Časoris
Tim Gajser, Janja Garnbret in Timi Zajc. Fotomontaža: RDŠ/Časoris
Tim Gajser, Janja Garnbret in Timi Zajc. Fotomontaža: RDŠ/Časoris

Iščemo mlade upe!

Zavarovalnica Triglav in zavod Vse bo v redu že osmič zapored objavljata razpis Mladi upi 2020.

Namenjen je mladim talentiranim športnikom, parašportnikom in umetnikom, starim od 16 do 19 let, ter obetavnim znanstvenikom, starim od 17 do 20 let.

Projekt Mladi upi ima pomembno poslanstvo: podpira mlade, še ne uveljavljene talente s področij športa, parašporta, umetnosti in znanosti.

Zanje je projekt priložnost, da si lahko še bolj okrepijo svoj talent, uresničijo zadane cilje ter se bolje posvetijo razvoju svojih karier.

Projekt je od svoje ustanovitve leta 2013 uspešno podprl že 88 perspektivnih mladih z več kot 350.000 evri, kar pomeni za vsako generacijo približno 50.000 evrov.

Kar nekaj prejemnikov sredstev iz preteklih let danes s svojimi uspehi navdušuje domačo in mednarodno javnost: motokrosist Tim Gajser, športna plezalka Janja Garnbret, smučarski skakalec Timi Zajc, biatlonec Alex Cisar, violinist Nikola Pajanović in študent astrofizike Aleksej Jurca.

»Ponosni smo, da smo prepoznali njihov potencial in spremljali njihov razvoj, ki danes žanje neverjetne uspehe. Hkrati smo veseli, da bomo lahko javnosti kmalu predstavili nove nadobudne in perspektivne mlade posameznike iz vse Slovenije in skozi njihove zgodbe izpostavili pomen razvoja mladih talentov za prihodnost naše družbe,« pravi Tjaša Kolenc Filipčič, direktorica zavoda Vse bo v redu.

Na razpis »Mladi upi 2020«, ki bo letos potekal že osmič zapored, se lahko prijavijo mladi talentirani športniki, parašportniki in umetniki, stari od 16 do 19 let, ter obetavni znanstveniki, stari od 17 do 20 let.

Razpis se zaključi 10. novembra.

Strokovna komisija, ki jo sestavljajo ugledni strokovnjaki in predstavnik Zavarovalnice Triglav, bo na podlagi prejetih prijav pripravila ožji izbor 20 finalistov, ki bodo objavljeni do konca novembra na spletni strani Mladih upov. Izmed teh bodo nato člani komisije določili najmanj sedem nadarjenih posameznikov, ki bodo prejeli finančna sredstva, en mladi up pa bo nagrajen na osnovi javnega glasovanja na spletni strani Mladi upi. Zmagovalci bodo znani v prvih dneh januarja 2021.

Sredstva iz sklada so namenjena predvsem tistim stroškom, ki mladim omogočajo boljše razmere za delo, kot je pridobivanje dodatnega znanja, kritje stroškov za prijavnine in potovanja za izobraževanja, izpopolnjevanja, tekmovanja, in jih mora kriti mladi talent oziroma njegova družina.

Prijavitelji mladih upov so športni klubi, društva, šole, javni zavodi ali druge organizacije, v katerih so posamezniki aktivno vključeni in tam (uspešno) delujejo.

Zadnja novica

Mladi upi 2020 so:

 • biatlonec Lovro Planko,
 • šahistka  Zala Urh,
 • športni paraplavalec Tim Žnidaršič Svenšek,
 • šprinterka Zala Istenič,
 • športni plavalec Jaka Pušnik,
 • smučarski skakalec Žak Mogel,
 • flavtist An Černe,
 • fotografinja Ela Zdešarl,
 • literarna ustvarjalka Hana Bujanovič Kokot,
 • pianist Marko Matajič,
 • violinistka Maša Stopar,
 • baletna plesalka Nika Ferjan ter
 • prek spletnega glasovanja izbran atlet Peter Gričar Vintar.
Mladi upi 2020. Vir: Arhiv Triglav
Mladi upi 2020. Vir: Arhiv Triglav

***

Rubriko Vem, zmorem, znam pripravljamo v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav. Več informacij o projektu je na voljo na spletni strani Mladi upi.

Časorisov pokrovitelj

V Časorisu s svojimi sporočili gostujejo tudi podjetja in ustanove.
S tem nam pomagajo, da ustvarjamo vsebine za otroke.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.