Časoris
Zala Šenk s sogovornicama. Vir: Mediade
Zala Šenk z nominirankami za inženirko leta 2022. Vir: Mediade

Inženirke leta 2022 so me navdušile

Na šoli zelo rada sodelujem na različnih prireditvah. Ena izmed teh je potekala v sodelovanju s skupnostjo Inženirke in inženirji bomo! Na pobudo Teje Primožič in kasneje Metke Škofic, da bi sodelovala na prireditvi Inženirka leta 2022, sem to edinstveno priložnost sprejela z največjim veseljem.

Že sama misel, da bom lahko sodelovala s toliko izjemnimi ženskami in se z njimi malce pobližje spoznala, se mi je zdela neverjetna. Po eni strani je bilo v meni nekaj strahu in treme, kako bom vse skupaj speljala, po drugi strani pa sem se neskončno veselila tega dne.

Zala Šenk s sogovornicama. Vir: Mediade
Zala Šenk s sogovornicama. Vir: Mediade

Pred dogodkom Inženirka leta 2022 sem si ogledala njihove video predstavitve, ki so mi bile osnova za oblikovanje vprašanj. S Tejo Primožič sva jih dokončno oblikovali za vsako posameznico glede na njen poklic in kariero.

In prišel je dan prireditve Inženirka leta.

Vse, kar se je zgodilo med podelitvijo, je bila samo še pika na i temu, kar sem doživela v urah pred glavnim trenutkom večera.

S kandidatkami sem se srečala že takoj po prihodu v Cankarjev dom. V skupni garderobi smo se spoznale in že takoj začele pogovor. Pogovarjale smo se o šoli, mojem in njihovem življenju, kaj me zanima, kako je prišlo do sodelovanja na dogodku …

Vse so bile zelo prijazne in razpoložene za pogovor. Čutil se je pristen osebni odnos. Veliko je bilo tudi heca in smeha – morda se tako soočajo s tremo?

Deset nominirank za inže nirko leta 2022. Foto: Andrej Križ
Nominiranke in zmagovalka. Foto: Andrej Križ

Skozi pogovore sem spoznala, s čim se ukvarjajo, kako so se šolale, kakšna je bila njihova karierna pot … Govorile smo tudi o prijateljih, družini in tipičnih ženskih temah. Ura je hitro tekla in veliki dogodek Inženirka leta je bil že pred vrati.

Začetek dogodka sem dočakala na svojem sedežu v Linhartovi dvorani, nominiranke pa so v družbi predsednice države in drugih uglednih gostov vstopile skozi glavni vhod in zasedle svoja mesta v prvi vrsti.

Z nominirankami in ostalimi gosti smo si ogledali uvodni program, prisluhnili besedam častnih govork in govorcev in si ogledali predstavitvene videe nominirank. Nato pa je sledil pogovor z njimi, kjer sem vlogo povezovalke okrogle mize opravila jaz. Stekel je pristen klepet, vzdušje pa je bilo prijetno.

Vse letošnje nominiranke za inženirko leta se mi zdijo izjemne ženske.

Vsaka ima svojo zgodbo in življenjsko pot, ki jo je pripeljala do poklica inženirke. V svetu inženirstva predstavljajo nežnejši spol, ki se počasi uveljavlja v »moških« poklicih, in počasi razbijajo stereotip o ločevanju poklicev za moške in ženske.

Karakterno se mi zdijo zelo močne ženske. Vse so izpostavile nekaj skupnih lastnosti.

Radovednost je tista, ki te motivira, da prideš do zastavljenega cilja.

Poudarjajo vztrajnost in pogum. Na poti do opravljanja inženirskega poklica lahko marsikdaj naletiš na ovire. Vse se ne odvije po tvojih željah in pričakovanjih.

Zgodile se bodo napake ali kiksi, a nas nič ne sme zaustaviti, brez strahu je potrebno iti naprej in iskati nove rešitve. Verjeti je treba vase, v svoje sanje, saj tudi te lahko postanejo resničnost. 

Pogovor z nominirankami je vodila dijakinja Zala Šenk. Vir. Mediade
Pogovor z nominirankami je vodila dijakinja Zala Šenk. Vir: Mediade

Vse nominiranke so me izjemno navdušile. Zagotovo je vsaka od njih s svojo zgodbo pustila svoj pečat. Upam, da bom to lahko s pridom uporabila v svoji poklicni karieri. 

Še enkrat se iz srca zahvaljujem vsem, ki ste mi omogočili biti del tega dogodka. Hvala nominirankam za vse spodbudne besede in izrečene čestitke ob zaključku dogodka. Vsaki želim srečno na njihovi poklicni in osebni življenjski poti.

Zala Šenk, 3. letnik, Strokovna tehniška gimnazija, Šolski center Kranj

Podprite Časoris ozka pasica Časko

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Dodaj komentar

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly clear
-5°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.