fbpx
Časoris
Nasveti za zaščito pred nasiljem na spletu. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Kaj lahko naredim, če se mi med igranjem spletnih iger dogaja nasilje?

Če je ta naslov pritegnil tvojo pozornost, najverjetneje uživaš v igranju spletnih iger – tudi takih, kjer včasih igraš z ljudmi, ki jih ne poznaš.

Se ti je morda že kdaj zgodilo, da te je kdo med igranjem žalil, ti grozil ali te nadlegoval?

Obstaja kar nekaj načinov, kako se lahko zaščitiš pred nasiljem med igranjem iger na spletu.

Spodnji predlogi ti lahko osvežijo spomin in pomagajo pri tem, da bo tvoje igranje kar se da varno in zabavno.

Poskusi si predstavljati to situacijo: Igraš Fortnite, z naključno ekipo ste pravkar skočili iz letala in skupaj se borite za prvo mesto. V tvoji skupini je nekdo, ki hoče vse delati po svoje, vam ukazuje in vas zmerja. Ko igra ne gre po njegovih načrtih, se začne na vas dreti, da ste vsi neumni bedaki. Kaj lahko storiš?

Vir: ISA Institut
Vir: ISA Institut

Ne odzovi se z nasiljem

S tem lahko situacijo še poslabšaš. Te osebe ne napadaj nazaj, izogni se tudi grdim in neprimernim besedam (kot so npr. kletvice), saj je možno, da se bo ta tako odzvala še bolj nasilno. Osebi se ne poskusi maščevati, saj lahko s takšnim vedenjem tudi ti povzročaš nasilje. Na ta način se lahko ujameš tudi v začaran krog nadlegovanja in nasilja.

Za osebo na drugi strani ne veš, kdaj je pripravljena odnehati (če sploh kdaj).

Najbolje je, da se USTAVIŠ in prenehaš z igranjem igre s to osebo.

Shrani dokaze

Če se je oseba obnašala žaljivo ali je kako drugače povzročala nasilje, naredi posnetek zaslona (print screen/screenshot), zvočni posnetek ali kako drugače shrani žaljive vsebine. Tako imaš dokaze o neprimernem vedenju, in to ti lahko pomaga, da boš to osebo lažje prijavil/prijavila in se s tem dodatno zaščitil/zaščitila.

Osebo blokiraj in prijavi

Večina spletnih iger ima zelo preprost sistem blokiranja oseb, ki je narejen tako, da tebi ne prinese nobenih negativnih posledic. Če si z osebo v stiku preko slušalk, jo lahko preprosto utišaš in si tako prihraniš slabo voljo. Dogodek lahko tudi prijaviš upravljavcu (administratorju) ali moderatorju igre (npr. s klikom na menu à select/report player).

Več o tem, kako nasilje prijaviti na primer v Fortnitu, najdeš tukaj.

Za vsako spletno igro preveri možnosti prijave in blokiranja, še preden začneš z igranjem. Tako boš lažje in hitreje ukrepal/ukrepala, če se ti bo zgodilo kaj neprijetnega.

Ne zapri se pred prijatelji in starši

Ko se na spletu zgodi nekaj neprijetnega ali slabega, včasih pozabimo, kdo vse bi nam lahko pomagal. Lahko nas je tudi sram ali strah povedati o težavi.

Pogovor lahko zelo pomaga, tudi če se ti na začetku ne zdi najbolj prijeten. S pogovorom lahko problem postane manjši ali pa hitreje najdeš načine, kako ga na ustrezen način rešiti. Če se o slabi izkušnji pogovoriš, je tudi večja verjetnost, da se boš lahko naslednjič na neprimerno vedenje osebe, s katero igraš spletno igro, bolj mirno odzval/odzvala.

Povej nekomu, ki mu zaupaš, kaj se je zgodilo. Ni nujno, da je to tvoj starš, lahko je tudi najboljši prijatelj ali prijateljica, starejši brat ali sestra ali morda nekdo od zaposlenih na šoli. Najbolje pa je, da poveš vsaj eni odrasli osebi, ki ji zaupaš.

Preden nadaljuješ z igranjem, naredi premor.

Če so te besede drugega igralca vznemirile, si vzemi nekaj časa zase, da se pomiriš. Tako lahko naslednjo igro začneš mirneje in se v nadaljevanju tudi ti ne vedeš neprimerno oziroma ne povzročaš nasilja.

Svojih osebnih podatkov ne posreduj nikomur.

Ne glede na to, kako pozitivna in zabavna se zdi oseba, s katero si skupaj v igri, v resnici ne moreš vedeti, kaj zares hoče od tebe. Je res stara 16 let, kot pravi, ali pa je v resnici stara 40? Je slika, ki ti jo je poslala, njena ali pa si jo je »sposodila« z interneta?

Med igranjem spletnih iger z nikomer ne deli nobenih osebnih podatkov (npr. naslova, kjer živiš, telefonske številke ali gesla za vstop v igro). Zabava je pomembna, a pomembno je tudi, da smo varni in da imamo miren spanec! 🙂

Igraj s prijatelji in tistimi, ki jih poznaš ter jim zaupaš.

Kako očitno, kajne? 🙂 Soigralcem in soigralkam lahko tudi poveš, da si želiš, da se med igranjem igre drug do drugega obnašate prijazno in da se med seboj spodbujate, da boste lahko čim bolj uspešni v igri.

Nasvete lahko shraniš tudi kot infografiko.

Viri

Safe.si (2019). Razvijalci proti nasilju med igralci video iger.

Hackett, L. (2018). How can your child deal with in-game bullying?

How to read media (2020). How to protect yourself from cyberbullying.

Sherr, I. (2019). Gaming can be toxic toward women and minorities. Electronic Arts wants to help fix that.   

***

Psihologinja Staša Lesjak je študentka magistrskega študija psihologije.

Neon - Reci ne nasilju. Logo. Vir: ISA insititut

ISA Institut

Vsebine pripravljajo psihologinje dr. Tina Pirc, mag. Mateja Štirn, Mateja Dolinar, Katarina Kocbek in Anja Marinšek, pa tudi številne strokovne sodelavke in sodelavci različnih projektov.

Prispevki nastajajo v okviru programa NEON – Varni brez nasilja, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, ali v okviru projekta »Izzivi medkulturnega sobivanja«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
25°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa