Časoris
Če je odnos kvaliteten, se bosta znala poslušati in bodo iskreni pogovori ter spoštovanje meja drug drugega lahko vodili k še več zaupanja in tesnejšemu odnosu. Vir: Pixabay
Če je odnos kvaliteten, se bosta znala poslušati in bodo iskreni pogovori ter spoštovanje meja drug drugega lahko prispevali k še večjemu zaupanju in tesnejšemu odnosu. Vir: Pixabay

Kaj narediti, ko te nekdo sili v stvari, ki jih nočeš početi?

Včasih je osebi, ki nam je všeč, težko povedati, da ne želimo početi tega, kar si želi ona.

Toda iskren pogovor o tem, kaj si želiš početi s fantom ali punco in kaj ti ni (več) prijetno, je pomemben del partnerskega odnosa, ki lahko prispeva k temu, da se še bolj povežeta, si zaupata in se spoštujeta.

Pri spolnosti je ključna privolitev in pomembno je, da se zavedaš, da:

 • imaš pravico, da se sam/-a odločiš, kdaj si pripravljen/-a na spolne odnose ali podobne aktivnosti;
 • imaš pravico, da se počutiš tako, kot se, in nihče ti ne sme zaradi tega vzbujati občutkov krivde ali pritiska, saj je odločitev samo tvoja;
 • lahko rečeš »ne« kadarkoli želiš in iz kakršnegakoli razloga;
 • reči »ne« ni nevljudno;
 • tudi če nekatere stvari že počneta, nisi dolžen/dolžna početi tudi drugih;
 • nekatere stvari so ti bile lahko včasih prijetne, pa ti zdaj niso več. Tudi v tem primeru je prav, da to poveš in rečeš »ne«;
 • reči »ne« terja veliko iskrenosti in včasih tudi poguma. Ko gre za ljudi, s katerimi smo si blizu, lahko ob tem doživljamo neprijetna čustva, ki jim moramo pustiti prostor.

Kako rečem »ne« fantu/punci?

Reči »ne« se morda lahko sprva zdi tako preprosto, kot samo izgovoriti besedo. Toda, ko moramo to povedati nekomu, za katerega nam je mar, ki nam je všeč, to postane bistveno težja naloga. Kako se lahko tega lotiš?

Pred pogovorom:

 • Preden se s fantom ali punco pogovoriš, razmisli o tem, kaj si želiš početi v zvezi in zakaj želiš počakati z določenimi aktivnostmi.

Nasvet: Lahko poskusiš na list zapisati stvari, ki si jih želiš povedati. S tem si lahko pomagaš zbrati misli in v pogovoru izraziti vse, kar ti je pomembno.

 • Povsem normalno je, da se pred pogovorom s fantom ali punco počutiš nelagodno.

Nasvet: Morda lahko poskusiš najprej sam/-a v sobi vaditi, kar želiš povedati.

Med pogovorom:

 1. Daj vedeti, da opaziš, kaj si partner ali partnerka želi z besedami, kot so: »Zavedam se, da si tega želiš in da ti to veliko pomeni …«
 2. Jasno in neposredno povej, kako se počutiš, z besedami, kot so: »… ampak jaz trenutno še nisem pripravljen/-a na to, kar si želiš.«

 • Pomembno je, da se ne izražaš nejasno, kot na primer: »Mislim, da ne bi bilo dobro …«, in ne postavljaj vprašanj, kot so: »Ali bi bilo okej?« ali pa: »Glede na to, da je dosti ura, ali ne bi bilo boljše …?« in podobno. Fant ali punca zaradi nejasnih sporočil morda ne bo zares razumel/-a, kako se počutiš in kaj si želiš.
 • Povej, kaj si želiš početi ali kaj ti je še prijetno početi s fantom ali punco. Na primer: poljubljanje, objemanje, dotikanje, skupno gledanje filma in podobno.
 • Lahko tudi poveš, da imaš fanta ali punco rad/-a, vendar preprosto nisi pripravljen/-a početi stvari, ki jih želi.

Vse to bo fantu ali punci dalo vedeti, da ti je pomembno, kako se počuti, ampak da so tvoji občutki v odnosu prav tako pomembni in da pričakuješ, da jih spoštuje.

»Ali lahko to negativno vpliva na najino zvezo?«

Zavedaj se, da bo fant ali punca imel/-a svoje mnenje o tem in ti bo morda želel/-a razložiti, kako se ob tem počuti.

Morda bo tvoje želje dobro sprejel/-a, lahko pa se zgodi, da bo žalosten/žalostna, jezen/jezna, mogoče ti bo predlagal/-a kakšno podobno aktivnost. Dobro je, da poslušaš tudi drugo stran, vendar ne pusti, da to vpliva na tvojo odločitev.

Vsekakor ni nujno, da bo tvoja odločitev negativno vplivala na zvezo. Če je vajin odnos kvaliteten, se bosta znala poslušati in bodo iskreni pogovori ter spoštovanje meja drug drugega lahko prispevali k še večjemu zaupanju in tesnejšemu odnosu.

Kaj pa, če pogovor ne zaleže?

Če te tvoj fant ali punca sili ali ti grozi s prekinitvijo razmerja in če se take situacije ponavljajo, je najbolje, da zvezo prekineš, kljub temu da je to včasih zelo težka odločitev.

Kakršnokoli nasilje nad teboj zaradi tvojih odločitev je nesprejemljivo. Če doživiš nasilje, je pomembno, da se obrneš na odraslo osebo, ki ji zaupaš (na starše, učitelje, učiteljice ipd.), dogodek prijaviš policiji ali pa kontaktiraš organizacije, ki ti lahko nudijo pomoč prek spleta in telefona ter zagotovijo anonimnost, kot so:

***

Prispevek je pripravila Sinja Miloševič, študentka magistrskega študija psihologije Univerze v Ljubljani.

MZ in Neon

ISA Institut

Vsebine pripravljajo psihologinje dr. Tina Pirc, mag. Mateja Štirn, Mateja Dolinar, Katarina Kocbek in Anja Marinšek, pa tudi številne strokovne sodelavke in sodelavci različnih projektov.

Prispevki nastajajo v okviru programa NEON – Varni brez nasilja, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, ali v okviru projekta »Izzivi medkulturnega sobivanja«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.