Časoris
Lina Golihleb. Vir: osebni arhiv
Lina Golihleb. Vir: osebni arhiv

Jazz balet je bil ljubezen na prvi pogled

Plesalka jazz baleta Lina Golihleb, osmošolka z OŠ Polzela, se lahko pohvali s številnimi dosežki, celo z naslovom državne prvakinje.

Razkriva, kaj vse je potrebno za popolno plesno točko.

Koliko časa že treniraš ples in kako to, da si se odločila ravno za to zvrst?

Letos je enajsto leto, odkar plešem. Začela sem že pri štirih letih. Takrat sem plesala pop ter hip hop, ampak sem kmalu ugotovila, da to ni zame. V hip hopu enostavno nisem uživala.

Trenirala sem v Žalcu, nato pa sem sredi drugega razreda šla v Celje pogledat na trening jazz baleta. Takoj sem rekla mami, naj me vpiše, tako sem bila navdušena. Jazz balet je bil ljubezen na prvi pogled.

Kako pogosto treniraš in v katerih kategorijah tekmuješ?

Zdaj plešem jazz balet, modern in disco dance, vendar tega le z eno malo skupino. Plešem dva sola ter tri male skupine, torej pet kategorij.

To pomeni veliko treningov, zlasti dodatnih. Redne treninge imam trikrat na teden, potem pa jih zaradi tega pride še več. Skupno nanese 10 ur plesa na teden, plus še torki in četrtki, ko sama po pouku vadim v plesni učilnici na naši šoli. Takrat ponavadi vadim solo točko ali pa samo kondicijo, tehniko.
Zaradi vseh treningov imam tudi status športnika.

Je poleg plesa še kaj, kar te veseli in zapolnjuje tvoj prosti čas?

Rada ustvarjam v kuhinji. Že eno leto imam tudi svoj blog. Rada ustvarjam zdrave recepte, veseli pa me tudi fotografiranje hrane, to je paša za oči. Snemam tudi videe, rada imam različne stile videov. Pri snemanju uporabljam stojala, iščem svetlobo … Večino receptov sem posnela na beli srajci, nato pa se mi je pri enem receptu umazala z malinovo marmelado (smeh).

Včasih, ko res nimam nobene volje, se največkrat uležem na posteljo in berem ali gledam YouTube.

Ali bi izpostavila kakšen svoj dosežek pri plesu, na katerega si najbolj ponosna?

Zelo sem ponosna, da smo lani z malo skupino postale v eni kategoriji državne prvakinje, v drugi kategoriji pa državne podprvakinje. Pri jazz balet solo nastopu sem prišla na državnem prvenstvu v finale in bila med prvimi petimi od 35 nastopajočih. S tem sem se uvrstila tudi na evropsko prvenstvo in bila peta v Evropi.

Lina Golihleb, osmošolka, OŠ Polzela

Na ta rezultat sem res zelo ponosna. Z eno izmed mojih skupin smo bile tudi 4. na svetovnem prvenstvu.

Na kaj se trenutno pripravljaš? Te do konca leta čaka še veliko tekmovanj?

Junija imamo državno prvenstvo, septembra evropsko, decembra pa je že tradicionalno svetovno prvenstvo na Poljskem.

Tekmovanja potekajo v različnih evropskih državah. Imaš kdaj tudi priložnost, da si ogledaš kakšno znamenitost?

Odvisno od tega, ali mi to dopušča urnik. Lani oktobra smo šli v Italijo, tekmovanje je bilo v Toskani. Običajno gremo na tekmovanja s prevozom, ki ga organizira plesna zveza, tokrat pa smo si sami organizirali prevoz in šli s kombijem. Tako smo se ustavili v Pisi in si pogledali poševni stolp.

Na Poljskem pa smo vedno decembra in je že ob štirih popoldne tema. V center Varšave nam še ni uspelo priti.

Lina Golihleb. Vir: osebni arhiv
Lina Golihleb. Vir: osebni arhiv

Včasih prespimo, odtekmujemo in že gremo domov.

Avtobusne vožnje so dolge, tudi po 14 ur.

Ko se odpravljamo na takšno tekmovanje, je tekma na prvem mestu in temu posvetimo največ pozornosti.

Na Poljskem sem sicer bila že trikrat, bila sem tudi v Pragi na Češkem, na Slovaškem v Bratislavi. Septembra gremo v Severno Makedonijo.

Tekmuješ v treh malih skupinah, torej plešeš z več puncami. Mora biti med vami veliko zaupanja, razumevanja?

S plesalkami smo skupaj vsak dan po več ur in smo med sabo zelo povezane. Seveda pride kdaj med nami do kakšnih nesporazumov. Da, zelo si moraš zaupati, sploh pri t. i. liftih, tega je res veliko. Določene stvari zgledajo zelo lahko, ampak je zanje potrebno veliko organizacije ter zaupanja. Da, zgodi se, da padeš na tla, da trik spodleti.

Na tekmah se to običajno ne dogaja, saj si do takrat neko stvar že dovolj vadil. Naš trener reče: »2000 ponovitev, pa boš znala.« 

Tudi ko imamo slabe dni, si stojimo ob strani.

Imaš raje ples v skupini ali solo? Kako je glede stresa?

Solo plešem že šest let. Sem velika perfekcionistka in rada plešem solo, ker sem odvisna sama od sebe. Sama sebi najbolj zaupam, v skupini pa morajo vsi dihat kot eno. V skupini pa sem manj živčna, ker nas je več.

Vedno sem se zelo težko soočala s tremo pred tekmovanji, zdaj na srečo nimam več teh težav. Pred tekmovanji sem bruhala, ampak le pred solo nastopi. Tako se mi je sproščal adrenalin oziroma trema. To me je fizično zelo izčrpalo, tekmovanja pa trajajo po cel dan. Vse kar sem popila, pojedla, sem izbruhala in praktično plesala od adrenalina, ker dejanske energije nisem imela.

Časorisovi mladi novinarji. Ilustracija: Nina Semolič

Mislim, da se s toliko izkušnjami z leti potem znaš kontrolirati, in na tekmi zdaj ne bruham več. Vesela sem, da sem pustila to za sabo.

Solo imam še vedno rada, ker je občutek, ko plešeš sam na odru, izjemen. Je zelo izčrpavajoče, ampak v tem res uživam.

Pri plesu so pomembni kondicija, moč, energija in sama prezentacija, ker moraš zgodbo povedati tudi z obrazno mimiko. Energijo moraš držati do konca, izgledati mora lahko. Ples moraš prikazati lahkotno, čeprav znotraj v sebi umiraš.

Imaš glede uvrstitve na tekmovanjih vedno velika pričakovanja? Se vedno uresničijo?

Ko sem bila mlajša, sem bila ponavadi peta, letos pa sem bila že trikrat druga. Ocene so zelo subjektivne. Ti lahko meniš, da si odplesal popolno, rezultat pa je lahko povsem drugačen. Si pa vesel, ko te dobro ocenijo in dosežeš svoj cilj.

Podprite Časoris Podporniki-102040 Share

Nuša

Bohak je članica ekipe Časorisovih mladih novinarjev. Z novinarstvom se ukvarja že nekaj let, najraje pa piše intervjuje. Obožuje vse, kar je na kakršen koli način povezano z Evrovizijo. V prostem času piše tudi pesmi, se druži s prijatelji in obožuje spoznavanje novih ljudi.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
2°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.