Časoris
Tršica Nina v kopalkah. Ilustracija: Miha Klenovšek
Tršica Nina v kopalkah. Ilustracija: Miha Klenovšek

Fotografije da, lokacija ne

Tršica Nina, ki rada pametuje, pametuje o objavah lokacije na Facebooku in Instagramu.

Pozor, dragi mulci, tokrat najpomembnejše odkritje, ki ga mora poznati vsak pravi mulc!

Za vas imam nujno spoznanje! Razodetje! Lahko mi rečete kar Kolumb. Ker se je dragi Krištof sigurno počutil enako, ko je prvič videl Ameriko! Torej, Nina Kolumb!

Se že sprašujete, kaj za vraga bom napametovala? Nekaj, kar bi mi moralo že zdavnaj kapniti! Ne samo meni, ampak tudi vam, moji mulci. V bistvu upam, da boste po tem mojem ogromnem odkritju zamahnili z roko in si rekli: »Tale Tršica Nina se lahko mirne duše vrne nazaj v srednji vek v grad (v grad zato, ker bi bila princesa, kakopak). Za sodobnost bo morala pa odkriti še kaj drugega kot Ameriko.«

Torej!

Poletje. Z možem sva poležavala na plaži, namakala noge in v miru brala revije … To je skoraj res, le da sva v resnici oba prepotena (prisežem, da lahko švicaš tudi v ušesne mešičke) lovila najini mali punci po obali in delala gradove iz mivke, revije pa brala na stranišču.

Ko smo punce ravno družno zakopale atija v pesek (ki ga je precej prinesel tudi domov) in v tem uživale sto na uro (ati malo manj), so na plažo prišle štiri frajle. Luštne, klepetave mladenke. Spominjale so me na tiste čase, ko sem še sama hodila na morje s prijateljicami. Ko nam je bilo vseeno za ves svet. Ko smo se režale, delale neumnosti in si šepetale skrivnosti. Vsekakor pa nismo zakopavale ljudi v pesek. Razen mene enkrat. Ali dvakrat.

Frajle so imele s seboj telefone. Itak. Vodoodporne. Itak. O tem, da so bile v tistih dveh urah vsaj eno uro pa pol na telefonih, bom kdaj drugič. Saj razumem. Tudi sama kdaj nadlegujem svojega dragega, da me škljocne: tako da bom lepa, da ne bo trebuha, da se bodo lasje svetili, da bo ujel moj lepši profil pa še delček narave, da bo slika malo misteriozna … (Po treh neuspešnih poskusih in mojih prijaznih napotkih, da naj se le vpiše v kak fotografski tečaj, se ponavadi naveliča. In telefon roma v torbo, kjer se zelo fino počuti med petimi lopatkami, tremi kanglicami in štirimi ajmerčki.)

No, moje drage punce se niso naveličale. Poza gor, poza dol, poza v vodi, poza v kopalkah, poza v brisači, poza, poza …

Niso pa se zakopavale v pesek. Čudno.

Zvečer pa … odkritje! Ko sta najini mali punci zaspali, sem po Instagramu in Facebooku iskala fotke o naši destinaciji. Ker me je malo zanimalo, kaj še vse lahko vidimo, kam lahko gremo. In ne da bi iskala, sem našla tudi te luštne, klepetave mladenke. S petimi kliki sem kar naenkrat vedela vse o njih: ime, priimek, iz kje so (slika kraja), kaj imajo rade (slika večerje), kdaj imajo rojstni dan (slika z rojstnodnevno torto), ali imajo fanta ali ne …

Moje sodobno odkritje se glasi: Če ob sliki, ki jo objaviš na socialnem omrežju, dodaš lokacijo, te dejansko lahko najde vsak, VSAK!, ki išče po tej lokaciji.

Če si recimo na počitnicah v Piranu in srečaš luštnega fanta, ga lahko v petih sekundah najdeš preprosto tako, da v iskalnik vtipkaš Piran in upaš, da je ob sliki, ki jo je objavil na Instagramu, dodal še lokacijo. Temu poznavalci rečejo tudi geotagging. Kul, ane?!?

To je precej super, če iščeš luštnega fanta ali lušten fant išče tebe. Malo manj super je, če bi recimo te luštne punce hotel poiskati kakšen starejši moški, ki bi kar naenkrat vedel o njih vse. Sedel bi na plaži, kjer bi naslednji dan spet čofotale, jih opazoval in vedel, kako jim je ime, ali so na morju s starši ali ne, kaj jim je neskončno všeč. To pa ni preveč super, kaj?

Zato vam polagam na srce: Kadar objavite sliko, prej premislite, ali bi objavili tudi lokacijo. Ali res želite, da popolni tujci z dvema klikoma ugotovijo, kdo ste in kaj vam je všeč?

Kaj boste rekli, dragi mulci! Je malo Krištofa v meni ali ne?

Pišite mi kaj, zelo bom vesela vaših pisem.

Tršica Nina Kolumb

***

Imaš vprašanje za Tršico Nino?

Kar piši ji na urednik@casoris.si. In z veseljem ti bo povedala kaj pametnega.

Nina

Jelen je Tršica Nina, učiteljica, ki je požrla vso pamet na svetu! Zakaj? Ker je že bila nesrečno zaljubljena. Ker se je sekirala zaradi krivega nosu. Ker so ji starši parali živce. Tršica Nina je doživela vse to in še stokrat več! In preživela! In teh trenutkov se zelo rada spominja! Zato vam, dragi mulci, z veseljem pametuje v Časorisu.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.