Časoris
Festival Igraj se z mano. Foto: Janez Černe
Festival Igraj se z mano. Foto: Janez Černe

Igraj se z mano, bodi športnik

Ali poznaš mednarodni festival Bodi športnik »Igraj se z mano«?

Športno-družabni dogodek že dvanajsto leto zapored pripravljata Center Janeza Levca Ljubljana in Društvo za kulturo inkluzije. Rdeča nit festivala je, kot pravijo organizatorji, vključevanje oseb s posebnimi potrebami v družbo.

Udeleženci sodelujejo na tradicionalnih turnirjih v nogometu, košarki, odbojki in balinanju, toda poudarek ni na rezultatih, temveč na strpnost, fair playu, spoštovanju in sprejemanju drugačnosti.

Kako so se otroci iz vse Slovenije imeli minuli petek na stadionu za Bežigradom v Ljubljani, sta opisala dva udeleženca festivala – mlada novinarja Anja Bergant in Janez Černe. Vsak po svoje in vsak malo drugače.

Pika in Jaka, šport in delavnice

V petek, 28. 9. 2018, smo se zbrali v razredu in najprej pojedli malico, nato smo se malo pogovarjali. Prišli so vsi, ki so želeli sodelovati.

Peš smo se odpravili proti športnem centru ŠC Triglav za Bežigradom, kjer je potekal dogodek.

Sodelovalo je zelo veliko skupin. Na otvoritvi je zaplesala plesna skupina OE Levstikov trg CJL Ljubljana.

Po otvoritvi je prišel reper Zlatko, ki je zarepal nekaj repov. Prišla sta tudi Pika Nogavička in njen prijatelj Jaka. Skupaj sta bila zelo zabavna.

Dobili smo kartončke. Vsak si je moral izbrati vsaj pet delavnic. Na judu so se pomerili v moči in ravnotežju. Na odbojki so metali in si podajali žogo čez mrežo. Pri gibalnih delavnicah so vrteli  obroče z boki, rokami in vratom. Skupaj s sošolci smo naredili cel krog. Vse delavnice so bile zelo zanimive.

Najprej sem šla na gibalne delavnice. Bilo je še veliko drugih, na primer balinanje, odbojka, nogomet, judo. Meni je bila najbolj všeč delavnica, kjer smo imeli igro z obroči, kolebnicami in keglji.

Potekale so tudi prijateljske tekme v nogometu. Vsi so navijali za svoje ekipe. Tista ekipa, ki je najbolj pravično igrala, je dobila pokal za fair play igro, ki so ga podelile učenke s Srednje trgovske šole.

Ob dvanajstih se je program zaključil. Zbrali smo se pri vzgojiteljih ali učiteljih in skupaj šli na kosilo, ki je bilo na info točki.

Jedli smo makarone z mesno omako in zraven smo si lahko vzeli sadje. Ko je bilo konec kosila, smo se še malo podružili in poklepetali, na katerih delavnicah smo bili in kaj nam je bilo najbolj všeč od vsega, nato smo se vrnili v šolo. Tisti, ki smo prinesli podpisano obvestilo, smo šli lahko sami od avtobusne postaje Stadion.

Anja Bergant – 9. r. OŠPP Dečkova, Center Janeza Levca Ljubljana

Igraj se z mano, bodi športnik. Foto: Janez Černe
Igraj se z mano, bodi športnik. Foto: Janez Černe
V nogometu najboljša ekipa OŠ Levstikov trg

Festival Bodi športnik se je letos odvijal za Bežigradom v športnem parku Jama Bežigrad, na katerem trenira NK Olimpija. Vreme je bilo prečudovito. Dogodka se je udeležilo preko 1000 aktivnih udeležencev oziroma športnikov iz vrtcev, osnovnih šol, osnovnih šol s prilagojenim programom, zavodov, društev, srednjih šol in študentov. Prostovoljci so odlično opravili svoje delo.

Delavnice, ki so se letos odvijale na prireditvi Bodi športnik, so bile: nogomet, košarka, namizni tenis, namizni nogomet, balinanje, odbojka, judo, puzzle, hokej na travi, gimnastika, pastirske igre.

Bilo mi je všeč, da sem pomagal pri projektni pisarni. Moje delo je bilo, da sem bil novinar.

Zjutraj sem moral vstati okoli 5:00. Pred Domom sem bil okoli 5.45. Kombi je vozil Borut, pomagal je tudi hišnik Igor. Nika je delila čaj in kavo, potem pa Jan še jabolčno pito, ki so jo spekli na Levstikovem trgu. Vsi smo komaj čakali, da se bo začel festival.

Na stadionu smo bili ob 6:00 in začeli smo z delom. Najprej sem pomagal postaviti mize in klopi, potem še stebre za odbojko. Zatem je prišel še klovn Jaka s svojim kombijem.

Ob 9:00 so začeli prihajati otroci iz OŠ Levstikov trg, OŠ Dečkova, VDC Poljane in ostalih osnovnih šol in varstveno-delovnih centrov.

Na festivalu je bilo veliko delavnic in športnih aktivnosti. Meni je bil najljubši nogomet. Sodnika sta bila Tomaž in Nejc. Igrale so ekipe, sestavljene iz 4 igralcev in enega vratarja. Imeli so veliko tekem. V nogometu je zmagala ekipa OŠ Levstikov trg. Umetna trava je bila zelo ugodna za te delavnice.

Košarkarji so igrali 3 na 3. Najprej so se pomerili igralci ekipe Levstikov trg in OVI Jarše. Pri namiznem nogometu so igrali dva na dva: kdor je zadel več golov, je zmagal.

Bilo je tudi veliko različnih delavnic. Udeleženci so sestavljali puzzle Igraj se z mano. Izdelovali so značke; na list so morali napisati svoje ime. Z zavezanimi očmi so hodili po špagi. Iz velikih lego kock so sestavljali gradove ali stolp po vrstnem redu s pomočjo vrvi.

Na delavnici, ki se ji reče judo, je moral udeleženec enega spraviti na tla. V tem športu se ni nobeden poškodoval. Zraven je bila tudi medicinska sestra Simona, ki je imela s sabo prvo pomoč.

Naslednja delavnica je bila, da so se morali udeleženci z invalidskim vozičkom voziti po poligonu in z žogo so morali zadeti v koš. Za zmago v fair playu so dobili vstopnico za woop trampolin.

Vse delavnice so mi bile všeč. Za pijačo in hrano je bilo poskrbljeno. Ful mi je bil všeč dogodek, ki smo ga imeli.

Ko so vsi končali s športnimi aktivnosti, je na oder prišel reper Zlatko. Ko se je vse zaključilo, smo morali še pospravljati, saj so imeli mladinci iz NK Olimpija popoldne trening.

Na koncu sem pomagal Borutu v kombi zložiti klopi in mize. Te mize in klopi smo odpeljali na Dečkovo, zraven sta bila Janez in hišnik Igor.

Bili smo vsi veseli, ker smo imeli lepo vreme.

Janez Černe, OE Dom – Center Janeza Levca Ljubljana, 20 let

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
2°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.