Časoris
Priprave na praznike. Vir: osebni arhiv Ira Ciriković
Priprave na praznike. Vir: osebni arhiv Ire Ciriković

Izžrebali smo Božičke

Ja, verjetno že vsi veste, da zaradi koronavirusa to leto prazniki ne bodo enaki.

Živim s starši in mlajšo sestro. Prazniki zagotovo ne bodo enaki. In to vam lahko dokažem že s tem, da vam povem, kakšen je zdaj pri nas decembrski čas.

No, začela bom malo bolj zgodaj … Že novembra so starši iskali novo smrečico, ker je bila stara prevelika. Iskali so jo več tednov, saj so se trgovine odpirale in zapirale, ampak smo jo le dobili.

Veliko smo ustvarjali, izdelovali smo različne okraske in dekoracije iz papirja, izdelovali voščilnice ter pekli piškote.

Brez piškotov za praznike ne gre. Foto: osebni arhiv
Brez piškotov za praznike ne gre. Vir: osebni arhiv

Mama je nekega večera okraševala smrečico in celo hišo do okoli treh ali pa dveh zjutraj. Vse luči je imela prižgane in brskala je po škatlah z okraski, ropotala, sesala, medtem ko smo vsi spali.

Najbolj sem se razveselila prvega snega. Tako sem bila vesela, da je bil pravi! Pravi sem napisala zato, ker me je enkrat sestra zbudila ob sedmih zjutraj in se začela dreti: »Ira, sneg je!« ampak sploh ni bilo snega, bilo je le ivje.

Hitro sem naredila vse za šolo in odšla ven. Sneg me je tako prevzel in preveč zamotil, da sem pozabila pisati preverjanje iz matematike.

Kljub vsem ukrepom je Miklavžu uspelo pustiti darila pod našo smrečico. Sem že malo pozabila, kakšno veselje je, ko zjutraj pogledaš pod smrečico in zagledaš darila.

Včeraj smo žrebali listke za igro Secret Santa. To je igra Skrivni Božiček: izžrebaš listek z imenom enega od družinskih članov in mu na skrivaj kupiš darilo, ki ga bo odprl za novo leto. In žrebati smo morali kar sedemkrat, saj je vedno nekdo izžrebal svoje ime. Na koncu nam je le uspelo.

Te čudne koronske čase z vsemi omejitvami druženja in gibanja je lažje preživljati v veselem in praznično okrašenem domu.

Vesele praznike vam želim!

Ira Ciriković, 7. razred, OŠ Brezovica pri Ljubljani

***

Želiš deliti svojo zgodbo iz domače učilnice z nami? Piši nam na urednik@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili.

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.