo in nam pomagajo pri šolskih in ostalih obveznostih.

Poleg tega moramo najti čas za družino. Gotovo si vsi želimo mamo in očeta, ki sta sposobna verjeti in zaupati v nas in ki nam stojita ob strani ob vzponih in padcih. V družini se učimo živeti drug z drugim in drug za drugega.

Družina in prijatelji nam torej pomagajo uravnovesiti šolo in učenje s prostim časom in nas podpirajo v življenjskih preizkušnjah.

Šolanje je tako poleg učenja in obveznosti predvsem čas odraščanja, iskanja samega sebe in vstop v življenje sreče, poguma in vztrajnosti.

Kaja Trontelj, 9. b, OŠ Franceta Bevka Ljubljana

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
26°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa