Časoris
Med glavnimi cilji tedna globalnega učenja je opozarjati na različnosti in neenakosti. Vir: Freepik
Med glavnimi cilji tedna globalnega učenja je opozarjati na različnosti in neenakosti. Vir: Freepik

Globalno učenje odpira vpogled v izzive, ključne za prihodnost mladih

Novembra že tradicionalno praznujemo mesec globalnega učenja, posebno pozornost pa mu posvečamo v tednu globalnega učenja, ki se začenja danes.

Poteka pod geslom To je naš svet, ukrepajmo skupaj!

Zakaj je pri njem pomembno sodelovati?

Predvsem zaradi ozaveščanja prebivalstva, še posebej mladih, o izzivih, s katerimi se soočamo tako na globalni kot lokalni ravni, pravi Ana Kristovič, programska vodja društva ADRA Slovenija.

Če želimo doseči spremembe, moramo iskati skupne rešitve za doseganje ciljev trajnostnega razvoja. Prav tako moramo spodbuditi zavedanje o globalni povezanosti in soodvisnosti.

S pomočjo delavnic, pogovorov in razmišljanj lahko premagamo vsakodnevne izzive. Iščemo lahko dobre prakse in odgovore na vprašanja o prihodnosti našega planeta in življenja na njem, s katerimi se vse bolj soočamo.

Med glavnimi cilji tedna globalnega učenja je opozarjati na različnosti in neenakosti.

V trenutni situaciji svetovne zdravstvene krize se vsepovsod spopadamo z neenakostmi na področju dostopa do kakovostnega izobraževanja. Prav nobena država iz tega izziva ni popolnoma izvzeta. Znašli smo se v času, ko se do določene mere – ne glede na razvitost držav in izobraževalnega sistema – soočamo s podobnimi problemi, opisuje sogovornica.

Sedaj imamo edinstveno priložnost, da skušamo skupaj najti boljše rešitve za izboljšanje dostopa do izobraževanja in preprečevanja negativnih posledic izključenosti iz izobraževanja tudi v kriznih situacijah in izrednih razmerah. Naj si bo to z dostopom, tehnično podporo, digitalizacijo, izobraževanjem učiteljev ali z iskanjem novih metod in pristopov za vključevanje vseh šoloobveznih otrok v izobraževalni sistem.

Ana Kristovič, ADRA Slovenija

Globalno učenje bi lahko bolj izpostavili tudi med slovenskim predsedovanjem Svetu EU, ki je vstopilo v zadnjo tretjino.

Na primer z njegovim večjim vključevanjem v izobraževalni sistem, saj nudi dodatne in neprecenljive vidike globalnih izzivov z različnih področij. Dodaja novo dimenzijo izobraževanju in omogoča celovit vpogled v globalne izzive, od katerih so odvisne prihodnje generacije, predvsem mladi, še dodaja Ana Kristovič.

***

Prispevek je del Časorisovega projekta Moja globalna prijateljstva, ki ga sofinancira Platforma Sloga v okviru projekta »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022«. Tega sofinancirajo Evropska unija, Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za zunanje zadeve. Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališč ali mnenj financerjev. 

Logotip Platforma Sloga, projekt Predsedovanje

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.