Časoris

Kaj bi kot predsednica države storili za otroke: Nataša Pirc Musar

Volitve 2022. Ilustracija: Nina Semolič

Predsednica mora biti srčna in prijazna, pravi Nataša Pirc Musar, ki bo na glasovnici pod zaporedno številko 5.

Kandidira s podporo volivcev. Ni članica nobene stranke, vendar pa sta jo na volitvah podprli Piratska stranka Slovenije in Stranka mladih – Zeleni Evrope. Prav tako sta jo podprla dva nekdanja predsednika republike Milan Kučan in Danilo Türk.

Stara je 54 let in prihaja iz Ljubljane. Po izobrazbi je univerzitetno diplomirana pravnica, ki opravlja odvetniški poklic.

Na političnem prizorišču je novinka. Preden se je začela ukvarjati s pravom, je bila tudi informacijska pooblaščenka, predsednica Rdečega križa Slovenije, predsednica Sveta za odziv na sovražni govor pri Mirovnem inštitutu in voditeljica poročil. Preizkusila se je še v gospodarstvu.

Zakaj ste se odločili, da boste kandidirali za predsednico Republike Slovenije?

Ker iskreno verjamem, da se da na tej poziciji še mnogo postoriti. Ne samo z žensko energijo, ampak tudi z veliko znanja, z veliko vsega, kar sem po svetu videla, in z eno željo, da bi bila Slovenija še boljša, kot je.

Najprej smo se seveda pogovorili v družini in moj sin, 21-letni Maks, mi je rekel: »Mami, seveda kandidiraj. Če bo kdo kaj naredil, boš to ti.« In verjemite mi – moja pisalna miza ne bo prazna.

Kakšna mora biti idealna predsednica države?

Predsednica države mora zagotovo biti srčna, prijazna.

Mora znati poslušati, mora znati zbrati okrog sebe ljudi, ki lahko pomagajo narediti to, kar si sama iskreno želim: namreč to, da bi bila Slovenija še boljša, lepša, kjer bi bilo več srčnih in dobrih ljudi.

Iskreno namreč verjamem, da je na svetu več dobrih kot slabih in le dobri lahko premaknemo stvari na bolje.

Kaj bo prva stvar, ki jo boste storili za otroke v svojem predsedniškem mandatu?

Če bom izvoljena, bom mandat nastopila ravno blizu božičnih in novoletnih praznikov, 23. decembra. Takrat bom seveda vsem vam, otrokom in tudi ostalim, zaželela miru, zdravja in sreče.

Zadala si bom pa še eno stvar, ki bo pomembna za vas otroke. Namreč na družbenih omrežjih smo vse bolj grobi drug do drugega. Uporabljamo žaljiv govor.

Želela bi si, da si vsi skupaj zapomnimo tole misel: ‘Ne naredi česa takšnega drugemu, kar ne bi želel, da kdo drug stori tebi’.

Bodimo torej varni in spoštljivi na internetu.

Volilni priročnik

Kaj moraš vedeti o predsedniških volitvah?

Kaj moraš vedeti o volitvah?

Za starše in učitelje

Kako govoriti o volitvah?

***

Na volitvah za predsednika republike se bo pomerilo sedem kandidatk in kandidatov. Vsem smo zastavili tri enaka vprašanja.

Vprašanja, ki jih je pripravil Časorisov mladi novinar, devetošolec Jan Petrovčič, ter posnel Časorisov ambasador Kristjan Veber, smo poslali vsem predsedniškim kandidatom. To so Milan Brglez, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Anže Logar, Nataša Pirc Musar, Vladimir Prebilič in Sabina Senčar.

Njihove odgovore objavljamo v naključnem vrstnem redu.

Naša pravila o spremljanju volilne kampanje so objavljena v Splošnih pogojih in informacijah.

Podprite Časoris - poljubno

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.