Časoris
Potem ko so dijaki oblikovali ideje, so jih imeli priložnost predstaviti članom žirije. Vir: Pixabay
Potem ko so dijaki oblikovali ideje, so jih imeli priložnost predstaviti članom žirije. Vir: Pixabay

Inovacijski kamp nas je prisilil, da smo na hitro prišli do ideje

Tudi letos so izpeljali Junior Achievement inovacijski kamp, a zaradi okoliščin že drugo leto samo prek spleta.

Vseeno se ga je udeležilo 138 dijakov iz 17 srednjih šol in gimnazij, ki jih je podpiralo 22 učiteljev in 17 strokovnih mentorjev.

Skupinska fotografija zmagovalcev. Vir: Junior Achievement inovacijski kamp
Skupinska fotografija zmagovalcev. Vir: Junior Achievement inovacijski kamp

Osrednja tema je bila odpadna elektronska oprema. Dijakom so predstavili poslovni model Canvas, oni pa so pripravili svoje rešitve za dodeljene izzive. Oblikovali so še nove poslovne ideje ter jih predstavili žiriji. Ta je razdelila nagrade za najboljše tri:

  • prvo mesto so osvojili dijaki Šole za ekonomijo, turizem in kmetijstvo, ŠC Ptuj, ki so zasnovali idejo o ponovni uporabi starih ohišij.

Dobili smo idejo, da bi iz starih računalnikov naredili poštne nabiralnike. S tem bi povezali vse šole na ŠC Ptuj. Računalnike bi odnesli v elektro šolo, kjer bi dijaki pri praktičnem pouku razstavili aluminijasto ohišje in elektronske komponente. Nato bi ohišje poslali na strojno šolo, kjer bi ga preoblikovali v poštni nabiralnik. Nato bi ga v roke dobile naše aranžerke, ki bi ga personalizirale. Bil je kar velik izziv, saj smo idejo začeli razvijati ob 9. uri, predstaviti pa smo jo morali ob 13. uri. Navdušilo me je, da nas je inovacijski tabor ‘prisilil’, da smo morali v tako kratkem času priti do uspešne in inovativne ideje, ki smo jo poimenovali ‘Moj nabiralnik’.

Nejc Podgoršek

Mladi se v šoli, na sodoben način, učimo reševati probleme. Eden od teh je globalno segrevanje in ostali negativni vplivi gospodarstva na okolje. Ker smo mi tisti, ki bomo probleme reševali na bolj sodoben način, želimo ustvariti moderno krožno gospodarstvo z manj proizvodnje. Iz velikega, globalnega problema se je naša ekipa domislila rešitve, ki bo pripomogla k zmanjšanju onesnaževanja. Zato smo projekt poimenovali ‘Ptuj – Zero Waste Computers’.

Nuša Malek

Zelo sem vesela, da smo se dijaki našega razreda udeležili tekmovanja, vendar moram dodati, da sem bila zelo zmedena po predstavitvi. Nisem bila sigurna, kaj moramo narediti, zato sem začela raziskovati po spletu in razmišljati, kaj bi lahko ustvarili kot izdelek iz odpadne elektronske opreme, ki ga ne bi bilo treba reciklirati. Prišla sem na idejo, da bi uporabili jeklena ohišja starih računalnikov. Nato se je pri timskem delu pojavilo več idej. Vesela sem, da smo izbrali prav mojo in jo uspešno nadgradili.

Alina Kodrič

Vsi ljudje smo odgovorni za ekološko usodo tega planeta. Še predvsem mladi se poskušamo izobraževati o ekološki problematiki skozi projekte, kot so JA Slovenija inovacijski kamp ter Climate-KIC, kjer iščemo sodobne rešitve, ki bi jih s pomočjo krožnega gospodarstva uresničili. Tema je bila zelo zahtevna, saj smo komaj 2. letnik in zato še nimamo dovolj znanja in izkušenj. Tako da je vsak razmišljal na svoj način. Nekateri na široko, da bi rešili cel svet, spet drugi bolj praktično. Zelo zanimivo je bilo poslušati ideje drugih šol. Tako smo ugotovili, da je bilo veliko dobrih idej, ampak naša nima konkurence.

Daša Polanec
  • drugo mesto so zasedli dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer z idejo o ponovni uporabi delov odpadnih EE naprav, ki bi bili za kupce ugodnejši in lažje pridobljivi rezervni deli.

  • tretje mesto so tudi osvojili dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, in sicer z idejo servisne storitve elektronske opreme v krajevnih skupnostih.

Medtem ko so dijaki in profesorji izbrali dijake iz Elektro in računalniške šole Velenje za najboljšo predstavitev.

Organizirali so še nagradno igro za najboljši »selfi«. Zmagali sta kar dve ekipi: ŠC za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana in Srednja elektro in računalniška šola Velenje.

Kaj so o kampu še povedali dijaki?

Bilo mi je zelo všeč, zanimivo mi je tudi bilo, da smo sodelovali dijaki iz celotne Slovenije in da smo imeli strokovno podporo iz zavoda Znanost na cesti in NLB. Vendar smo morali našo idejo ubesediti v zelo kratkem času na poslovnem modelu Canvas ter jo v zelo kratkem času predstaviti.

Nina Babič
Prihodnost planeta. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Na kampu mi je bilo všeč, saj sem se naučil nekaj novega. V šoli okoljske teme niso dovolj obravnavane zaradi učnih načrtov, ki jih moramo izpolniti. Ker se moramo kot bodoči ekonomisti spopadati tudi z okoljskimi težavami in ekonomijo, je bil ta inovacijski kamp zame neka nova izkušnja.

Maj Milošič

***

Želiš deliti svojo zgodbo z nami? Piši nam na urednik@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili.

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.