Časoris
Prizor iz kratkega filma Čajanka Jakoba Vogrinca
Prizor iz kratkega filma Čajanka Jakoba Vogrinca. Vir: osebni arhiv

Faca novembra: Jakob Vogrinec

Prejšnji mesec ste zelo pridno poročali za Časoris. Zato smo kar težko naredili izbor meseca, kaj šele izglasovali prvega med njimi.

Faca novembra. Vir: Časoris

To so bili:

  • Četrtošolka z Gimnazije Kranj Hana Bujanović Kokot se je domislila, da bi učiteljem izkazali hvaležnost tako, da vrata Gimnazije Kranj polepijo s sporočili zahvale in spodbude. Kar se je začelo kot intimna zahvala njihovim profesoricam in profesorjem, se je razvilo v zahvalo vsem, ki so zaposleni v šolstvu.
  • Tretješolec Jakob Vogrinec s Srednje šole za oblikovanje Maribor je na festivalu Enimation sodeloval kar s tremi filmi; prvega je posnel pri dvanajstih letih in se že takrat z njim predstavil prav na tem festivalu.
  • Prvošolka Aneja Pirš z Gimnazije Ledina se je pogumno izpostavila in predstavila svojo izkušnjo z okužbo z novim koronavirusom in tako omilila zaskrbljenost mladih, ki jih je strah okužbe in bolezni. 
  • Devetletna tretješolka, ki šolo obiskuje na Irskem, Lana Gerin, je predstavila, kako poteka pouk v njeni novi domovini.
Jakob Vogrinec, avtoportret
Jakob Vogrinec, avtoportret

Člani komisije so se odločili, da faca novembra postane Jakob Vogrinec.

»Tretješolec Jakob Vogrinec je na festivalu Enimation sodeloval kar s tremi filmi. Prvi film je posnel že pri dvanajstih letih in se že takrat z njim predstavil prav na tem festivalu. Ker za vse to potrebuje veliko časa, vztrajnosti, veselja do ustvarjanja in predvsem znanja, si zasluži postati faca meseca,« je v utemeljitvi zapisala žirija.

Žirija se je odločila podeliti posebno priznanje Lani Gerin. Redno dopisovanje z Irske za Časoris je njen način, da ohranja stik z materinščino.

Vsem novembrskim nominirancem in zmagovalcu ter Lani Gerin iskreno čestitamo!

Hkrati že lahko napovemo, da bo razglasitev Fac 2020 v ponedeljek, 14. decembra. Zaradi omejevalnih ukrepov nas letos pokrovitelj izbora Faca leta predsednik države Borut Pahor ne more povabiti v predsedniško palačo. Zato pa boste tokrat lahko prireditev, ki bo potekala po spletu, spremljali v živo!

Faca leta 2020

***

Časorisu skupaj z Zvezo prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) tudi v letu 2020 zbiramo predloge za faco meseca.

Med predlaganimi strokovna žirija – novinarka in urednica Darja Groznik, ki je tudi predsednica ZPMS, pisatelj Primož Suhodolčan, psihologinja Mateja Štirn, mlada voditeljica, igralka in atletinja, devetošolka Taja Zidanšek in urednica Časorisa dr. Sonja Merljak Zdovc – izbere osebo, ki nas je najbolj navdušila in ki postane faca meseca.

Tudi ti lahko predlagaš kandidate za faco meseca!

Kako? Svoj predlog pošlji na naslov urednik@casoris.si ali pa nam ga posreduj v zasebnem sporočilu na Facebooku.

Častni pokrovitelj izbora Faca leta je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.