Časoris
Feri Lainšček. Vir: Osebni arhiv
Feri Lainšček. Vir: Osebni arhiv

Feri Lainšček: Včasih moramo reči ne in se postaviti zase

Časorisovi mladi novinarji. Ilustracija: Nina Semolič

Ne, zbirka pesmi Ferija Lainščka, je bila letos izbrana za Cankarjevo tekmovanje za 6. in 7. razred. Pesmi izpoveduje fant, mlad najstnik, ki se srečuje z vsakdanjimi najstniškimi problemi.

Ob vašem imenu najprej pomisli na pesem Ne bodi kot drugi ali pa na Ne bodi, kar nisi. Vaše pesmi imajo velik vpliv na bralca, saj ga prisilijo v razmišljanje o slišanem/prebranem besedilu. Kaj vas navdihuje za pisanje tako globokih besedil ?

Ustvarjanje je moj način življenja. Je pa tudi iskanje življenjskega smisla in občutkov lepega.

Feri Lainšček

Na nek način to seveda vsi počnemo, na videz se zdi preprosto, pa gotovo ni.

Imam srečo, da lahko to zapišem tako, da je tudi drugim zanimivo. Zaradi tega sem lahko pesnik in pisatelj.

Pesniška zbirka Ne Ferija Lainščka. Vir: Založba Miš
Pesniška zbirka Ne Ferija Lainščka. Vir: založba Litera

Za Cankarjevo tekmovanje je letos bila izbrana vaša pesniška zbirka Ne. Že naslov v bralcih takoj prebudi čustva. Sama sem najprej pomislila na uporništvo, nikalnice kot same kasneje prevladujejo tudi v pesmih. Je uporništvo ena izmed prevladujočih tematik, ki jih izpostavljate v knjigi?

Pogosto se dogaja, da si mladi več ne upajo reči ne. Ko čutijo, da bi morali reči ne, so raje tiho, ali pa rečejo celo ja. To se mi ne zdi v redu, saj je tak potlačeni in zamolčani ne lahko škodljiv za dušo in tudi za telo.

V tej knjigi torej nisem želel zagovarjati uporništva brez razloga, temveč sem skušal povedati, da včasih, ko tako zares čutimo, moramo reči ne in se postaviti zase.

Vse pesmi so napisane iz perspektive mlajšega najstnika. Kako se vam je bilo kot odraslemu zopet vživeti v to vlogo? Vam je to predstavljalo izziv?

Sam sem v življenju velikokrat rekel ne. Ko se zdaj, ko sem že v letih, oziram nazaj, vidim, da so bile to prave odločitve in so mi v življenju veliko pomagale.

Ne domišljam si, da se lahko povsem vživim v vlogo najstnika. Prej bi dejal, da na nek način v sebi še ohranjam otroka. Še zmeraj sem strašansko radoveden in se čudim temu svetu.

Feri Lainšček

Kakšni ste bili kot najstnik?

Mislim, da se nisem kaj posebej razlikoval od svojih vrstnikov. Je pa res, da se nisem nikoli bal drugačnosti in sem jo tudi zmeraj zagovarjal.

Vsak človek je po moje enkraten, poseben in neponovljiv.

Kaj bi svetovali učencem, ki bodo letos brali vašo knjigo za Cankarjevo tekmovanje?

V njej naj izberejo tiste pesmi, ki so jim blizu, ki jih lahko začutijo in po svoje podoživijo. Upajo naj si tudi reči, če se s sporočilom kakšne ne strinjajo. Predvsem pa si želim, da bi se ob branju in tudi na tekmovanju zabavali in se imeli lepo.

Podprite Časoris - poljubno

Nuša

Bohak je članica ekipe Časorisovih mladih novinarjev. Z novinarstvom se ukvarja že nekaj let, najraje pa piše intervjuje. Obožuje vse, kar je na kakršen koli način povezano z Evrovizijo. V prostem času piše tudi pesmi, se druži s prijatelji in obožuje spoznavanje novih ljudi.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.