fbpx
Časoris
Julija Cvetkovič. Vir: Mizš
Julija Cvetkovič. Vir: Mizš

Julija, Slovenka iz Avstralije z maturo iz slovenščine

Hej, Časorisovke in Časorisovci!

Se veselite čarobnih praznikov s katerimi zaključimo leto?

Verjamemo, da ste v nestrpnem pričakovanju. Veseli se jih tudi Julija iz Avstralije. Bi jo radi spoznali?

Julija iz Avstralije, ki je na mednarodni maturi za predmet izbrala slovenski jezik

Za zaključek leta vam predstavljamo Julijo Cvetkovič, ki je na mednarodni maturi v Avstraliji za predmet izbrala slovenski jezik in jo konec novembra uspešno opravila. Minister dr. Jernej Pikalo ji je za uspešno opravljeno maturo čestital.

Šolsko leto v Avstraliji traja drugače kot pri nas. Prične se januarja, zaključuje pa se sredi novembra, nato sledijo počitnice.

Julija se je rodila v Sloveniji, tudi osnovno šolo je začela obiskovati v Domžalah. Ko je bila stara sedem let, se je proti koncu leta s starši preselila v Avstralijo. Najprej v Melbourne, kjer ji do konca januarja, ko se tam začne šolsko leto, ni bilo treba sesti v šolske klopi.

Nato pa je vstopila v tretji razred. Sprva ji ni bilo enostavno, saj ni znala angleškega jezika. »Težave sem imela z angleščino, pa tudi vsi te kot tujca gledajo drugače, ker nisi njihov. V začetku sem izostajala od pouka matematike in drugih predmetov, ker sem morala obiskovati ure učenja angleščine,« pripoveduje.

Ko jo je osvojila, je postalo lažje.

S starši so se nato preselili v Brisbane, kjer je nadaljevala šolanje, ki sicer v Avstraliji traja 12 let. »Osnovna in srednja šola sta v bistvu združeni,« pojasni Julija. A ko je zaključila deveti razred, se je skupaj s starši odločila, da se vpiše na Queensland Academies for Creative Industries.

Gre za srednjo šolo, ki ima tri kampuse, in sicer »za matematiko, za kreativnost; to je nekaj takšnega, kot je v Sloveniji šola za oblikovanje, in znanost. Izbrala sem kreativnost, to šolo pa zato, ker omogoča mednarodno maturo. Opraviti sem morala tudi sprejemne izpite,« je povedala Julija.

Da bi imela čim širše možnosti in da si ne zapre nobenih vrat, je želela opravljati mednarodno maturo. Del študija želi opraviti tudi v Sloveniji.

»S starši smo dolgo iskali šolo, ki bi mi za to nudila najboljše možnosti. Odločili smo se za mednarodno maturo. Zavedala sem se, da če želim študirati v Sloveniji, moram zelo dobro znati slovenski jezik. Pogovorno ga znam dobro, tudi dopisujem si s prijatelji iz Slovenije, ne znam pa knjižne slovenščine, sem ocenila. Kako opraviti maturo tudi iz slovenskega jezika? Z mami sva se poglobili v to, kontaktirali sva šolo, kjer so nam povedali, da moram najti učiteljico, ki me bo pripravila za maturo iz slovenščine. Najprej sva iskali med Slovenci v Avstraliji, a ni bilo nikogar, ki bi znal učiti po kriterijih, ki so primerni za mednarodno maturo. Potem sva iskali v Sloveniji in tako prišli do učiteljice slovenskega jezika Mojce Osvald, ki poučuje na Gimnaziji Bežigrad.«

Na Julijini matični šoli se je enkrat tedensko srečevala z učiteljico angleščine, ki ji je poročala, kako napreduje učenje s slovensko učiteljico, sicer pa je bila neprestano v stiku z Mojco Osvald. Nad sodelovanjem z njo je Julija navdušena.

»Z Mojco Osvald sva bili na zvezi že od lani preko Skypa. Predebatirali sva literaturo, ki sem jo morala prebrati, napisati sem morala esej in opraviti vse ostalo, kar zahteva matura iz slovenskega jezika.«

V tem času sta se dvakrat srečali tudi v Sloveniji.

»Aprila letos sva se ob tem srečanju osredotočili na maturitetni izpit. Mojca mi je res precej pomagala in zelo sem ji hvaležna,« pravi Julija. Maturo iz slovenskega jezika je opravila z oceno 5 na ocenjevalni lestvici do 7, ki velja v Avstraliji.

Slovenijo ima Julija rada. A jo jezi, ko jo sprašujejo, kje je lepše, v Sloveniji ali v Avstraliji. »To je tako, kot da bi te vprašali, katerega od staršev imaš raje.«

»HUDOdobra TELOvadnica« odprla vrata

Se spomnite, ko smo vas skupaj s Fakulteto za šport pozvali, da pripravite kratek posnetek ali kolaž fotorafij na temo HUDOdobra TELOvadnica.

Na natečaju je zmagala Osnovna šola Vojke Šmuc iz Izole. Prejela je posodobljeno športno telovadnico, ki so jo odprli na slovesnosti pred nekaj dnevi.

Tam je bil tudi minister dr. Jernej Pikalo. Na šoli je bilo ta dan še posebej veselo, četudi je bila sobota.

Voščilo

Želimo vam lepe praznike, v novem letu pa veliko zvedavosti, veselja in razlogov za smeh. Srečno!

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Fog
15°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa