Časoris
Jabolko navdiha za Rock mulčke. Foto: Tamino Petelinšek/STA
Jabolko navdiha za Rock mulčke. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Jabolko navdiha za Rock mulčke

Poznate Rock mulčke?

To so tisti mladi pevci z OŠ Nove Jarše, ki že vrsto let navdušujejo na koncertih Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), kjer zbirajo sredstva za dobrodelno akcijo Pomežik soncu.

Nastopali so že v KUD-u Španski borci in v Cankarjevem domu, letos pa so se predstavili kar na Kongresnem trgu.

Ob njih so nastopili številni znani glasbeniki in skupaj so za otroke iz revnejših družin zbrali več kot 35 tisoč evrov.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor jim je danes vročil priznanje jabolko navdiha za njihov dragoceni prispevek h krepitvi človekoljubja in dobrodelnosti.

V utemeljitvi priznanja med drugim piše, da so »vsakokrat znova očarali s svojim glasbenim žarom, vitalnostjo in človekoljubnim delovanjem.«

»Rock mulčki so si postavili cilje, ki na novo osmišljajo njihova življenja. Dokazali so, da tudi mladi lahko najdejo poti za človekoljubno pomoč svojim vrstnikom. Njihovo dobrodelno delovanje je danes vir navdiha, ki slovenski družbi postavlja visoke standarde medsebojne pomoči, solidarnosti in sodelovanja. Prav zato si Rock mulčki zaslužijo priznanje, podporo in naše iskrene čestitke.«

Priznanje je v njihovem imenu sprejel zborovodja Emir Jušič.

Rock Mulčkov je bilo sprva deset, danes jih je že več kot sto.

Lotevajo se zelo različnih glasbenih žanrov, od zimzelenih do pop in rock skladb, bluza, džeza, tudi klasične in narodno-zabavne glasbe. Pri tem se veliko pogovarjajo o sporočilih pesmi, ki jih prepevajo. Včasih jim analiza besedila vzame tudi po več dni. Predvsem če gre za aktualna družbena vprašanja: sovraštvo, mobing, droge, vojno, mir.

Nekje na njihovi glasbeni poti se je mulčkom porodila želja, da bi naredili nekaj dobrega za tiste sovrstnike, ki jim življenjska stiska staršev onemogoča mnoge otroške radosti. Odločili so se pripraviti dobrodelni koncert.

Emir Jušič zato pravi, da je jabolko navdiha priznanje zanje in za ZPMS. In dodaja:

»ZPMS je uresničila naše sanje, dovolili so nam, da sanjamo na glas. Dali so nam priložnost, da ponudimo naše misli in sanje tistim, ki to potrebujejo. Verjamemo, da so te stvari, ki jih damo od sebe, prišle na prave naslove, da so nas slišali predvsem odrasli«

Jabolko navdiha za Rock mulčke. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Mlade pevke iz zbora Rock mulčki; skrajno levo sta Vita in Gaja. Foto: Sonja Merljak/Časoris

In kaj pravijo na jabolko navdiha Rock mulčki? Novica o priznanju je bila presenečenje, zanjo so izvedeli šele danes, sta razložili pevki Gaja Šurbek iz petega in Vita Petrič is šestega razreda.

»Super je, fantastično, najboljši pa je sladoled,« so punce po prireditvi vzkliknile v en glas. In povedale, da bodo poleti pele samo pod tušem, nato pa v zboru s petjem nadaljevale jeseni.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.