fbpx
Časoris
Jakob je eden izmed udeležencev Otroškega parlamenta, programa Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki spodbuja in omogoča participacijo otrok v Sloveniji. ZPMS bo tako s pomočjo Jakoba na evropski ravni predstavljala svoje primere dobre prakse pri delu z otroki in za otroke. Na fotografiji je s koordinatorko komisije za otrokove pravice Marie Cecile Rouillon. Vir: ZPMS
Jakob je eden izmed udeležencev Otroškega parlamenta, programa Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki spodbuja in omogoča participacijo otrok v Sloveniji. ZPMS bo tako s pomočjo Jakoba na evropski ravni predstavljala svoje primere dobre prakse pri delu z otroki in za otroke. Na fotografiji je s koordinatorko komisije za otrokove pravice Marie Cecile Rouillon. Vir: ZPMS

Jakobova izkušnja iz Bruslja: Skupaj lahko dosežemo vse!

V novem sklicu Eurochildovega sveta otrok smo dobili novega predstavnika! To je Jakob, ki bo Slovenijo in Zvezo prijateljev mladine Slovenije zastopal naslednji dve leti.

Eurochild je mreža organizacij in posameznikov, ki delajo z otroki in zanje, iz cele Evrope. Osrednje načelo participacije otrok izvaja prek Eurochildovega sveta otrok (ECC), skupine otrok iz različnih evropskih držav.

Udeležil se je že svojega prvega srečanja Eurochildovega sveta otrok v Bruslju. Spoznal se je s predstavniki drugih držav in prevzel naloge od svojih predhodnikov.

Kaj ste počeli, kako si se znašel v svoji novi vlogi in kakšne obveznosti si imel?

V Bruslju smo imeli veliko delavnic. Spoznali smo pomembne ljudi, na primer predsednico Eurochilda. Imeli smo kreativne delavnice, a v drugačni obliki, kot smo jih vajeni. Recimo, gradili smo atomium iz penic.

Glede obveznosti pa je v Eurochildu tako, da nič ni nujno obvezno, in zato nisem čutil nikakršnih pritiskov, sem se pa udeležil vseh sestankov.  

Jakob

V svoji vlogi sem se zelo dobro počutil in z veseljem sodeloval, verjetno tudi zato, ker sem dobil nove prijatelje.

Kakšni so bili vsebinski zaključki vašega srečanja?

Bilo je veliko tem, o katerih smo razpravljali, izpostavili smo kar nekaj takšnih, ki se nam zdijo problematične, vendar nekih splošnih zaključkov (še) ni bilo.

Ta sestanek je bil namenjen spoznavanju ekipe – drug drugega in spoznavanju načina dela v Eurochildu.

Mogoče smo ugotovili, da skoraj nikjer v državah EU mladi nismo zadovoljni s šolstvom.

Jakob

To po eni strani razumem, saj ni veliko interaktivnega pouka, sploh če pogledamo, da se tehnologija hitro razvija, vendar je v šolah ne uporabljamo veliko. 

Kakšna so bila tvoja pričakovanja in s kakšnimi vtisi si prišel domov?

Pričakoval sem, da bom spoznal polno novih ljudi, se kaj naučil o drugih državah in, seveda, da bomo začeli odpirati nove, zanimive debate.

Domov sem prišel z odličnim vtisom in mislim, da bomo skupaj veliko dosegli in se zraven še zabavali. 

Kaj ti je bilo najbolj všeč, kaj se ti je najbolj vtisnilo v spomin?

Najbolj se mi je vtisnilo v spomin to, da sem vsak dan igral biljard, glede dejavnosti pa definitivno, da smo gradili atomium iz penic, in verjetno spoznavanje pomembnih ljudi. 

Kakšno je tvoje sporočilo mladim, ki ga prinašaš iz Bruslja?

Dva logotipa in disclaimer Erasmus+

Verjetno to, da se ne smeš bati narediti tistega, kar se ti zdi prav, ali skrivati svojega mnenja. Zagotovo pa tudi, da skupaj lahko dosežemo vse!

***

Želiš deliti svojo zgodbo z nami? Piši nam na urednistvo@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili.

Podprite Časoris Podporniki-102040 Share

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly clear
20°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa