fbpx
Časoris
Gloria Viseras. Vir: Arhiv Glorie Viseras

Gloria je želela leteti, a je to željo drago plačala

Že kot čisto majhna punčka je Gloria sanjala, da bo nekoč letela. In je, saj je trenirala gimnastiko. Vendar je za to plačala previsoko ceno.

Bila je zelo pridna, ubogljiva deklica, trdo je vadila in se uvrstila v nacionalno reprezentanco. Trener te reprezentance je bil pomemben in spoštovan človek.

Leta 1980 je Gloria nastopila na olimpijskih igrah v Moskvi.

Vendar so se začele dogajati čudne stvari. Trener je deklicam prepovedal, da bi se pogovarjale ali družile s fanti, ki so vadili gimnastiko. Morale so gledati v tla, ne naokrog. Spretno je med svojimi varovanci in varovankami spodbujal tekmovalnost za njegovo pozornost. Tako za otroke kot starše je pomenil človeka, v katerega nihče ne sme podvomiti.

In nekega dne, ko je bila Gloria stara 12 let, se je je trener prvič dotaknil tam, kjer se je ne bi smel. In potem še velikokrat. Peljal jo je v polkletni prostor, zaklenil vrata in se spravil nanjo. Po jutranjih ali večernih treningih ali pa celo oboje, tako zjutraj kot zvečer.

Gimnastičarka Gloria Viseras, ki je za svojo domovino Španijo nastopila na olimpijskih igrah leta 1980 v Moskvi, je svojo zgodbo minuli teden predstavila v Svetu Evrope. Veleposlanica Slovenije pri Svetu Evrope v Strasbourgu Eva Tomič jo je zapisala, ker pravi, da je treba prekiniti tišino in spregovoriti o zlorabah.

»V Evropi vsak peti otrok v svojem otroštvu doživi spolno nasilje ali zlorabo. Žrtve so tako deklice kot v skoraj enakem številu tudi dečki,« ob 18. novembru, evropskem dnevu zaščite otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo, opozarja Eva Tomič.

Gloria sedaj velikokrat vpraša starše, s katerimi se srečuje, pravi Eva Tomič, zakaj ne dovolijo učiteljem matematike, da kričijo na otroke in jih ponižujejo, dopuščajo pa takšno vedenje športnim trenerjem. Mar so športni rezultati res tako pomembni, da otroci ne povedo staršem, kaj se jim dogaja, zato da jih ne bi prizadeli?

Tudi tebi bi Gloria in Eva svetovali: če ti kdo od odraslih dela kaj hudega, poišči pomoč.

Lahko se obrneš na starše, učitelje, svetovalne delavce v šoli, na policijo ali na center za socialno delo.

Na voljo pa imaš tudi različne telefonske številke, kjer ti bodo prisluhnili!

Tom telefon, telefon za otroke in mladostnike v stiski
Tel.: 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro)
E-pošta: tom@zpms.si
Spletna klepetalnica: http://www.e-tom.si/chatroom

Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja
T: 080 11 55 (vsak delavnik od 12. do 22. ure; vsak dan od 18. do 22. ure)
E: društvo-sos@drustvo-sos.si

Društvo za nenasilno komunikacijo
T: 01 43 44 822, 05 63 93 170 (vsak delavnik med 8. in 16. uro)
E: info@drustvo-dnk.si

Združenje proti spolnemu zlorabljanju
T: 080 28 80
E: spolna.zloraba@siol.net

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly clear
17°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa